North Sails LOFT NEWS

July 5, 2019

HÄRLIGT VÄDER MEN UTMANANDE FÖRHÅLLAMDEN PÅ SANDHAMN OPEN

Med årets SM i Sandhamn och årets EM i Oxelösund känns det som att temperaturen är på väg uppåt bland ostkusten ORCi-seglare.

Under Sandhamn Open 6-8 juni fick de en bra genomkörare, och det som testades var inte bara det gamla vanliga med trim, taktik och strategi utan även förmågan att hantera sömn eller snarare bristen på sömn. 

Sandhamn Open var årets första deltävling i North Sails ORCi Cup, som även omfattar ÅF Offshore Race, SM i Sandhamn och KSSS Indian Heat Regatta. Precis som förra året bestod Sandhamn Open egentligen av två separata kappseglingar: Dels en längre distanskappsegling, dels en efterföljande tvådagarsregatta med korta kryss-läns-banor.

Valfrihet var ordet som gällde. Det gick bra att anmäla sig till bara den ena eller till båda två, och både distanskappseglingen och regattan var uppdelad i en SRS-klass och en ORCi-klass. I distanskappseglingen fanns dessutom en shorthanded-klass. 

De som ville kunde alltså få tre dagars kappsegling på raken, och det visade sig populärt, trots eller kanske tack vare att det blev lite si och så med nattsömnen. Upplägget med en längre distanssegling tätt följd av bankappsegling är hämtat från SM och EM, och de som planerar att vara med på något av dessa fick därmed en bra genomkörare, där inte minst förmågan att snabbt ladda om efter en påfrestande nattsegling prövades. 

Distansracet, på runt 50 distansminuter, startade vid sextiden på torsdagskvällen och tog mellan tolv och femton timmar att genomföra. Båtarna kom i mål först fram på morgonkvisten, så de som skulle vara med även på bankappseglingarna fick ett ganska tufft program. 

Några särskilt tuffa förhållanden var det annars inte fråga om, för hela helgen präglades av sol och lätta vindar. Behagligt alltså, men också svårseglat, med mycket vrid och vindhåloch det kan ju vara precis lika påfrestande som ett riktigt hårdvindskör. 

All de sex planerade banracen två på fredagen och fyra på lördagen kunde genomföras. Resultatmässigt skedde efterhand en del omkastningar, men i slutändan visade resultatet inte på några större överraskningar. Och att våra kunder skulle göra bra ifrån sig var heller ingen överraskning… 

Resultat Sandhamn Open

1:a SRS Ban: Dehler 45 Solong, Johan Bratt

1:a ORCi Ban: X-41 Magic Mix, Patrik Björklund

1:a SRS Hav: First 36.7  Team Pro4u, Patrik Forsgren

2:a ORCi Hav: IMX 40 Foxy Lady, Rickard Bergkvist

  • #GoBeyond