NYUTVECKLADE SEGEL BLEV GULD VÄRT I VM FÖR FAREAST 28
FarEast 28R är ett relativt nytt inslag på världens kappseglingsbanor. Klassens allra första VM avgjordes i Malmö i början av augusti. Regattan samlade 22 båtar från sex olika länder, och när krutröken skingrats visade det sig att det var svenska Team Griffin som stod högst upp på pallen och kunde inkassera förstapriset – en splitter ny FarEast 28R.
Rorsman ombord var Martin Strandberg, och han ackompanjerades av Marcus Löfgren, Henrik Ekström, Björn Jönsson och Johan Lindell. Fem spikar och fem andraplatser av tio räknade seglingar innebar att det här gänget rodde hem en ganska klar seger. Ändå var ingenting klart förrän efter sista seglingen. I bagaget hade de nämligen en lite onödig disk; under sista länsen på tredje seglingen råkade de passera startlinjen, omedvetna om att det var förbjudet i seglingsföreskrifterna. Det gav dem inga fördelar, men regler är regler och disken var självklar. Och det innebar att de fick segla större delen av regattan kniven på strupen, vilket inte precis gjorde deras prestation mindre.
Namnet Martin Strandberg klingar kanske bekant. Inte konstigt i så fall. Martin är projektledare på Svenska seglarförbundet och jobbar med att skapa möjligheter för seglare i Skåne mellan 15 och 25 år att utvecklas i sina seglingskarriärer. Han om någon vet vad det innebär; Martin har kappseglat i hela sitt liv, har deltagit i två OS och ett Americas Cup och på meritlistan finns VM-medaljer i både Optimistjolle och Farr 30. Under ett antal år drev han dessutom North Loftet i Lomma, så han har koll på det där med segel också.
Alla som känner Martin vet att han är en person som inte lämnar någonting åt slumpen. Det gäller allt från träning till utrustning. Seglen är förstås inget undantag. Och efter sina år på North visste han till vem han skulle vända sig för att få riktigt snabba segel till VM.
En svår men intressant utmaning
Att utveckla segel till en såpass ny båttyp som FarEast 28 är bland det mest intressanta man kan göra som segeldesigner. Att säga att man börjar med ett vitt papper stämmer visserligen inte – inom North-koncernen har vi tillgång till en gigantisk databank baserad på alla tänkbara typer av båtar – men alla klasser har ändå lite olika förutsättningar, och ingen vet med säkerhet hur ett riktigt snabbt segel ska se ut. Så det var en svår men intressant uppgift som vi på North Sails tog i tu med tillsammans med Martin Strandberg.
Första FarEast 28:an kom till Sverige för ett par år sedan, och vi hade redan producerat ett antal segelställ. Men nu var det ett VM som väntade, vilket gjorde att ambitionsnivån fick skruvas upp ytterligare ett par snäpp. Målen inför 2017 var förstås att vinna VM, men också att lägga grunden till en första trimguide, baserad på framför allt Martins erfarenheter.
Krysstället består av storsegel och en enda fock. Ytmässigt är båda seglen rejält tilltagna med stora akterrundor. Klassreglerna säger att storseglet ska kunna revas och det är tillåtet med rev även i focken. Det där sista var något vi avstod från, men att rev i focken överhuvud taget är på tapeten antyder att de här båtarna kan vara utmanande att segla när det brallar lite.
Däremot har vi lagt in ett litet ”trimrev” i förliket på focken. En bit upp på förliket har vi satt ett cunninghamhål, som gör det möjligt att korta förliket cirka två decimeter. När det dras ner i botten flyttas hela seglet lite neråt och lite framåt. På så sätt minskas det krängande momentet samtidigt som draget i fockskotet riktas mer bakåt, vilket öppnar upp seglet.
Ett storseglet kan trimmas näsan helt plant, men fockar blir djupare ju mer det blåser. Båda seglen byggdes i 3Di Raw, med bland annat aramid som bärande fiber. Resultatet är ett lätt och extremt stumt segel, vilket gör det möjligt att lägga in lite mer form än med ett mer flexibelt material som ger med sig när vinden ökar.
Fortsättning följer
Så här i efterhand kan vi konstatera att det viktigaste målet – att vinna VM – nåddes. Seglen kändes lättrimmade och gick bra i både lätt och hård vind.
Det betyder inte att seglen är perfekta. Klassen är fortfarande relativt ny och vi inbillar oss inte att vi redan nu har lyckats ta fram en optimal segeldesign. Så enkelt är det inte. Tittar man på segelutvecklingen i äldre klasser som Express eller 606 så ser man att designen fortfarande uppdateras. Riggtrim, segeldesign och material ändras allt eftersom seglarna i klassen utvecklar hur båtarna ska seglas optimalt. Om fem år kommer en FarEast 28 garanterat segla märkbart snabbare än idag, både på kryss och undanvind.
Det känns som att det finns mycket kvar att göra i den här klassen, säger Martin Angsell, som tillsammans med Martin Strandberg jobbade fram den nya designen.
Men klassen växer såväl internationellt som på hemmaplan och Team Griffin har beslutat sig för att satsa vidare. Dessutom ligger det en FarEast 28:a precis utanför loftet på Lidingö. Och allt detta innebär att det finns goda möjligheter driva segelutvecklingen ytterligare ett par steg framåt de närmaste åren.
Som testbänk är FarEast 28 intressant även av andra anledningar. Båten är liten och lätt och krafterna på seglen är relativt små, vilket öppnar upp för segel med andra materialkombinationer än tidigare.
3Di-teknologin utvecklas snabbt just nu, inte minst på materialsidan, säger Martin Angsell. Kompositkonstruktionen i 3Di-seglen gör dem väldigt stumma, oavsett vilka fiberkombinationer som används. För mindre båtar handlar det nu faktiskt om att minska stumheten i vissa delar av seglet, för att på sått få ett lättrimmat segel med formstabilitet som täcker hela vindregistret som seglet ska användas i. Numera är till exempel inte bara undervant och diagonaler som håller tillbaks mastböjen – med ett 3Di-segel påverkas detta även med hur mycket riktad fiber vi har lagt in diagonalt.
Med erfarenheter från 3Di Endurance Nordac (som byggs med fiber av polyester) kommer det att introduceras Raw (race)-serier baserade på polyester. Detta ger oss ytterligare möjligheter. North Sails One Design har testat dessa segel i ett antal stora internationella entypsklasser under 2017. Utvärderingarna har visat sig motsvara våra högt ställda förväntningar och vi kommer att introducera detta som en färdig produkt 2018, även för segel i Fareast 28-klassen.