Volvo Ocean Race van start in Alicante
De eerste etappe van de Volvo Ocean Race is afgelopen weekend gestart met twee Nederlandse boten, Team Brunel geschipperd door Bouwe Bekking, waar ook de Nederlander Carlo Huisman aan boord zit en Team Akzonobel met schipper Simeon Tienpont. Daarnaast vaart Carolijn Brouwer aan boord van DongFeng en is Annemieke Bes de enige dame aan boord van Team Sun Hung Kai Scallywag. De finish van de race is na 46.000 zeemijlen in
Den Haag in juni 2018.
De komst van 3Di technologie
30 jaar geleden maakte North Sails voor het eerste zeilen voor de deelnemende boten voor de Volvo Ocean Race. De ontwikkeling van de North Sails 3Di technologie zo'n 10 jaar geleden was in veel opzichten een antwoord op de vraag van zeilers voor lichtgewicht zeilen met een veel duurzamer karakter. Boatyard Sail Loft manager Nathan Quirk en Neil Cox, hoofd van de boatyard, leggen uit wat de impact is van de implementatie van de North Sails 3Di technology.
North Sails: Wat brengt de 3Di technologie de Volvo Ocean Race?
Nathan Quirk: "3Di zeilen zijn waanzinnig goed bestand tegen de omstandigheden die ze tijdens de Volvo Ocean Race tegenkomen. De zeilen worden meer en harder getest dan in welke race dan ook, maar ze houden het. De zeilers hebben daarnaast veel meer vertrouwen in 3Di dan welke andere zeilen dan ook. Zoveel zelfs dat de meeste teams niet eens meer een naaimachine aan boord meenemen. Twee of drie edities terug werd er veel gewicht in beslag genomen door reparatiematerialen, lijm en een 50 kilo wegende naaimachine. Toen we 3Di introduceerden in de race, realiseerden de teams zich dat ze lang niet zoveel reparaties meer hoefden te doen. De naaimachines werden thuisgelaten, de meeste teams hebben hem zelfs helemaal niet meer. Een grote verandering die de afgelopen 8 - 10 jaar is opgetreden door de ontwikkelingen op technologisch gebied."
NS: Wat betekent 3Di voor het Sail Loft team?
Nathan: We moeten de zeilen nog steeds goed onderhouden, checken op beschadigingen en de kwaliteit van het zeil in de gaten houden, maar we hoeven veel minder reparaties uit te voeren. In de editie van 2014-15, hadden we maar vier zeilen met problemen, en dat in de hele vloot. Dankzij de 3Di technologie konden we ze eenvoudig repareren waar we ze daarvoor echt moesten weggooien en vervangen. We hebben in principe vijf dagen de tijd om zo'n 50 a 60 zeilen te servicen. Vroeger besloten teams om hun zeilen bij te snijden en aan te passen zodat ze er optimaal mee konden blijven varen. Dat is nu niet meer nodig - de teams kunnen de wereld over zeilen met de 3Di zeilen en de vorm blijft. De grootzeilen in de laatste editie van de Volvo Ocean Race gingen zonder problemen 40.000 mijl mee. Drie edities terug had een team drie grootzeilen nodig terwijl het aantal mijlen minder was.
Neil Cox: "Nathan en zijn team in de loft gaan slim en efficient om met het servicen van de zeilen. Ze weten exact hoeveel uren welk zeil is gebruikt en hoeveel mijlen ermee zijn gevaren."