Would you like a North Sails Expert to call you? Just leave us your number and a short message we will direct the inquiry to the right person to help. We promise to call as quickly as possible, but at some times we may be out sailing. Looking for a quote? Please use the request a quote tab above.

Let's Talk
Sending

Find My Expert

Please search by name or location to find your local North Sails Expert.

Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type

Find My Loft

Find your local loft below.

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Are you looking for something you can’t find on our web site? Do you need product information or help with a sail? Just send us a message and we will respond promptly.

Request for Info
Sending

Are you ready to buy? Would like to learn more about products and prices? Please fill in the forms below and we will have your local North Sails Expert create a custom sail proposal for you.

Richiedi un Preventivo
Sending
North Sails LOFT NEWS

TA EN TITT I 3DI-FABRIKEN.

När 3DL lanserades för 25 år tog vi steget från hantverk till industri, och när 3Di kom 2010 skruvades nivån upp ytterligare. Följ med på ett besök till Minden, Nevada och se hur ett 3Di-segel blir till!

Fabriken i Minden, Nevada byggdes ursprungligen för produktion av 3DL-segel, men har styrts över till 3Di-teknologin. Det i princip enda som är kvar från tillverkningen av 3DL är de stora, justerbara 3D-formarna och symaskinerna som används för slutarbetet med exempelvis travare och likband.

Vi kanske inbillade oss, men det kändes som att det gick en skälvning genom branschen när 3DL introducerades för 25 år sedan. Det var inte bara en en unik och banbrytande produkt som i ett slag gjorde den dåvarande tekniken gammaldags, utan skulle också komma att tvinga fram en genomgripande omstrukturering av en bransch som hade fungerat på i princip samma sätt sedan mänskligheten lärde sig segla.

Datorstödd design och ett allmänt vetenskaplig synsätt hade i och för sig funnits ganska länge – North Sails var pionjärer även här – men innan 3DL kom in i bilden producerades de flesta segel lokalt av segelmakare som kröp omkring på stora golv, klippte i dukrullar och hängde över symaskiner. Nu blev segeltillverkning en avancerad industriell process med fabriker och robotar. Det som krävdes för att hänga med i utvecklingen var inte bara know-how, utan också produktionsanläggningar som ingen tidigare varit i närheten av.

Det tog några år men med tiden fick branschen upp ångan och lyckades så småningom få fram alternativ till våra 3DL-segel. Det var nog bra, för utan konkurrenter som jagar en i hasorna är det lätt att sluta utvecklas. Men de lär få fortsatta att jaga, för i och med lanseringen av 3Di 2010 tog vi ett nytt stort steg i utvecklingen. Den tekniska nivån har skruvats upp ytterligare. Likaså kraven på både know-how och maskinpark.

I den här artikeln tar vi en tur till vår fabrik i Minden, Nevada, och tar en titt på hur 3Di-segel tillverkas. Som du kommer se påminner det inte så värst mycket om de klassiska ”loft” som för bara 25 år sedan var själva sinnebilden för vår bransch.