North Sails LOFT NEWS

CODE-SEJL FORKLARET

new code sailHvad er et code-sejl?

Navnet ‘Code-sejl’ kan betyde mange forskellige ting, afhængigt af, hvilken type sejler du er. Hvad der startede som et ligetil, men innovativt koncept, har hurtigt udviklet sig til en helt ny kategori af sejl. Mens Code-sejlet både kan se ud og opføre sig vidt forskelligt, er der et fælles tema: Code-sejl er hurtige, flade, fritflyvende sejl, designet til tætte vindvinkler.

For at forstå alle de forskellige navne og versioner, kan det være en hjælp at se tilbage på oprindelsen af denne type sejl. Oprindeligt var “Code Zeros” designet til at måle inde som en spiler under forskellige måle regler, der krævede et midter mål på 75% af fodlængden. Volvo Ocean Race opfandt udtrykket Code Zero, som passer ind i den allerede etablerede North Sails-kodning af flyvende forsejl som for eksempel asymmetriske spilere. A1, A2, A3 osv. Code Zero sejl designet blev også populært blandt handicap sejladser under regler som IRC, ORC og DH – målereglen. Da sejlets effektivitet og brugervenlighed blev mere og mere tydelig, udvidede begrebet Code-sejl sig også til cruising sejlads. Multihull-sejlere har altid kaldt deres specialiseret high performance reaching sejl “Screechers”.

Code-sejl tilføre et stort sejlareal og en masse power til tætte vindvinkler. Både med ikke-overlappende forsejl (Fok) har den største fordel ved at bruge Code-sejl, da disse sejl bedre udfylder behovet for sejlads på kryds og sejlads med spiler.

Når du køber et code-sejl, er det vigtigt at tage dine bådegenskaber i betragtning (stabiliteten), ønskede vindvinkler, vindhastigheder, sejlhåndteringssystemer (rulle system) samt vælge den rigtige sejldug – så sejlet kan tilpasses dine specifikke behov.

 

REQUEST A QUOTE      CONTACT YOUR LOCAL EXPERT      LEARN MORE ABOUT CODE SAILS

 

code sail size chart

 


 

Code Zero Asymmetrisk SpilerMidt bredte mål med (SMG) >75%

Konceptet i dette sejl er stort set det samme, som den oprindelige Code Zero derfor navnet (Code Zero Asymmetrisk Spiler). Design kravet her, er det fladest mulige sejl til trods for et midt-brede mål på mere en 75%. Her er udfordringen at designe og bygge et sejl der overholder 75% midt/halv bredde målet (SMGA) af fodlængden og samtidig have en faconen der er tilstrækkelig flad så sejlet er effective på tætte vindvinkler. Code Zero´en har en meget stor kappe på grund af den store midt bredde, der begrænser sejlet  i at sejle højere end 45° AWA. Code Zero Asymmetrisk Spiler  laves i 3Di DOWNWIND eller Code aramid laminat-duge.

Helix er en specialiseret sejl teknologi, udviklet af North Sails belastningsfordelings-teknologi. Helix er nu tilgængelig for Code Sejl, Genoa-staysails, Spiler-staysails, Jib top, Blast reachers og andre specielle fritflyvende for-sejl. Helix-strukturen er designet til at håndtere og fordele belastninger imellem sejlet og forligs strukturen og samtidig kunne give tilstrækkeligt drejningsmoment til at kunne rulle sejlet. Helix-sejl er mere alsidige, fra let vind til hårdvind med et bred vindområde. Helix-struktur og optimeret facon resulterer i sejl, der kan rulles, der er nemme at trimme, og som står roligt med et fremadrettet projekteret areal.

For mere information, se Helix Blue Paper.

 

Code 55 + 65 (SMG 51%-74%)

En Code 55 har et midt brede mål på 55% (SMG), mens en Code 65 har et midt brede mål på  65%(SMG). (SMG er midt bredden af under-ligets længden). Code-sejl med en midt-bredde mellem 50% og 70% er meget effektive og alsidige forsejl. Disse sejl bliver dog undervurderet hvis ikke ligefrem forbudt af visse handicap måleregler regler. Til offshore kapsejlads, multihull sejlads og cruising, giver disse Code sejl ren fart og sejlglæde. En mindre SMG-procentdel indebærer et fladere sejl til at sejle tættere vindvinkler med, mens en højere SMG-procentdel giver et lidt dybere sejl til dybere vindvinkler. En SMG mindre end 51% betragtes som en genua, mens en SMG på mere end 74% betragtes som en spiler.

code 65 sail

Frit Flyvende Genua (SMG<50%)

Ikke alle fritflyvende rullesejl betragtes som Code-sejl. Hvis et overlappende forsejl skal skødes hårdt og bruges til kryds, er det en genua. Genoa til kryds har agterligs-orienteret sejl structure, hvor Code Sejl har forligs-oriented sejl structure. “Fritflyvende” forsejl er defineret i Equipment Rules of Sailing som et sejl sat uden at forliget på sejlet er fastgjort til riggen. Som følge heraf skal fritflyvende forsejl oftest have et Anti- Torsion tov, hvis sejlet skal kunne rulles.

genoa sail

A3 Helix Furling Gennaker Code – Mid Girth (SMG) 75-85%

Dette er et andet populær kapsejlads sejl. Faconen er midt i mellem en Code Zero og en traditionel A3 og kan laves i enten 3Di, laminat dug eller en let polyester spilerdug.  A3 Helix kan ikke sejle så højt og tæt til vinden som en Code Zero, men er et godt alternativ hvis man kun ønske et flyvesejl som dækker et stor vind spectrum.

a3 hybrid asymmetric spinnaker

 

REQUEST A NEW SAIL QUOTE

CONTACT YOUR LOCAL EXPERT

 

  • #GoBeyond