North Sails LOFT NEWS

420 Zadar Open

FOTO: NIKOLA ŠIŠKO

Izgleda da se dešava veliki povratak dvosjeda na hrvatsku stranu Jadrana! 16 jedrilica je sudjelovalo što u cjelotjednom kampu, a što na kriterijskoj regati koja se jedrila nakon istoga. Od tih 16 jedrilica klase 420 čak 14 je bilo s CRO registracijskom oznakom na jedrima.

Sedam hrvatskih jedriličarskih klubova je imalo svoje predstavnike u ovoj lijepoj i vrlo atraktivnoj klasi, koja je u jednom periodu čak totalno nestala iz službenog kalendara HJS-a. Uz JK Uskok, koji je bio domaćin kampa i regate, a i koji je dosta godina praktički bio jedini klub koji je njegovao jedrenje u dvosjedima, svoje predstavnike su imali i JK Sv.Nikola – Zagreb, JK Galeb – Kostrena, JK Labud – Split, JK Istra – Lovran, JK Jugo – Mali Lošinj i JK Briva – Biograd. Preostale dvije posade su bili gosti iz Slovenije, članovi JK Olimpic iz Izole.

U Zadru je bilo prva liga! Prvo su bile pripreme koje je vodio trener Marko Morgan iz Slovenije. Svi koji su jedrili na regati su bili i na pripremama… radili su od prethodnog vikenda, pa sve do regate koja je startala u petak. Inače je riječ o službenom kampu HJS-a, a također je i riječ o rekordnom kampu jer je sudjelovalo 14 hrvatskih posada, a toliko ih nismo imali desetljećima! NA regati je također bilo izvrsno. Prvi dan je vjetar malo kasnio, ali uspjeli smo izvući dvije regate, po nekom laganom vjetru iz smjera maestrala. Drugi dan su bili fenomenalni uvjeti. Puhalo je 10-15 čvorova tramuntane, bilo je vala… i tri regate su odjedrene jedna za drugom. A u nedjelju nismo ništa odradili jer je bila apsolutna bonaca.

Karlo Krpeljević, JK Uskok

Sad za juniore počinje ozbiljan posao jer kreće skupljanje bodova za nastup na ISAF Youth-u. Svi bodovi koje će skupljati na idućim regatama klase, naravno zajedno s bodovima koje su sad dobili u Zadru, računaju se za formiranje rang ljestvice na osnovu koje će najbolji na kraju godine jedriti na ovoj velikoj regati mladih. Drugim riječima, pravo nastupa će steći čak tri posade, najbolja muška, najbolja ženska, a od ove godine i miješana posada. Kako nemamo baš miješanih posada onda je dogovoreno da će najbolje plasirani kormilar ili kormilarka, a koji nisu osvojili pravo nastupa na ISAF Youth-u, izabrati flokistu suprotnog spola… bez obzira da li postoji neka miješana posada niže na kriteriju. I prilikom kombinaranja ovakve posade klub više neće biti bitan, već samo da se kormilar/ka i flokist/ica dobro slažu.

A za Europsko i Svjetsko prvenstvo, bodovi se skupljaju do regate koju će organizirati JK Labud, 15-17. svibnja.

Do Labudove regate još je u programu regata koju organizira JK Jugo na Malom Lošinju, a za Uskrs će se jedriti u Izoli.

FOTO: NIKOLA ŠIŠKO

Prije SP i EP bit će organiziran i još jedan kamp na kojem će se dodatno pripremati, a treba napomenuti da na ove dvije velike regate može nastupiti veći broj posada. Na Europskom će to ipak biti donekle ograničeno, ovisno o dobnim kategorijama, a najveća gužva se očekuje u konkurenciji U17. S druge strane za Svjetsko prvenstvo nisu najavljeni limiti za prijavljivanje jer klasa slavi veliki jubilej, pa s masovnošću žele proslaviti svoj pola stoljeća dug neprekinuti rad.


Ali vratimo se regati u Zadru.

Čak četiri posade su se u pet održanih jedrenja mogle pohvaliti pobjedama. Jedine koje su pobijedile u dva plova i to posljednja dva, bile su pobjednice 420 Zadar Open-a, jedriličarke JK Uskok, Noela Petešić i Maris Bašić. Ovaj kratki pobjednički niz im je ujedno bio i presudan za pobjedu, jer su imale jednak broj bodova kao drugoplasirana posada Martin Fras – Toni Rebec iz JK Olimpic.

Na trećem mjestu završavaju ujedno i najbolji u konkurenciji U17, a riječ je o Bubi Puleku i Lorensu Lokasu. Inače, i Noela i Buba su još u rujnu jedrili na Prvenstvu Hrvatske za klasu Optimist, a Buba se od te klase oprostio s pobjedničkim naslovom.

Da je ova klasa postala popularna među juniorima može se vidjeti iščitavanjem ostalih imena u rezultatima regate. Osim što je dosta njih imalo vrlo zapažene karijere u klasi Optimist, aktivni su i u nekim drugim klasama, pa je tu npr. i Bruno Marević, najbolji junior na Svjetskom prvenstvu klase IOM jedrenom u Brazilu prije par mjeseci, trenutno flokist Adrianu Peoviću.

FOTO: NIKOLA ŠIŠKO

Ono što je regatu činilo posebno zanimljivom je što nije bilo apsolutne dominacije neke od posada. U rezultatima se može vidjeti dosta šarenila, odnosno i oni koji su bili u vrhu su oscilirali, pa je napeto bilo do samog kraja, a s druge strane nije bilo ni nekih koji su se bili izrazito lošiji od ostalih. Najbolji dokaz neizvjesnosti i natjecateljskog naboja su dva UFD-a podijeljena u posljednjem plovu.

Mix kombinacija koju je Karlo spomenuo u svojoj izjavi bila je konkretno prisutna na regati u Zadru. Četiri posade su bile kombinirane. Najbolji od njih su bili Tajana Filipaš i Nikola Smaić, tandem s Malog Lošinja koji je zauzeo 9. mjesto generalno.

Što se pobjedničke posade tiče treba spomenuti da na prošlom Prvenstvu Hrvatske, one nisu jedrile u ovoj kombinaciji, već su bile u različitim brodovima, a Maris je u kombinaciji s Antoniom Kuštera odnijela titulu najboljih za 2019.

Bogate foto galerije g.Nikole Šiška možete pronaći na Facebook stranicama JK Uskok.

  • #GoBeyond