North Sails LOFT NEWS

470, FINN & RS:X Prvenstvo Hrvatske

FOTO: JK LABUD

JK Labud je sredinom prošlog tjedna, točnije od utorka 11. kolovoza, do četvrtak 13. kolovoza. Odziv je bio dobar, a vrijeme koje je pratilo natjecatelje na moru bilo je vrlo sličnom onom koje je u istom tom akvatoriju vladalo za vrijeme održavanja PH za klasu Optimist. Drugim riječima, pravo ljetno.

U sve tri klase bio je prijavljen po jednoznamenkasti broj sudionika, a najbrojniji su bili daskaši na RS:X.

Surfere je predvodio Luka Mratović, po stažu najiskusniji od njih, a i po postignutim rezultatima u svojoj karijeri jedan od naših najboljih surfera u različitim kategorijama. S njim su na regatnom polju jedrili i momci i djevojke kojima je prosjek godina oko dvadeset, a došli su iz četiri kluba uglavnom iz Splita i bliže okolice. Ukupno su odjedrili 6 jedrenja, a među prijavljenih 9 natjecatelja Luka je apsolutno dominirao i osvojio je sve plovove osim 4. na kojem nije ni startao.

Tim četvrtim plovom, odnosno pobjedom na njemu, može se pohvaliti njegov klupski kolega Bartol Urem. On je na kraju osvojio srebro, a ta pobjeda mu ga je osigurala, jer je imao jednak broj bodova kao još jedna Labudašica, Palma Čargo. Nažalost, Palme nema na fotografiji, već su tu top tri u muškoj kategoriji.

FOTO: JK LABUD

Također šest jedrenja uspješno su odradili i dvosjedi u klasi 470. Od kada su se iz ove klase povukli zlatni olimpijci, posada Fantela – Marenić, u njoj su jedrili uglavnom Labudovi juniori. Međutim, od kad je taj program ukinut za ovu klasu nismo dugo čuli, sve dok se nije pojavila nova generacija juniora. Ti momci i djevojke su upravo u prijelaznim fazama između klase 420 i većih jedrilica, pa tako vidimo da su neki od njih zajedrili na 470, a dok neke od njih viđamo i u klasi 49erFX.

U ovoj floti jedrilo je šest posada i jedrenja su bila dosta izjednačenija u usporedbi s RS:X. Čak četiri posade se mogu pobijediti s pobjedama u pojedinim jedrenjima, a jedino je Uskokovcima Puleku i Lokasu to uspjelo za rukom tri puta. Naravno, njih dvojica su se ovjenčali naslovom najboljih.

Na drugu stepenicu su se popeli Mistral i Iris Matulja iz Lovranskog JK Istra. Kod njih su dominirala druga mjesta, za razliku od isključivo ženske posade Petešić – Bašić iz JK Uskok, a koje su zauzele treće mjesto i kod kojih su u većini bila treća mjesta.

Kompletne rezultate klase 470 možete pronaći ovdje.

FOTO: JK LABUD

A što se tiče kraljevske klase, klase Finn, na njihovom Prvenstvu Hrvatske okupilo se šest kormilara iz četiri kluba, a najzanimljivije je bilo u samom vrhu, odnosno u borbi za pojedinu od stepenica postolja. Dva Labudova predstavnika i jedan jedriličar Šibenskog JK Val bili su glavni režiseri raspleta ove skupine.

Kod njih se može primijetiti zanimljiv razvoj njihove forme tijekom regate. Pobjednik i prvak za 2020. je Josip Olujić – JK Labud i u pet odjedrenih plovova jedini kiksevi su mu bili dva druga mjesta. U stvari kod njega nije bilo uzleta i padova i uglavnom je pokazao stabilnost od početka do kraja. S druge strane, kolega mu iz kluba, Nenad Bugarin, na kraju brončani, otvorio je regatu pobjedom i drugim mjestom, ali do kraja osvaja isključivo treća mjesta.

Zato je Milan Vujasinović – JK Val, nakon što se “tražio” u prva dva plova, nastavio vrlo dobro jedriti i suci mu upisuju druga mjesta i pobjedu u posljednjem plovu. Tko zna, možda bi rezultat bio i malo drugačiji da su Dugi i Neno jedrili na svojim jedrilicama. Naime, oba su jedrila na posuđenim brodovima i s posuđenom opremom jer je jednom sve to u Španjolskoj, a drugom na Palmi. A evo što je o regati rekao novi prvak Hrvatske:

Ne mogu se sjetiti kad je bilo posljednje PH za Finn, tako da mislim da je vrlo lijepo da smo se ponovno uspjeli okupiti u dovoljnom broju unatoč tomu što smo nas prva trojica dosta aktivniji i s puno većim iskustvom i značajno smo se izdvajali od preostale trojice.
Za razliku od ostalih ja sam imao prednost jedrenja na svom brodu, jer su njih dvojica trenutno locirani u Španjolskoj i na Palmi i tamo im je ostala sva oprema. Tako da su obojica jedrili u posuđenim brodovima i to im je vjerojatno bio hendikep u određenim uvjetima. Sve u svemu mislim da sam dobro jedrio, ali mislim da je prevagu odnijelo to što sam poentirao u uvjetima s više vjetra.
Početak i sredinu regate sam odjedrio vrlo dobro i osigurao titulu, tako da sam mogao opušteno ući u posljednji plov u kojem sam onda mogao pustiti da njih dvojica imaju svoju borbu u koju se ja više ne moram uplitati.
Uglavnom, nismo odjedrili puni program, ali mislim da su svejedno ovih pet odjedrenih bile dovoljno kvalitetne i zanimljive.

Josip Olujić, JK Labud

Njihove kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku.

FOTO: JK LABUD

Inače, što se tiče vremenskih uvjeta na regatnom polju o tome je par riječi ispričao predsjednik Regatnog odbora g.Jozo Višić:

U utorak smo izašli na Čiovo tek oko 14:30. Do tada nije bilo vjetra. Onda je naglo stiglo 10-12 čvorova koji su omogućili da se započne druga orca za vrijeme koje sam morao prekinuti regatu.
Jedino su daske uspjele završiti taj plov, jer je njihova orca bila na otprilike pola duljine orce druge dvije klase. Tako da su oni svoju regatu završili za 15-20 minuta. Oni su na kraju tu regatu završili pumpanjem, a to im je bila već druga za prvi dan Prvenstva.
U srijedu je počelo puhati već oko podne i pol i krenuli smo s jedrenjem oko 13 sati. Tog dana smo napravili tri regate za 470, dvije za klasu Finn kojima smo započeli i treći plov kojeg sam morao prekinuti.
Vjetar je počeo padati i okrenulo je naglo u buru, pa su i “štiriji” zadnju mezzonavu u stvari vozili u orcu. Kako im se redoslijed nije mogao promijeniti ostavili smo ih, ali Finnovima smo morali prekinuti. A daske su napravile samo dva plova, oni su na regatno polje došli malo kasnije…
I trećeg dana regate, u četvrtak, napravili smo po tri plova za 470 i Finn, dok su daskaši odjedrili dva plova.
Inače sva ta jedrenja smo napravili po maestralima iz 240 do 260°. Kao što sam rekao, najlošije je bilo prvog dana kad je maestral stigao kasno i puhao samo sat – sat i pol. Zato je drugih dana dolazio ranije i bio dovoljne snage cijelo vrijeme.

Jozo Višić, predsjednik RO

Ova regata je bila na neki način i dobar sparing test za naše Finnaše pred kojima je Europsko prvenstvo u Poljskoj na početku mjeseca rujna. Po trenutnim prijavama neće biti najveća moguća konkurencija od uobičajenih 60 i više sudionika, jer ih je trenutno prijavljeno oko 40.

Po programu jedrenja će biti od 2. do 6. rujna, a tri dana prije jedrenja bit će organizirana premjeravanja.

Što se tiče samog jedrenja, format je promijenjen i neće biti medal racea i finalnog plova, već je predviđeno da se u tih pet dana jedri po dva plova svaki dan.

Prije Europskog prvenstva bit će organizirano i Prvenstvo Poljske za klasu Finn, tako da će naši jedriličari tu regatu nastojat iskorisititi kao posljednju ozbiljnu pripremu nakon vrlo duge pauze bez regata i ozbiljnih sparinga.

 

  • #GoBeyond