North Sails LOFT NEWS

VAD DU BEHÖVER VETA OM LATTOR

Instruktioner för montering och spänning av lattor 

Seglingssäsongen närmar sig och vi vet att det är många som har funderingar kring sina lattor. Med all rätt. Oavsett om du planerar en långsegling eller ser fram emot vårens klubbkappseglingar är det viktigt att dina lattor monteras korrekt och att de har den rätta spänningen. Det innebär att seglet får en bättre form med högre prestanda – och säkrar upp att du inte tappar dem i ett slag eller en gipp. 

Rätt montering ger den rätta segelformen

Se till att lattan sticks in i lattfickan med den mjuka (tunna) ändan mot förliket och den hårda (tjocka) mot akterliket. Vi ser ibland lattor som monterats på motsatt håll, och resultatet blir att seglet vare sig får rätt djup eller rätt kurvatur. Så det är värt att dubbelkolla att lattorna sitter åt rätt håll.   

battens

Se till att dina lattor är säkrade

En del lattor monteras framifrån och andra bakifrån, och beslagen ser lite olika ut, så det är viktigt att du säkrar lattorna på rätt sätt. I North Sails kardborre-lås finns det en särskild ficka för själva lattan och en annan ficka som låser kardborrebanden mot varandra. Andra lattsystem fungerar på andra sätt. Oavsett vilket system du har så kommer korrekt montering se till att dina lattor sitter på plats under hela säsongen. 

battens

Rätt lattspänning ger dig ett slätt segel

Det är också viktigt att du spänner dina lattor med omsorg och noggrannhet. Om spänningen är för låg kommer det uppstå vertikala rynkor längs lattfickan. Med för hög spänning blir resultatet synliga, horisontella kraftrynkor ovanför och under lattfickan, och duken ser överbelastad ut. Med korrekt spänning är lattfickan slät och lattan harmonierar perfekt med den inbyggda, designade formen. 

battens
📸Mike Egan

Har du frågor kring lattor? Eller behöver du hjälp att få dem korrekt monterade?

Kontakta oss på North Sails i Stockholm eller Göteborg, så hjälper vi dig med instruktioner och råd om hur du installerar dina lattor på bästa sätt. 

  • #GoBeyond