North Sails NEWS

Story Contributors: Wouter Kollmann

EVEN VOORSTELLEN: WOUTER KÖLLMANN

North Sails Expert

Wouter Köllmann (41) is van jongs af aan actief in de watersport. De rol van Sail Expert bij North Sails is hem dan ook op het lijf geschreven. Inmiddels is hij het vaste gezicht in de loft in Almere en deelt hij zijn passie voor het zeilen graag met klanten, vrienden en familie.

Waarom wilde je zo graag bij North Sails werken?

Ik ben zo goed als geboren op een boot. Hoewel ik relatief laat met wedstrijdzeilen ben begonnen – op m’n 13e pas – loopt zeilen als een rode draad door mijn leven. Het is mijn passie. Daarom wilde ik altijd al de zeilerij in. Na het bekende traject van Optimist, Laser en verschillende kajuitboten te hebben afgelegd, ben ik beroepsmatig gaan zeilen. Toen is het balletje gaan rollen. Sinds 2014 werk ik bij North Sails. Vanaf 2017 is de interne organisatiestructuur met onder andere de komst van Nic Bol gewijzigd en is de bereikbaarheid van North Sails uitgebreid met vestigingen in Almere, Rotterdam en Antwerpen. De essentie is echter niet veranderd. Wereldwijd zijn wij de benchmark. We blijven ontwikkelen en ook achter de schermen beschikken we over een professionele organisatie.

Is het werk echt zo leuk als je vroeger dacht?

Zeker! In principe is onze eerste taak om zeilen te verkopen, maar het gaat zoveel verder. We adviseren eigenaren en jachtwerven, optimaliseren zeilplannen, meten in, bespreken ontwerpen met de saildesigners en leveren de zeilen af. De ene dag voor een Optimist, een dag later voor een superjacht en alles daartussen. We hebben dan ook een uitzonderlijke baan. We zijn bevoorrecht dat we met mooie boten en het beste materiaal mogen varen tijdens unieke evenementen. En ondertussen helpen we mensen een stap verder met plezier maken.

Wat zijn de mooiste momenten op het werk?

Het afleveren van een nieuwe set zeilen. Eigenaren zien je graag komen en zijn blij met hun nieuwe aankoop. Onze visie is; iedere boot kan beter of comfortabeler, net waar de wensen liggen. Onze drive is dan ook om ervoor te zorgen dat er betere prestaties worden behaald. Natuurlijk zijn nieuwe zeilen geen garantie, voor een groot deel ligt het aan het team en de handling. En als North Sails zijn we er niet alleen voor de ‘diehard’ wedstrijdzeilers. Juist niet! Als een cruiser bijvoorbeeld teveel helling maakt, kijken we hoe we dat met de zeilen kunnen compenseren en daarmee meer comfort kunnen realiseren. Ook voor boten die af en toe aan een avondwedstrijd meedoen, kunnen we veel betekenen. Als je altijd 15e bent en met een goed zeilplan 8e of 9e kan worden, is dat net zo leuk! 

Op welke overwinning ben je het meeste trots?

Heel stom, maar ik weet niet meer alle overwinningen. Dat klinkt gek, maar het is echt zo. Een leuk onderdeel van het werk is het verzorgen van bootmanagement. Zorgen dat de crew, de boot, de zeilen en het trainingsprogramma op orde zijn. Momenteel vaar ik op veel verschillende typen schepen, waaronder veel J-Boats zoals J/99, J/111, J/80 en J/109. Daarmee hebben we ook diverse nationale en internationale successen hebben behaald. Zo ook met de J/70, waarmee we onder andere tweemaal Nederlands Kampioen geworden, waarvan één keer samen met collega Jacco Huijgen. Dat was heel mooi. Maar heel eerlijk: tegenwoordig geniet ik ook enorm van het zeilen met mijn gezin. Lekker cruisen op onze toerboot!

Je hebt twee dochters. Gaan die ook zeilen?

Dat weet ik niet hoor! Mijn partner is ook een wedstrijdzeilster, maar of onze dochters dat pad ook inslaan is nog maar de vraag. De jongste van 1,5 jaar krijgt het nog niet zo mee en de oudste van vijf vaart op haar manier mee. Trekt weleens aan een lijntje en stuurt mee, maar vindt vooral het samenzijn aan boord heel leuk. We gaan het zien. Wel zie ik een hele nieuwe generatie zeilers klaarstaan. Gelukkig zijn er initiatieven als Team Heiner Talents en ROST van Gerd-Jan Poortman, welke we ook proberen te ondersteunen met North Sails. Zelf heb ik ook kansen gekregen, dus ben zeker een voorstander om de zeilsport te behouden voor de toekomst.

Wat is het beste advies wat je ooit hebt gekregen?

Doe wat je leuk vindt, anders ga je het niet volhouden. Als je iets kiest, doe je dat namelijk vaak je hele leven… Dat was het advies van mijn ouders. Desondanks stonden ze niet meteen te springen van blijdschap toen ik na mijn studie Werktuigbouwkunde en Commerciële Economie met hen overlegde en besloot om fulltime te gaan zeilen, maar ze hebben mij altijd gesteund. Gelukkig heb ik hun advies opgevolgd. Het heeft goed uitgepakt.

Story Contributors

Even Voorstellen: Wouter Köllmann headshot
Wouter Kollmann

Sail Expert — Almere, Netherlands

Almere, Netherlands

  • #GoBeyond