North Sails LOFT NEWS

Story Contributors: Jesper Feldt

DET PERFEKTE MATCH:
NORTH SAILS + X-YACHTS

Når kunderne vælger de bedste både, vil de naturligvis også have de bedste og hurtigste sejl

Sail trial med den nye X4³ i november 2021  📸  X-Yachts

X-Yachts og North Sails tætte samarbejde har i mere end 40 år været baseret på en fælles vision og et mål om at producere de bedste både sammen med de bedste sejl.Samarbejdet var og er stadig, baseret på det faktum at en hurtig båd af høj kvalitet har brug for en sejlgarderobe, der matcher. Og det er præcist det, X-Yachts og North Sails samarbejde gør.

Det tætte samarbejde er som sagt ikke nyt. Vi skal helt tilbage til starten af 1980’erne, hvor både X-Yachts og Sejlmagerne – som siden blev til Diamond Sailmakers og i 1995 blev en del af og skiftede navn til North Sails – så dagens lys. 

Ib Ussing Andersen, som sammen med Jens Christensen og Henrik Søderlund grundlagde Sejlmagerne, fortæller:

“X-Yachts byggede deres første serie-producerede båd i 1979, X79’eren, og i januar 1980 startede vi vores sejlmager virksomhed. Relativt hurtigt herefter startede vi et tæt samarbejde med X-Yachts, hvor vi promoverede vores egne og hinandens produkter samtidigt. Det begyndte med at vi (Ib Ussing Andersen og Jens Christensen, red.) deltog i VM ved ¾ tonner i Helsinki i 1981, med tonneren Soldier Blue, der var halvt finansieret af X-Yachts og halvt af vores egen nystartede virksomhed (Sejlmagerne, red.). Vi kom til Helsinki med en båd, der lignede en mormor-krydser ved siden af alle de smarte racerbåde vi sejlede mod. Men ikke desto mindre vandt vi det VM og det blev starten på den internationale succes som både X-Yachts og Sejlmagerne – senere North Sails – har bygget videre på gennem årene. Vi gik fra at være henholdsvis en lille lokal bådebygger virksomhed i Haderslev og en lille lokal sejlmager i Øresund, til at blive nogle af de større spillere på vandet. Det tætte samarbejde fortsatte og gjorde at vi også i 1982 kunne vinde VM i ¾ tonner, denne gang med værftets båd, tonneren Lille Du, opkaldt efter Kim Larsens sang. Samarbejdet fortsatte og blev endnu tættere, da X-Yachts begyndte at producere deres ½ tonner og andre ¾ tonnere og sidenhen deres 1-tonner og 2-tonner. I 1985 sejlede vi for første gang Admirals Cup – jeg sejlede Euro-Class med Jens Christensen og vi blev bedste In-shore båd og vandt den lille klasse. Det gav noget international opmærksomhed, som var enormt gavnlig for begge firmaer og som for Sejlmagerne blev et springbræt til de endnu større både. Det gav også X-Yachts blod på tanden til at bygge større både, sidenhen helt op til 60 fod.”

Sail trial med den nye X4³ i november 2021  📸  X-Yachts

“Da X-Yachts på genial vis lancerede deres X99 i 1985, kunne man erhverve sig et købsbevis for et mindre beløb og senere bekræfte købelysten ved at udvide købsbeviset med yderligere et mindre beløb. Det blev så stor en succes, at selvom vi var blandt de allerførste til at købe købsbeviset, så endte vi med først at få båd nr 200 eller der omkring, da X-Yachts simpelthen ikke kunne følge med den store interesse og efterspørgsel. På det tidspunkt var X-Yachts ikke den store internationale verdens spiller, som de er i dag, men en relativ lokal virksomhed i Haderslev, der dog bl.a. via føromtalte opmærksomhed i forbindelse med VM sejrene, havde fået et relativt stort marked i lande som Norge, Sverige og Italien.”

“Det tætte samarbejde med X-Yachts har også vokset sig stærkere i forbindelse med at vi mange gange har været med til at færdiggøre udviklingen af deres designs, forstået på den måde at vi blev bedt om at byde ind på, hvordan f.eks. rig og udstyr skulle se ud, for at båden kunne sejle bedst muligt. Samarbejdet med Niels, Lars og Birger har været båret af en fælles interesse og er fortsat med de nye ejere af X-Yachts. Dengang vi startede var der ingen, der kunne have drømt om, hvor store spillere begge virksomheder skulle gå hen og blive.”

Sail trial med den nye X4³ i november 2021  📸  X-Yachts

Jesper Feldt er salgschef og daglig leder på North Sails sejlloft i Herlev. CV’et indeholder en imponerende liste over mange af de største kapsejladser – America’s Cup, Loro Piana Superyacht Regatta, St Barths Bucket, Rolex Middle Sea Race, Les Voiles de St Tropez, Maxi Yacht Rolex Cup, Swan Worlds, for blot at nævne et lille udpluk. Udover mange rejsedage i forbindelse med kapsejladser, er der også meget at se til på sejlloftet i Herlev. Blandt andet har Jesper som daglig leder på sejlloftet, overtaget det tætte samarbejde med X-Yachts.

Jesper fortæller:

“I midt 90’erne stoppede “storbåds” kapsejlads i Danmark og X-Yachts begyndte at fokusere mere på Performance Cruisere. Uanset om der har været tale om både til kapsejlads eller tursejlads, skulle sejlene være optimeret til den givne brug. Sejlmagerne kom i sin tid på banen ved at kunne bygge rigtig gode kapsejladssejl og i de 40 år siden da, har bådene og materialerne udviklet sig meget. I starten byggede vi panelsejl og der kom mange nye materialer til. Kevlar, Mylar og laminat sejl blev introduceret til markedet og X-Yachts og North Sails udviklede sig sammen, både i forhold til materialer og bådene men også i forhold til sejldesign. Hele vejen igennem har X-Yachts valgt state of the art materialer og dermed er det også 3Di sejl, som vi i dag bygger til X-bådene. X-Yachts står jo for design og kvalitet og går derfor perfekt hånd i hånd med vores sejl. Når kunderne vælger de bedste både, vil de naturligvis også have de bedste og hurtigste sejl.”

Sail trial med den nye X4³ i november 2021  📸  X-Yachts

“Størstedelen af X-Yachts kunder i dag, køber ikke bådene til kapsejlads, selvom de absolut også er konkurrencedygtige ved kapsejladser. De vil gerne have en båd med god plads, som sejler godt og hvor sejlene er let håndterlige. Så mange af bådene bliver leveret med rullesejl og det fungerer rigtig godt på en X-Yacht. Selvom vi er oppe i både over 50 fod, så kan en enkelt person godt sætte sejl og sejle med det, selvom det er mange kvadratmeter. På grund af valget af gode materialer, der er lette og håndterlige, så kan det lade sig gøre og det er en af de ting vi har arbejdet og udviklet meget på og er lykkes rigtig godt med.”

“Vi specialdesignede 3Di ENDURANCE sejl til den nye, opdaterede X4³, som kom på vandet første gang i november sidste år og allerede har sat ny standard for luksus performance cruisere. Efter første testsejlads, var der ikke en finger at sætte på hverken sejl- eller båddesign. Nu har vi også designet og bygget en Easy Furling Gennaker og en 3Di Code 65 til X4³, som vi var ude og teste forleden. Vi planlægger at tage ud igen snarest muligt i forbindelse med at producere flere “How To” videoer, som dem vi optog med Bouwe Bekking sidste år. Vi vil bl.a. vise, hvordan man håndterer en snuffer, monterer sejlpinde – dybest set, hvordan man håndterer hele sin sejlpakke. Der har været en enorm interesse for de første videoer vi lavede med Bouwe, så dem vil vi lave mange flere af.”

Sail trial med X56 i 2020  📸  X-Yachts

“Når North Sails special designer sejl til X-Yachts, er det aldrig standardløsninger. North Sails bidrager, udover design, også med banebrydende teknologi og performance og er det perfekte match til X-Yachts gennemførte og kompromisløse design. Vi glæder os over, hvad vi allerede har opnået sammen og ser frem til mange flere år med godt samarbejde.”

Ib Kunøe på sin XC42 i 2014  📸  Per Heegaard Fotografi

Du er velkommen til at kontakte Jesper Feldt for mere information om sejlgarderobe til X-Yachts.

Story Contributors

Det Perfekte Match: North Sails + X-Yachts headshot
Jesper Feldt

General Manager, General Manager — Herlev, Danmark Malmö, Sweden

For Jesper Feldt er forholdet til kunderne og kollegerne den vigtigste del af jobbet som chef for sejlloftet i Herlev. Det er ham magtpåliggende, at alle parter er glade, hver gang et sejl forlader loftet. Jesper har studeret økonomi og...

  • #GoBeyond