North Sails LOFT NEWS

Sail Storage Service: zeilen opslaan bij North Sails

Goede behandeling is essentieel voor een lange levensduur

Het einde van het vaarseizoen is aangebroken. Hoewel er altijd bikkels zijn die meedoen aan winterwedstrijden, gaan de meeste zeilers in winterrust. Helemaal niks mis mee, mits er speciale aandacht is voor het opbergen van de zeilen. Het belangrijkste advies: sla zeilen droog op. Dat wil zeggen; laat de zeilen niet aan boord, maar berg ze op in huis. Op die manier heeft u het langste plezier van uw zeilen.

Heeft u daar geen plek voor, of liggen ze eigenlijk altijd in de weg? Dan biedt de vernieuwde loft in Rotterdam de oplossing. In ons pand aan de Anthonetta Kuijlstraat is het overgrote deel van de bovenverdieping ingericht als ultieme opslag voor zeilen. Klanten van North Sails zijn welkom om hun zeilen af te leveren en in het voorjaar weer op te pikken. Informeer bij uw Sail Expert naar de prijzen en mogelijkheden van onze Sail Storage Service.

Of u de zeilen nu zelf gaat opslaan of gebruik maakt van de Sail Storage Service, zeilen opbergen vraagt wat aandacht. Hieronder enkele basistips:

Vocht is de grote boosdoener

Het grootste gevaar van het aan boord laten (of nog erger; op de giek laten zitten) van de zeilen, is vocht. Dit geldt overigens ook voor korte termijn opslag, dus tussen de vaardagen in. Vocht veroorzaakt donkere plekken in het zeil en verkleuring van het doek van spinnakers. Dit is naderhand niet meer te verhelpen met een sopje. Deze plekken en verkleuring hebben geen gevolgen voor de zeilprestaties. Langdurige blootstelling aan vocht kan echter wel schade toebrengen aan lijmen, impregnatie en coatings op en in het zeilmateriaal. En dat ga je wel merken bij het zeilen! Kortom; berg de zeilen op een droge plek op.

Opslaan in de schuur?

Mogelijk beschikt u over een goed geïsoleerde, verwarmde schuur. Op zich de ideale plek om zeilen op te slaan. Sowieso is het advies om de zeilen altijd eerst te drogen voordat u ze opbergt, maar in de schuur wordt dat echt pure noodzaak. Voor kleine knaagdieren zoals muizen, is het zout op de zeilen of een blaadje dat bij het opvouwen tussen het zeil is gekomen, een heerlijke maaltijd. Ook kan een spinnaker dienen als nest of nestmateriaal. Zorg er dus voor dat niets de zeilzakken in kan kruipen.

Reinigen is simpel en complex tegelijk

Naast dat de zeilen droog moeten zijn wanneer ze in de berging verdwijnen, moeten ze ook schoon zijn. Voor kleine vlekjes volstaat een beetje afwasmiddel, zacht schrobben met de hand of een borstel en goed naspoelen met zoet water, om vervolgens goed te laten drogen. Werkt dat niet, of zijn er meerdere vlekken in het zeil? Dan is het goed om uw North Sails Sail Expert te raadplegen voordat u met intensievere reinigers aan de slag gaat. Zeilen zijn gevoelig en kostbaar. Daarbij is het verwijderen van een vetvlek op Dacron iets heel anders dan het verwijderen van een roestvlek op laminaat zeilen. Een verkeerde behandeling kan vergaande gevolgen hebben…

Naast adviseren over reinigen kunnen wij ook het reinigen van uw zeilen verzorgen via onze partners. Zij lossen onder andere ernstige schimmelschade en spinnenpoep op door de zeilen professioneel te reinigen. Dit kan overigens ook een optie zijn wanneer de zeilen na een aantal jaar vuil en een beetje grauw zijn geworden. Door te wassen wordt het optisch weer een nieuwer zeil. Bij ‘upwind’ zeilen verbeteren de zeileigenschappen niet door te wassen. Bij spinnakers is dat een ander verhaal. Bij het wassen worden deze zeilen voorzien van nieuwe coating, waardoor ze een groot deel van de lucht- en waterdichtheid terugkrijgen. Dat werkt wel levensverlengend!

Op naar een nieuw seizoen!

Kiest u ervoor om uw zeilen bij North Sails op te slaan, dan liggen ze gegarandeerd schoon en droog en zijn ze verzekerd. Bijkomend voordeel is dat wij de zeilen in de winter nalopen en eventuele reparaties kunnen uitvoeren. Op die manier bent u weer gereed voor het nieuwe seizoen!

 

Contact uw Sail Expert

 

  • #GoBeyond