North Sails LOFT NEWS

1. Briva – kriterijska regata Optimista u Biogradu

U šest odjedrenih plovova u Biogradu Josip Tafra, Omišanin koji jedri za JK Labud, šest puta osvaja prvo mjesto i sa šest bodova prednosti odnosi pobjedu na prvoj regati koju je u svojoj kratkoj povijesti organizirao JK Briva.

Domaćini su se istinski potrudili da njihova prva regata ostane svima u dobrom sjećanju, tako da se može reći da su uvjeti za rad bili baš onakvi kakvi bi trebali biti na svim regatama. Ali definitivno je u tome ogromnu zaslugu imala jaka logistička podrška od strane roditelja i rodbine djece iz kluba koji su volontirali u svim segmentima organizacije.

Regata je bila jedna od kvalifikacijskih regije Jug, tako da je samim tim po bazičnim postavkama morala trajati tri dana i njezini rezultati se vrednuju za rang ljestvicu pomoću koje će se, zajedno s jednakom takvom ljestvicom regije Sjever, formirati flota koja će jedriti kvalifikacijske regate za sastav reprezentacija koje će nas predstavljati na Europskom i Svjetskom prvenstvu klase Optimist.

U Biogradu je imalo namjeru sudjelovati 71 kadet i junior, ali kako su uvjeti na moru bili vrlo teški efektivni utjecaj na rezultate je imalo njih 59.

Petak je obilježila tramontana koje se ponašala točno po vremenskoj prognozi. Ujutro je bila lagana do umjerena, a kako je dan odmicao puhala je sve jače. Startevi su išli jedan za drugim i jedina čekanja su bila zbog najsporijih koje se trebalo čekati da odjedre cijelo polje i kasnije stignu do linije cilja. Za njih je to definitivno bio vrlo naporan dan, pogotovo kad se uzme u obzir da je jačanjem vjetra rastao i osjećaj hladnoće.

Jedrilo se dosta brzo i najbrži su obilazili sve bove za malo više od 40 minuta.

Subota je bila jednako vjetrovita. Jedina razlika je bila što je odmah od početka puhalo jugo, pa je bilo zarotirano za 180° u odnosu na ono od dan ranije.

U oba ova slučaja Regatni odbor je flotu odveo u južni dio Pašmanskog kanala, dosta dalje od pozicije koju su očekivali treneri. Taj izbor RO-a u kombinaciji s uvjetima na moru većini trenera nije dao mnogo izbora, pa su morali odmah odlučiti da li će najmlađe natjecatelje voditi sa sobom u gumenjacima ili će ih poslati na jedrenje s nadom da će uspjeti završiti bar prva jedrenja.

Program predviđen za subotu se jednako brzo odvijao kao i dan ranije. Tafra i društvo s vrha bi odjedrili svoju regatu za malo više od 40 minuta i slijedilo bi čekanje ostalih. Jedino ponavljanje starta se desilo u posljednjem plovu nakon što je dobar dio flote uz brod RO-a prijevremeno prešao preko startne linije.

U svim plovovima scenario je bio približno jednak. Josip Tafra i najbržih 6-7 jedriličara bi povelo regatu i nakon bove od orce razlika između njih i ostatka flote se konstantno povećavala, a jednako tako i distanca između Josipa i njegove pratnje.

Najveća konkurencija mu je bio klupski kolega Marin Ljubičić. Njih dvojica su često bili vrlo blizu i u završnim etapama pojedinih plovova, ali svaki put bi se završilo na isti način. Tako da je na kraju Marin uknjižio četiri druga mjesta, te po jedno 3. i 5.

Na trećem mjestu regatu je završio Bepo Duplančić iz JK Zenta. On je također i pobjednik u konkurenciji do 12 godina, a jedini rezultati koje je imao su bila 3. i 4. mjesta.

Bod iza njega je završila najbrža djevojčica generalno i u kategoriji do 12 godina. Riječ je o jedriličarski JK Zvir, Nini Marušić. Ona je u posljednjem plovu čak uspjela završiti na drugom mjestu, a osim nje i Marina s tim mjestom se mogao pohvaliti jedino još Leon Njirić iz JK Orsan, na kraju petoplasirani.

FOTO: BRUNA MANDIĆ

Od domaćih predstavnika najbolje plasiran je bio Noa Šangulin na 8. mjestu. DNF u trećem plovu mu je najlošiji rezultat, a da je taj rezultat bio u stilu ostalih koje je imao ta dva dana postojala je realna šansa da završi bar jedno mjesto bolje. Inače, na 6. i 7. mjestu su Borna Krmpotić – JK Uskok i Damjan Jurišić – JK Orsan.

Što se tiče nedjelje, trećeg dana predviđenog za jedrenje, od nje nije bilo ništa u natjecateljskom smislu. Već od jutra puhalo je jugo s 30 i više čvorova, bez ikakve najave da će oslabiti. Zato je odmah izvješen kodeks alfa i vrlo brzo je napravljeno proglašenje pobjednika.

Rezultate možete pronaći na ovom linku.


Što se tiče najnovijeg izdanja rang ljestvice regije Jug, vodeći trojac je iz JK Labud… Tafra, Ljubičić i Cepić-Zokić, dok je najbolja djevojčica Aurora Palko – JK Split, na 6. mjestu.

Kompletno stanje prije iduće kvalifikacijske regate, koju će idući vikend organizirati JK Split, možete pronaći na ovom linku.

 

  • #GoBeyond