North Sails LOFT NEWS

Star Class Split Training Week

Prošli tjedan se u JK Mornar okupilo šest posada u klasi zvijezda. Većinom su to bili domaći momci iz Splita, a pridružila im se po jedna posada iz Šibenika i Mađarske.

U Mornara je i inače najaktivnije po pitanju klase Zvijezda posljednjih desetak godina od kada je Mate Arapov prestao s jedrenjem u Laseru i kad je jedan određeni period proveo u ovoj klasi. Nakon njega najozbiljnije su se ove klase uhvatili posada Mišura – Barač, a nekoliko posljednjih godina sve više za Zvijezdinim kormilom provodi Tonči Stipanović čiji aktualni flokist je Tudor Bilić.

Nažalost, teško se dogovoriti sa svima jer dosta jedriličara je spriječeno poslovnim obavezama, tako da smo Tudor i ja, zajedno s braćom Perhat (Lovrom i Mladenom) najviše izlazili na more, a ostali su se priključivali kako su mogli. Međutim, kako je ponedjeljak bio praznik uspjeli smo napraviti trening s četiri broda i tijekom sedmice još jedan trening, jer i meni treba vremena da se vratim u taj brod. Nakon jednog dana jedrenja idući dan bude posvećen radu po brodu kad sređujemo detalje za koje smo primijetili da nam ne rade dobro. I to je u principu bio ritam kako se sve odvijalo… dan jedrenja, pa dan trimanja… znači na moru smo proveli ponedjeljak, srijedu i petak, a utorak i četvrtak su bili rezervirani za rad po brodu.

Zatim smo u subotu i nedjelju imali regatu. Izvorni plan je bio da regatu organiziramo na Hvaru, ali kako nisu uspjeli doći svi koji su planirali (još dvije hrvatske posade) odlučili smo ipak ostati u Splitu.

Inače što se mene i Tudora tiče mislim da nam je ovaj tjedan izvrsno došao. Još sam bio oslobođen treninga u Laseru, a dobio sam i doma slobodno (smijeh), tako da smo maksimalno iskoristili vrijeme kako za treninge tako i za pripremu broda. Testirali smo različita jedra, ispitivali različite centre i tražili što nam najviše odgovara po tim uvjetima. I uspjeli smo cijeli tjedan imati i veću brzinu i bolji kut od ostalih. Do sada po uvjetima koje smo imali prošli tjedan, imao sam značajnih problema u svakom pogledu, ali ovog puta dosta sam vremena proveo u istraživanju prilikom kojeg mi je dosta pomogao jedan francuski jedriličar koji je sudjelovao u razvoju ovih jedrilica. Koliko dobro je upućen u nijanse govori i to da na osnovu serijskog broja trupa može dati dosta korisnih smjernica jer su različite serije iz tvornice izlazile s nekim razlikama u karakteristikama.

Tonči Stipanović, JK Mornar

Što se same regate tiče, u subotu je puhalo 8 – 10 čvorova maestrala i napravljene su dvije regate. Jedrenja su trajala oko 55 minuta i ovog puta se ključnim pokazao ključ “tko prvi do Čiova – njegova je regata”. Tako da je bilo najvažnije dobro se postaviti na startu i obraniti desnu stranu u prvoj orci.

U nedjelju je bilo slično, osim što je prvi plov morao biti prekinut na kraju prve krme, jer je vjetar izdušio. Startalo se po ugodnih 7 – 8 čvorova maestrala koji su nakon dvadesetak minuta pali na jedva čvor ili dva.

Srećom, vjetar se ubrzo vratio, samo što se regatno polje moralo pomaknuti još više prema Čiovu. Tada se jedrilo po više od 12 čvorova i stvarno je bio užitak vidjeti ove jedrilice u njihovoj punoj snazi! Ali takvi uvjeti uzeli su danak u nekim malo istrošenijim dijelovima opreme i u kondiciji posada koje nisu toliko kondicijski spremne poput posade našeg sugovornika.

Ove aktivnosti dovele su do toga da se razmišlja i o organiziranju Prvenstva Hrvatske za ovu klasu, a koje bi se moglo održati za vrijeme PH za klase 470, Finn i RS:X, a od inozemnih nastupa trenutno se najavljuje nastup posade Stipanović – Bilić na Europskom prvenstvu klase na Gardi. Termin bi trebao biti mjesec listopad, a za očekivati je i da će na Gardu otputovati i posada Mišura – Barač.

Na istoj toj lokaciji za desetak dana trebalo bi se održati Prvenstvo Italije i ako epidemiološka situacija ne bude promijenjena na put bi trebao otići Tudor Bilić i zajedriti s Flaviom Favinijem kormilarom tima Mascalzone Latino na Luis Vuiton Cupu 2007. godine.


Na fotografijama u fotogaleriji može se primijetiti da je glavno jedro na Zvijezdi posade Stipanović – Bilić oznaka klase bila zlatna zvijezda. Uobičajeno je da je riječ o crvenoj petokraci, ali kako su imali jedro koje su dobili od Roberta Scheidta ono je imalo tu posebnu oznaku. Naime, po pravilima klase, kormilar koji je bar jednom postao svjetski prvak klase ima doživotno pravo na svom glavnom jedru imati zlatnu zvijezdu.

  • #GoBeyond