North SailsExperts

North Sails Logo

Martin Angsell

Martin Angsell är en segelmakare av den gamla stammen, om man nu kan säga det om en person som ännu inte fyllt femtio. Men han har varit i branschen i över 25 år och har lärt sig yrket från grunden, krypandes på golvet, med en sax i ett hölster på höften. Han vet hur man gör en recut, hur en revförstärkning är uppbyggd och vilka travare som passar i likrännan på en Scampi Mk2.

Om vi bortser från några praktikperioder – den första redan under högstadiet – inledde han sin karriär som segelmakare på Royal Sails. Det var i mitten av 90-talet, direkt efter lumpen, och för Martin var det en barndomsdröm som nu gick i uppfyllelse.

2004 inkorporerades Royal i North Sails och Martin hängde med i flytten till Lidingö. På Royal hade han arbetat med produktion, och det fortsatte han med när han kom till North Sails. Men det var ju länge sedan och både Martin och North Sails har utvecklats. Vi tillverkar inte länge några segel i Sverige och Martin jobbar nu framför allt med försäljning.

”Fast jag är egentligen inte något försäljartyp”, säger han, och menar nog att han inte har den krängar-mentalitet som ibland sägs utmärka duktiga säljare.

Det behöver han inte ha heller. Ett North-segel är inte en färdig produkt som plockas från en lagerhylla. Det är en tekniskt avancerad produkt som skräddarsys efter varje enskild kund och som med hjälp av olika material kan optimeras för olika användningsområden. Det kunden framför allt behöver är en god rådgivare, och det är Martin.

Det handlar om att lyssna av kunden, identifiera det verkliga behovet och lotsa kunden fram till det mest förnuftiga valet. Ibland är processen enkel, ibland oerhört komplex. Att exempelvis sätta samman en segelgarderob till en seriöst satsande havskappseglingsbåt kräver att Martin har koll på – och kan värdera – allt från mätregler, mätbrev och polardiagram till väderstatistik på de race som är aktuella.

Säljare, ja. Men man skulle också kunna beskriva Martin som en rådgivande konsult kring allt som påverkar en segelbåts prestanda.

Home Loft

Stockholm, Sweden
Ängshyddevägen 1
Lidingö, 181 31

Weekdays
08:00 – 17:00
  • #GoBeyond