OG NU TIL NOGET SPORT!
Claes Eliasson, chefdesigner Maurizio Cossutti og Bavaria Yacht teamet var alle enige om at nu er det tid til noget lidt andet…
Med input fra et all-star team bestående af bl.a. Cossutti Yacht Design og North Sails Norge, er Claes Eliassons Bavaria C38 blevet optimeret til klubkapsejlads. De første resultater er imponerende og der forventes yderligere performance fremgang i løbet af sæsonen.
Har du nogensinde sejlet en cruising yacht og spekuleret på, hvor meget hurtigere det kunne gå med et godt sæt racing sejl – og med noget af det tunge cruising udstyr fjernet? Claes Eliasson, en norsk forhandler for Bavaria Yachts og en ivrig klub kapsejladssejler, leder et hold med en mission om at finde ud af det.
Cruisere er naturligvis designet til at have en høj lastbærende kapacitet, og de bedste af dem sejler ret godt, selv når de er tungt lastet med ekstraudstyr som bade platforme, bov propeller og cockpitborde. Men hvad nu, hvis det typiske grej i stedet blev brugt til at booste bådens ydeevne? Hvor stor en forskel ville det egentlig gøre?
Til at starte med, skal du bruge den rigtige båd. Nogle cruisere har langt større muligheder for ydelsesoptimering end andre, og Eliasson vidste, at han havde en god kandidat til det projekt, han havde i tankerne, da bådarkitekten Maurizio Cossutti viste ham planerne for Bavaria C42. Båden vandt prisen European Yacht Of The Year på grund af sin sejlpræstation, men Eliasson endte med at bruge dens lillesøster, C38 – Cossuttis seneste design for Bavaria – som sin testbåd.
C38 og C42 deler fem centrale designfunktioner, der definerer deres sejlegenskaber. "Det er sejl arealet, høj volume V-bow, de skarpe “chine” på hækken, kølformen," siger Cossuttis designpartner Alessandro Ganz. “En kombination af faktorer giver den gode ydeevne og håndtering.”
"Skroget og båden som helhed har potentiale for gode resultater i klubkapsejlads," siger Eliasson. “Sammen med North Sails og Cossutti er vi interesserede i at finde ud af, om det er værd at tilbyde sportsversioner af Bavaria C38 og C42. Så vi bestilte en standardbåd fra værftet, uden badeplatform, cockpitbord eller bovpropel, hvilket sparede en del vægt. Vi lavede nogle mindre ændringer. Sejlene er specialfremstillede, og Cossutti har hjulpet os med design og udvikling.”
Det ville være let (men dyrt) at demonstrere imponerende præstationsgevinster ved at rive interiør ud af en standard produktionsbåd, tilføje en dybere køl, montere vandballast og erstatte den almindelige rig med Carbon rigging. Men det ville stride imod etosen i Eliassons projekt, som har til formål at vise det fulde ydeevne potentiale af en normal Bavaria C38 med den slags optimering, som en gennemsnitlig ejer realistisk kunne opnå, i partnerskab med en lokal sejlmager, og samtidig bevare den sande essens af båden som en veludstyret og fuldt funktionel familiecruiser.
Projektet startede i januar 2021. Båden blev leveret i maj, og holdet begyndte at tune og installere en beskeden række opgraderinger. "Vi var alle nysgerrige efter at se, hvor godt C38 kunne præstere mod en stærk klubkapsejladsflåde," siger Cossutti. “Den er ikke så stærk i let vind, fordi den ikke er designet til kapsejlads. Så vi arbejder sammen med sejldesignerne på at maksimere sejlarealet. Masten, bommen og bovsprydet er standard, nøjagtig det samme som enhver anden C38. Vi har arbejdet på storsejlets størrelse, optimeret fokkene og især arbejdet på gennakere. Målet er ikke at købe 20 sejl, men at opretholde et fornuftigt forhold mellem udgifter og ydelse.”
Eliassons projektteam omfatter også Christen With fra North Sails Norge, der rådgiver om rating og strategi; hans kollega Pål Berntsen, rådgiver om sejl og udstyr; og freelance ekspert Pascal Kuhn, en tidligere Bavaria-produktchef, der har arbejdet tæt sammen med Cossutti og Ganz om at bringe anden generation af C-Line-yachter på markedet.
Bådens præstation ser lovende ud. Eliasson har logget 14,8 knob dog med vind med en smule bølge assistance, og mens han sejlede solo, afsluttede han en 45-mil race en hel time foran en 46-fods med en stor besætning og en fuld sejlpakke. ''Vi har ikke vundet nogen kapsejladser endnu”' siger han. “Men vi har været på podiet tre gange, og sejlet mod stærke konkurrenter: JPK'er, X-Yachts, Arconas, de bedste både i Norge.” Det er værd at påpege, at de fleste af disse både koster tre gange så meget som C38’eren.
"Som med alle både har det taget lidt tid at lære dens egenskaber at kende og finde det rigtige trim," siger Christen With. “Vi har fokuseret på mastetrim og testet, hvilket setup der er mest gunstigt under forskellige vindforhold. Efterhånden har vi fået båden til at gå bedre og bedre.”
Det vejledende princip for udvikling af sejl er at skabe en pakke, som enhver C38-ejer, der ønsker at sejle kapsejlads, nemt kan købe, og som fungerer godt på bådens standardopsætning. Testbådens indledende sejlgarderobe omfattede et 47m2 storsejl, tre fokke fra 29m2 til 40m2, en 58m2 Code Zero, 125m2 og 111m2 gennakkere og en 36m2 windseeker.
"Vi er forbløffede over, at vi kan bruge den 35m2 mellemstore fok op til 20 knob," siger With. “Vi har opdaget, at denne båd elsker at have stor kraft i forsejlet. Samtidig skal du være aktiv med at trimme storsejlet fladere og fladere efterhånden som vinden tiltager. Båden bliver da en sand fornøjelse at styre. Det er en klar fordel ved kapsejlads. Til cruising betyder det, at styringen let mestres, selv for en uerfaren sejler. Og autopiloten vil gøre et godt stykke arbejde, når du vil forlade roret."
Sejl til side, den første sæsons opgraderinger inkluderede inhaulers til forsejlsskøderne, Seldén race blokke, et justerbart Dyneema backstay, Dyneema running rigging og et nyt storskøde setup, der giver flere mekaniske fordele. C38’erens cockpit er enormt sammenlignet med mange andre cruiseres, som plejer at være designet til shorthanded besætninger, og alt det albuerum er praktisk til kapsejlads. "Jeg har haft professionelle kapsejladshold på min båd, og de er meget imponerede, især over cockpittet," siger Eliasson. "Med en fuld besætning på seks til otte personer er der masser af plads til, at alle kan arbejde med båden effektivt og komfortabelt."
Faste og aftagelige storskøde løjgange blev overvejet, men afvist. En fast løjgang ville kompromittere bådens dobbeltfunktionelle rolle som familiecruiser såvel som klubracer, og en aftagelig løjgang ville ikke være lang nok til at gøre den store forskel for sejltrimningen. I stedet føres skødet til en let aftagelig blok i midten af cockpittet.
"Det er vigtigt at forstå, at selvom vi har lagt en del kræfter og penge i sejl og hardware, er vores mål at se, hvor langt vi kan nå uden at ødelægge bådens koncept," forklarer Eliasson. “Og det er også vigtigt, at performance-versionen af C38'eren meget nemt kan ændres tilbage til den fulde cruising-version.”
Føler han sig ikke fristet til at fjerne nogle af de tungere genstande nedenunder, når han konkurrerer mod specialbyggede kapsejladsbåde? "Slet ikke”, siger han. "Jeg har aldrig fjernet noget fra interiøret. Og vi har sejlet denne båd med alt kategori 3 sikkerhedsudstyr ombord, hvilket tilføjer en masse vægt. Vi har ikke engang flyttet batteriet til ankerspillet, som er i stævnen. Vi har faktisk fundet ud af, at det kan betale sig at flytte vægten fremad i let vind."
Bavarias produktionschef, Udo Erbe, følger projektet tæt for at sikre, at den opnåede viden kan føres tilbage til fremstillingsprocessen. "Selv en familiecruiser bør være en hurtig båd," siger han. "Og dette projekt viser, hvad der er muligt i forhold til optimering."
"Ved at give Claes support, indsamler vi også data, der kan hjælpe os med at udvikle vores performance diagrammer til en række projekter," siger Cossutti. "Og en masse viden går tilbage til Udo på værftet. Det har været interessant at udfordre båden og sammenligne den med andre både i et kapsejladsmiljø. Dette har givet en klar indikation af, at båden virkelig er så god, som vi troede, den var i begyndelsen. Det er vigtigt for værftet og også for os. En af udfordringerne ved cruising yacht design er, at du skal overveje, hvordan båden klarer sig og håndterer under mange forskellige forhold mellem tom og lastet med vand, brændstof, mennesker, udstyr og så videre. Forskydningen kan ændre sig dramatisk. Det hjælper os, når vi ser, hvordan båden klarer sig ved klubkapsejlads."
Projektet kører, og optimeringen fortsætter. "I år tilføjer vi en North Sails 3Di fok, som vil give os mere kraft i let vind," siger Eliasson. "Det er formentlig den første, der nogensinde er blevet monteret på sådan en type båd, og absolut den første med et Helix-forlig. Vi skifter også bommen ud med en lettere."
Vi afventer sæsonens resultater med interesse.
Klik her for mere information om Bavaria Yachts.
Testbåden har en normal rig, men der er lagt mange kræfter i sejludvikling med fokus på fok, gennaker og storsejlets størrelse.