North Sails LOFT NEWS

Universitas Nova savršenim skorom prvog dana do ukupne pobjede u Opatiji

📸 regate.com.hr

Treća regata CRO Melges 24 Cupa za 2022 odjedrena je u aranžmanu YC Croatia, a na njoj je sudjelovalo 15 posada među kojima su po prvi put zajedrile Fjonda, She i Razjaren, a i jedna slovenska posada došla je u ispitivanje konkurencije pred nastup na prvoj regati iz ciklusa Europskog kupa koja će se između 1. i 3. travnja jedriti u Rovinju.

Marčanska bura puhala je i 19. i 20. ožujka, oba dana regate, te stvarala poprilične probleme kako Regatnom odboru tako i natjecateljima. Ali s druge strane dozvolila je svima da se naspavaju, pogotovo u odnosu na prethodnu godinu kad su se jedriličari u ACI marini Ičići okupljali već od 5 sati ujutro da bi stigli jedriti na Vološčanskoj tramontani.

U subotu najviše problema imali su suci na brodu RO-a, jer su imali problema sa sidrenjem s obzirom da je puhala vrlo jaka bura, a sidrenje velikog Firsta 45 se moralo obaviti na dubini većoj od 60 metara. Kad su se potopili svi lanci i produljili sidreni konopi moglo se krenuti s jedrenjem.

Bura je i dalje puhala, ali problem jedriličarima više su predstavljali prateći valovi. To su redom kasnije priznali svi sudionici, jer na svim dosadašnjim regatama nikad nije bilo ovako jakog vjetra, kao ni oštrog vala od bure.

Subotnji program odrađen je do kraja. Odjedrila su se sva tri predviđena jedrenja.

Međutim, kako je dan odmicao vjetar je pomalo slabio i u jednom trenutku otišao je u drugu krajnost u odnosu na jutro. Da se nastavilo s tendencijom slabljenja realna je bila mogućnost prekida jedrenja zbog nedovoljnog vjetra. Da jedriličarima bude još teže pobrinula se mareta koja je i dalje bila značajna i u takvim uvjetima još neugodnija.

Treći plov ipak je odjedren po malo boljim uvjetima jer je vjetar ponovno malo pojačao, ali bilo je to daleko od jutarnjih petnaestak čvorova.

U sva tri jedrenja apsolutni primat imao je Universitas Nova, jedrilica za čijim kormilom je Ivan Kljaković Gašpić, a u čijoj posadi jedre i dva člana AJK Universitas Marin Golem i Filip Miroić i Ivanova kćer Mia, te Šime Markić. Jedini koji su im se uspjeli bar donekle približiti bili su momci s Panjića Luke Šangulina. Oni su u prvom i trećem jedrenju zauzeli drugo mjesto, dok je u drugom plovu to pošlo za rukom slovenskoj posadi na Ariji s Peterom Podunavcem za kormilom. Inače, oni stariji će se sjetiti, Peter je osvojio broncu na Europskom prvenstvu klase Optimist 1988. godine.

Dosta dobro ponovno su jedrili i momci s Matarana, te ekipa s PointOne, dok je možda neke iznenadila ekipa Fjonde koji su kiksali samo u drugom plovu kad su završili 10. dok su u prvom i trećem jedrenju u cilj ušli kao 4. i 3. Inače, to je posada iz susjedne Opatije i riječ je o vro iskusnim jedriličarima s Goranom Ivankovićem za kormilom.

Nedjelja se još u prognozama najavljivala kao mnogo teži dan od subote, a to se i potvrdilo prilikom dolaska u marinu Ičići. Stalno je puhalo preko 15 čvorova, a s početkom regate i bura je počela jačati. Takvi uvjeti stvarali su dodatni pritisak na natjecatelje za hvatanje što bolje pozicije na startnoj liniji, pa su se na ovom startu dogodila čak tri prijevremena prelaska startne linije. Tada su po 16 nepotrebnih bodova dobili PointOne, Aria i Obi Wan.

Zanimljivo je da je oba dana izniman pritisak bio na lijevoj strani startne linije, što je u subotu rezultiralo i s naslanjanjima na pin brod. Naravno, nije to bilo bez razloga, pogotovo što je to bio i izbor, odnosno preporuka poznavatelja lokalnih vremenskih prilika. Definitivno je lijeva strana bila opravdano poželjan izbor.

Po ovim, značajno težim, uvjetima Universitas Nova nije uspio dominirati kao dan ranije. U prvom plovu malo brži od ovog Melgesa bio je Mataran 24, dok je u drugom plovu da, koji je inače bio i skraćen, pobjedu odnio Panjić.

Taj drugi plov startao je po više od 20 čvorova vjetra, a u trenucima obilaska privjetrinskih oznaka puhalo je i preko 25. Posljedica svježih refula bilo je skoro pa istovremeno izvrtanje na bok nekolicine jedrilica!

Nakon prolaska kroz gate slijedio je povratak u vjetar i sigurno je bila riječ o najnapornijem jedrenju u Melgesima do sada za većinu sudionika. Regatni odbor je bio više nego svjestan situacije i kako je donesena odluka da se regata pusti dalje, da bi se bar malo olakšalo svim natjecateljima, odlučeno je da se postavi pomoćni cilj na idućoj oznaci.

Osim Panjića, ovaj plov, vrlo dobro je odjedrio i PointOne. Ovako su se bar malo “iskupili” za kiks s prethodnog starta, dok je Mataran ovog puta ušao kao treći. Pobjeda iz prethodnog plova i ovo treće mjesto osiguralo je posadi Matarana titulu najuspješnije posade dana.

Vjetrovita nedjelja sigurno će u lijepom sjećanju ostati i posadi Melgesa – Razjaren. Kao što je već spomenuto ovo je njima bio premijerni nastup, a kako im je za kormilom Ante Ćesić i očekivanja su im bila velika. U subotu su još hvatali ritam broda, dok su u nedjelju osvojili 3. i 4. mjesto. Inače, za neupućene, Ante Ćesić je u kombinaciji s Antom Kujundžićem 2004. godine osvojio titulu svjetskih prvaka u klasi 470, dok su godinu ranije bili srebreni iza Šime Fantele i Igora Marenića.

Na kraju, kad se obavi finalni izračun, subota je Universitas Novi osigurala uvjerljivu pobjedu, dok su se srebrom i broncom okitili Panjić i Mataran 24 koji je imao jednak broj bodova kao PointOne.

Ukupne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, a idući event klase Melges 24 u Hrvatskoj bit će velika međunarodna regata u Rovinju koja će se jedriti od 1. do 3. travnja.

📸 regate.com.hr
  • #GoBeyond