De Flyer voer al 12.000 zeemijlen met haar North Sails zeilen
Onderweg van Alicante naar Lissabon
De Flyer voer de afgelopen maanden in etappes naar Alicante voor de start van de Volvo Ocean Race. Inmiddels is ze onderweg naar Lissabon, net als de Volvo Ocean Race teams. Alle etappes naar Alicante toe, en ook nu naar Lissabon, varen er liefhebbers mee aan boord. In Alicante, waar de Flyer in de Volvo Ocean Race Village lag, was het geen moment rustig aan boord. Waar ze ook ligt, iedereen mag aan kijkje komen nemen aan boord van het schip waar Conny van Rietschoten de Whitbread Round the World Race mee won in '77-'78.
Gerard Schootstra, schipper op de Flyer kan het verhaal niet vaak genoeg vertellen: "Het is de missie van de stichting Revival of the Flyer: zoveel mogelijk geïnteresseerden, zeilliefhebbers en belangstellenden kennis laten maken met de verhalen van de Flyer en haar overdragen aan de volgende generatie. We hadden tijdens de start van de Volvo Ocean Race een groep van MAPRFE aan boord, het is magisch om te zien hoe niet alleen Nederlanders de Flyer als een magisch schip beschouwen maar eigenlijk door iedereen die hier aan boord komt en de verhalen van ons hoort."
Zwaarweer spinnaker
Als we aan boord zijn in Alicante vertelt Gerard dat er hij al 12.000 mijl met de zeilen van North Sails op heeft zitten. De zeilgarderobe bestaat uit vijf zeilen van North Sails: een spi, blooper, mizzen, staysail, grootzeil en kotterfok. Wel zou hij graag nog een zwaarweer spi toevoegen aan zijn sail inventory voor deelname aan de legends race in juni 2018 van Gothenburg naar Den Haag, de finishplaats van de Volvo Ocean Race 2017-18: "Vanuit de stichting moeten we zorgvuldig kiezen waar we het geld van onze founders en donaties die binnenkomen aan besteden en een extra zeil heeft niet meteen prioriteit. Maar ik zou graag een zwaarweer spi toevoegen aan onze zeilgarderobe om met veel wind en hoge golven druk te houden."
Nieuwe benadering van het wedstrijdzeilen
De Flyer waarmee Conny van Rietschoten in '77/'78 de Whitbread Round the World Race
voer veranderde voorgoed de benadering van het wedstrijdzeilen. Hij was de eerste schipper die deelnam aan de race om te winnen. Zo strak als hij aan zijn bedrijf leiding gaf, begon hij ook aan zijn Whitbread Round The World-project. In de zomer van 1975 vloog hij naar New York om met Sparkman & Stephens te overleggen over de deelname en de meest geschikte jacht daarvoor. In de editie voorgaand deden de S&S-ontwerpen het goed, en besloten werd om op basis van dat ontwerp een nieuw type te tekenen met daarin de wensen van Van Rietschoten verwerkt. Van Rietschoten had hierover een duidelijke en doordachte mening en doelstelling.Het doel van het schip moest zijn dat zij de WRTW-race zou moeten kunnen winnen. Daarnaast voer hij voor het eerst met professionele en betaalde bemanning.
Tussen de tewaterlating en de start van de WRTW-race werden al 10.000 mijl met de Flyer gevaren. Daarna ging de Flyer weer terug naar Wolter Huisman voor diverse aanpassingen. In augustus 1977 start de WRTW-race en is de Flyer onderweg voor 27.000 zeemijl. Ze finishte als 1e op 1e paasdag in 1978.
Revival of The Flyer
Sinds november 2013 is de Flyer weer in Nederlandse handen. The Orange Coast College, bij monde van bestuurslid Brad Avery, liet blijken bijzonder blij te zijn met het initiatief van ‘
Revival of The Flyer’ en sprak zijn vertrouwen uit in een nieuwe toekomst voor de Flyer met de woorden: “We’re glad that you take her home!” 24 maart 2014 ging ze in refit bij Royal Huisman in Vollenhove om op 24 juli Royal Huisman te verlaten en te worden getuigd in Enkhuizen. 24 augustus 2014 lag ze zeilklaar in IJmuiden voor haar eerste proefvaart.