North Sails LOFT NEWS

Storslam på VM i shorthandkappsegling

VM blev en braksuccé. Inte minst för våra kunder, som i sett gjorde rent hus i medaljkampen. 

Hösten är här. Segla kan vi nog göra länge än, men på kappseglingsfronten tunnas det nu ut rejält. Det börjar bli dags att summera säsongen 2022, och här tänkte vi göra en liten tillbakablick på en av årets verkliga höjdpunkter, nämligen ORC Double Handed Worlds – VM i shorthandsegling – som seglades i samband med Gotland Runt. 

Att VM och Gotland Runt skulle bli en riktig seglarfest kunde man ana redan när startlistorna publicerades och det visade sig att totalt över 300 besättningar från 14 olika länder hade anmält sig, Själva världsmästerskapet samlade ett åttiotal deltagare – vilket var klart över det förväntade – och mer än hälften bestod av utländska seglare. 

VM-fältet var, som brukligt när det gäller ORC, uppdelat i tre klasser. Totalt skulle alltså nio medaljer delas ut.

Starten gick i strålande väder mitt i centrala Stockholm inför tusentals åskådare. Racet inleddes med undanvind ut genom skärgården. Efter Alma blev det kryss ner till Gotland följt av en öppen bog upp mot målet i Sandhamn. Vindarna var inledningsvis lätta men ökade efterhand och det blev ett ganska snabbt race. 

Line honours på Gotland Runt togs av VO 70:an Hype och först i mål av VM-deltagarna var Ladykiller, en Shogun 50 seglad av Anna Drougge och Martin Angsell (till vardags på North-loftet i Stockholm). 

På korrigerad tid handlade det dock om båtar med mer beskedliga mått. Det visade sig nämligen att samtliga VM-medaljer togs med båtar 40 fot och under. 

Klass A

Strax innan VM tipsade vi om några besättningar som vi tyckte var ”värda att hålla ögonen på”. En av dessa var västkustseglarna Anders Dahlsjö och Martin Strömberg i helt nya kolfiberracern Z30+. De hade radat upp framgångar under hela våren och tog bland annat totalsegern i Raymarine2star. De frågetecken som möjligtvis fanns handlade dels om de verkligen hunnit trimma in sig på den helt nya konstruktionen, dels om hur ORC-regeln skulle bedöma båten. 

På VM placerades båten i klass A, tillsammans med de allra snabbaste båtarna. Och trots att den bara mäter 9,5 meter på längden fick den ett mätetal som innebar att den skulle segla scratch med snabba 40-fotare som J/122. Var det verkligen möjligt? 

Jodå. Anders och Martin slog J/122:an Joule, seglad av Marcus Österberg och Henrik Borg, med över en timme på seglad tid och tog därmed totalsegern före just Marcus och Henrik. På bronsplats hamnade Frederik Rydin och Johan Tuvstedt i J/121 Jolene. Idel svenskar på pallen med andra ord, vilket förstås är kul. Att alla tre medaljörerna seglade med North-segel gjorde inte saken sämre. 

Klass B

Antalsmässigt dominerades Klass B av utländska besättningar och det avspeglades även i resultatlistan. VM-guldet gick till Jonas Hallberg och Till Barth från Tyskland. Även silvermedaljörerna var tyskar, medan bronset gick till en finsk besättning, Den som är intresserad av material och teknisk utveckling kan notera att samtliga medaljörer seglade samma båttyp, JPK 10.30, och att både ettan och tvåan var utrustade med North-segel. 

Klass C

Klass C var den till antalet största klassen med 29 anmälda båtar. Att Team Pro4u med Patrik Forsgren och Joakim Hoppe i First 36.7:an Malin skulle bli farliga var knappast någon vågad gissning. De angav tonen redan vid starten, när de i de lätta vindarna lyckades fånga upp en privatare som gjorde att de kunde bryta sig loss från resten av fältet och direkt få ett försprång på vägen ut genom skärgården. 

Försprånget förvaltade de väl och under den lite stökiga kryssen utanför Gotland gjorde de ett ordentlig ryck som innebar att de till slut vann VM med nästan två timmars marginal. Silvermedaljörer blev svenskarna Mikael Algevere och Pelle Lindell i X-332:an Lady X och bronset gick till två holländare. 

Vi kan inte prata om Team Pro4u utan att nämna att de har radat upp framgångar under hela säsongen. Förutom VM-guldet har de lyckats med konststycket att bli svenska, finländska och nordiska mästare i ORC och därtill EM-bronsmedaljörer i ORC (guld i amatörklassen). Och som grädde på moset tog de i slutet av augusti en silvermedalj på SM i J/70. Det måste nästan vara något slags rekord. 

Men tillbaka till VM. Guld- och silvermedaljörerna i klass C seglade med North-segel, vilket innebär att att sju av de totalt nio medaljerna – inklusive de tre världsmästartitlarna– erövrades med båtar utrustade med North-segel. 

Om vi nu får fortsätt att skryta så kan vi konstatera att våra kunder gjorde riktigt bra ifrån sig även på Gotland Runt. Det visade sig nämligen att vinnarna i både ORC A och ORC B var utrustade med North-segel, liksom ettan och tvåan totalt i SRS-klassen. 

Vi tackar för förtroendet! 

  • #GoBeyond