North Sails LOFT NEWS

Agosto 21, 2018

NYHET: 3Di RAW 360!

Nu lanserar vi en helt ny 3Di-modell för kappsegling
med båtar upp till ca 38 fot.

18 augusti. Team Lady Godiva följer upp totalsegrarna på Hermanö Runt och Göteborg Opensea Race med att bli totalvinnare i Coastal-klassen på Tjörn Runt. Foto: Search Magazine

Ett racingsegel ska vara lätt, hållbart och framför allt stumt. Ju stummare desto bättre, det har i alla tider varit den allmänna inställningen. Men i takt med att 3Di-teknologin utvecklas håller det där faktiskt på att förändras. Vi har nu nämligen nått en punkt där risken finns att seglen blir FÖR stumma, särskilt i mindre belastade områden som längs förlik och underlik. Det gör seglet svårtrimmat och i praktiken långsammare än ett segel med lite flex på de rätta ställena.

Problemet uppträder främst på lite mindre båtar, och det är här nya 3Di RAW 360 kommer in i bilden. Ett 3Di RAW 360-segel är uppbyggt av en noga avvägd blandning av aramid (kevlar), dynema och polyester, och genom att fördela fibrerna i olika riktningar har vi lyckats skapa ett segel som är stumt där det behövs och mjukare och mer förlåtande där så är önskvärt.

Utvecklandet av nya 3Di RAW 360 har pågått i över ett år. De första testseglen hissades på båt i höstas, fram på vårkanten var konstruktionen i princip färdigutvecklad och sedan dess har ett antal RAW 360-segel kappseglats på högsta internationella nivå. De användes exempelvis för att vinna Quarter Ton Cup och VM för Melges 20.

28 januari 2018. Testssegling med prototyper till det som sedermera skulle bli 3Di RAW 360.

RAW 360-segel har faktiskt redan tagit ett par skalper även i Sverige. Anders Dahlsjö, med meriter från bland annat Americas Cup, Volvo Ocean Race och den internationella matchracing-touren, utrustade i somras sin Dominant 105:a ”Lady Godiva” med en genua och fock av RAW 360-modell. Seglen hann knappt hissas innan Hermanö Runt men Team Lady Godiva vann med klar marginal, och kort därefter spikade de även Göteborg Opensea Race. Och på Tjörn Runt, som seglades under hårda förhållanden, blev det totalseger på Coastal-banan!

  • #GoBeyond