North Sails LOFT NEWS

SÅ ER DET AFSTED TIL AMERICA’S CUP:
EN UDFORDRER ER VALGT

Luna Rossa Prada Pirelli vinder PRADA Cup og dermed pladsen ved det store show

COR 36 / Studio Borlenghi

Sir Ben Ainslie og INEOS TEAM UK ankom til Auckland, New Zealand fast besluttet på at bringe America’s Cup tilbage til Storbritannien efter 170 år. Han tager afsted som skoleeksemplet på en ægte sej brite, og med den bittersøde viden om at han har hjulpet med at finpudse Luna Rossa Prada Pirelli’s færdigheder til deres næste udfordring, America’s Cup Match mod Emirates Team New Zealand.

Og som han siger, det har været en vild oplevelse.

COR 36 / Studio Borlenghi

I decembers America’s Cup World Series fik INEOS TEAM UK nederlag efter nederlag, mens de tre andre hold delte rovet. Men den ubarmhjertige række af tabte sejre udgjorde INEOS TEAM UK to-do liste: de skilte hvert aspekt af deres opsætning fra hinanden og ledte efter tiendedele knob under hver download af data. Fem uger senere vandt INEOS TEAM UK alle deres sejladser i Round Robins og gik dermed direkte videre til PRADA Cup-finalen.

Det fik Luna Rossa Prada Pirelli, ledet af de to styrmænd Jimmy Spithill og Francesco Bruni, til at arbejde på deres fejl og mangler i semifinalen. Italienerne blev ansporet af INEOS TEAM UK’s klare overhånd.

“Ben er helt klart en af de fyre, der sjovt nok har gjort mig bedre,” sagde Spithill. “For hvis du går op mod disse fyre [Ben Ainslie og Giles Scott], så skal du præstere dit allerbedste.”

Luna Rossa Prada Pirelli ankom til PRADA Cup-finalen med et meget forbedret, allround-arsenal af hastighed. Deres mest effektive våben var: at gå højt til vinden i let vind. Det viste sig at være INEOS TEAM UK’s akilleshæl, og uheldigvis var let vind dominerende i seriens sidste uge.

Briterne og deres fans øjnede håb forude, da INEOS TEAM UK vandt 6. sejlads. Det så ud som om briterne ville nå søndagen med et helt nyt gear, men i 7. og 8. sejlads ændredes spillet med en vind på 9-12 knob.

I 7. sejlads fik INEOS en ren og imponerende start, men enhver fordel forsvandt snart under Luna Rossa Prada Pirellis upwind fordel. Og for 8. sejlads var det meget af det samme, selvom det var klart, at INEOS TEAM UK ikke ville gå hjem uden kamp. Ben Ainslie vendte hurtigt til bagbord på startlinjen, brændte de resterende tre sekunder og så til mens Luna Rossa komme en anelse over linjen før startskuddet lød. Italienerne blev belønnet med en 50-meter straf. Men de 50 meter øgedes til håbefulde 500 meter, og ved første topmærke var Luna Rossa lige akkurat foran.

Og dermed, efter 21 år, vandt udfordreren Luna Rossa Prada Pirelli Challenger-serien og skal møde Peter Burling og kiwierne. Hvis alt dette synes bekendt, er det fordi kiwierne også stod overfor italienerne i 2000.

COR 36 / Studio Borlenghi

Her er nogle af grundene til, at Luna Rossa Prada Pirelli var i stand til at gøre drømmen til virkelighed:

Før finalen sagde Luna Rossa, at de havde nye foils og sejl, en modificeret mast og forbedret intern software, som bruges til at bedømme den nøjagtige tid for afstand, grænser og manøvrer i forhold til modstanderens båd.

En anden grund er, at Challengers Serien opfyldte sit formål. AC75’eren ankom uden en betjeningsvejledning og repræsenterer en ekstremt stejl indlæringskurve. De to første America’s Cup World Serier svarer til de første babyskridt udi kapsejlads, men de blev aflyst p.g.a. Covid-19. Skal man bevare sammenligningen med den virkelige verden, var Round Robins gymnasiet, mens PRADA Cup-finalen var universitetet.

En del af Luna Rossa Prada Pirellis succes afspejler rollen som den Officielle Udfordrer. Som Officiel Udfordrer, skrev de America’s Cup-protokollen sammen med Emirates Team New Zealand. Dette gav dem en værdifuld fordel i forståelsen af AC75-designet, hvilket afspejles i lighederne mellem de to holds første generation af både.

Det store chok kom med Pradas anden generation båd. I modsætning til alle andre hold, ligner det utroligt meget deres første. “Selvfølgelig”, sagde Max Sirena, “vi gjorde det jo rigtigt i første forsøg.” Faconen på skroget gør at båden folier let og hurtigt kommer op igen når den falder ned, selv i let vind, som dominerede PRADA Cup-finalen.

Og der er endnu en grund. I Round Robins har Luna Rossa Prada Pirelli måske kæmpet med en svaghed, der siden er blevet holdets største styrke: TO styrmænd, der også styrer ‘flyvningen’. Sirena sagde, at han har verdens bedste italienske America’s Cup-skipper til styrbord og verdens bedste australske America’s Cup-skipper til bagbord, men, grinede han, “Det har været en vanskelig proces. De er begge super-talentfulde. De er ret forskellige. De respekterer hinanden og presser hinanden til at blive bedre og bedre.”

Hvor forskellige er de? Citater fra Spithill og Bruni om, hvordan de havde det umiddelbart efter at have vundet Prada Cup: 

“Yeah, not too bad, mate.”

“Fantastico!”

Og til slut fra Sir Ben Ainslie: “I disse vanskelige tider har vi været utroligt heldige at kunne sejle disse AC75’ere, som vi har gjort. Vi ønsker begge hold i America’s Cup alt det bedste.”

  • #GoBeyond