North Sails LOFT NEWS

10. Gajeta kup – pobjedničko jedro je NS

Desetu godinu za redom murterini rade nešto što je totalno neuobičajeno u našim jedriličarskim krugovima, odnosno možda bi bolje bilo reći u krugovima vlasnika tradicionalnih drvenih brodova.

Riječ je o regati na klasičan sportski način postavljanjem regatnog polja u obliku štapa i s obaveznom predstartnom procedurom s pripadajućim letećim startom. S obzirom na manevarske mogućnosti gajeta ovo je vrlo zanimljiva i zahtjevna disciplina pogotovo s obzirom na potrebe viravanja i sličnih manevara kad se značajnije mijenja smjer kretanja. Naime, u klasičnim regatama, a i u normalnom jedrenju, kad je potrebno promijeniti smjer jedrenja u orcu mora se koristiti veslo. U tim trenucima jedrilice značajno usporavaju i to je posao koji ne može kvalitetno odraditi samo jedan član posade, pogotovo u žaru regate.

Ove godine je na Gajeta kupu sudjelovalo 11 gajeta. Deset murterskih i jedna tišnjanska registracija koje se mogu naći u vrhu rezultatskih ljestvica ostalih regata koje su se organizirale na početku sezone.

FOTO: VLATKA MALEŠ

Polje je postavljeno u murterskom zaljevu, jedrila su se dva kruga po plovu i ukupno su odjedrena dva plova. Više informacija o regati ispričao je jedan od organizatora, Ante Turčinov:

Puhalo nam je 10-12 čvorova bure, polje je bilo postavljeno doli od Luka, pa gore do ferala od Tegine, duljine malo manje od polja milje. IMali smo klasičan leteći start. Sudac je signalizirao početak procedure na 5 minuta, pa 4, jednu i na kraju start. Sve bove smo okretali lijevim bokom i polje nam je bilo vrlo jednostavno, orca bez offseta i krma bez gatea. Unatoč tome nije bilo gužvi na bovama i samo smo imali jedan protest koji je na kraju sporazumno riješen. Svaki plov nam je u prosjeku trajao oko 45 minuta, u stvari toliko je trebalo mojoj ekipi dok su ostali trebali nešto više vremena. Trtuša je i ovaj put bila najbrža. Prvi plov smo ih sve ostavili za jednu stranicu, a drugi plov za oko pola stranice. Stvarno smo bili brzi, a jedrenje općenito je bilo super… čisto i bez problema. Mislim da je bio samo jedan jedini protest, a i on je kasnije na saslušanju odbačen. Nije bilo nesportskih poteza, stvarno korektno jedrenje. A i nije bilo gužvi na bovama, svi su dolazili čisto. Mislim da je samo jednom bila mala gužva na orci i to je sve. Još moram reći da je od 11 posada prvih 6-7 sigurno prošlo kroz JK Žal i da sudjeluje i na regatama krstaša.

Ante Turčinov, gajeta Trtuša

Do sada je  ovakva regata bila samo jednom godišnje, a za iduću godinu se još ne zna da li će biti možda nekih promjena po tom pitanju. Trenutno udruga “Latinsko idro” od svibnja ima novu upravu. Javljaju se neke nove ideje, ali još uvijek je to u fazi razmjene mišljenja i diskusije, pa nam ostaje da se strpimo do nove kalendarske godine kad izađu u javnost s kalendarom događanja za 2020. i eventualnim novitetima.

Posljednjih 22 godine koliko Udruga djeluje, Latinsko idro nije imalo svoje službene prostorije. Ta nasušna potreba se napokon realizirala prije nekoliko dana kad su od murterske župe Sv.Mihovila dobili na korištenje malenu kuću u blizini centra, a koju je župi ostavila jedna starija gospođa koja je umrla bez nasljednika.

Potrebna su određena ulaganja u prostor, pa su trenutno u razradi aktivnosti koje je potrebno napraviti da bi se prikupila potrebna financijska sredstva. Riječ je o dvoetažnoj kućici u kojoj se u prizemlju planira urediti odgovarajući promotivno izložbeni prostor, dok se na katu planira urediti prostor nužan za obavljanje administrativnih aktivnosti, organiziranje sastanaka i sve ono što je potrebno za rad i sastanke.

Među svim aktivnostima Udruge možda posebno treba izdvojiti Školu jedrenja na gajetama. Njen rad počinje u svibnju kad se ide na “pravu” Gospu od Tarca u Kornatima. Pok. Željko Jerat, začetnik ove priče u Murteru, je prije 8 godina inicirao da se gajetom Kurnataricom murterska djeca za taj blagdan voze u Kornate. Nakon toga se zakotrljala priča sa školom u kojoj praktički svi pomažu i uskaču po potrebi. Treninzi se rade po dva puta tjedno, a kad se približava termin Male Gospe i veslačka regata tako se osim jedrenja u treninge ubaciva i veslanje. Svake godine broj polaznika raste, a ove godine je bio toliki da je osim Kornatarice na treninzima znalo biti i još po dvije gajete pune djece!
Službene rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

  • #GoBeyond