North Sails LOFT NEWS

BANBRYTANDE INNOVATION FÖR BÅDE KRYSS OCH UNDANVIND

Nu är Helix standard på alla North Sails code-segel

Helix

Som världsledande inom segelteknologi flyttar North Sails ständigt fram gränserna för hur mycket prestanda man kan få ut av ett segel. 2022 är en milstolpe för utvecklingen av den revolutionerande Helix Structured Luff-teknologin: Från och med nu ingår Helix som standard på alla code-segel för racing och på Helix rullgennakers för cruising. Dessutom erbjuder vi nu Helix-teknologin även som tillägg på 3Di-försegel.

Helix har på kort tid tagit marknaden med storm. I januari 2022 hade North Sails sålt över tvåtusen Helix code-segel till allt från Grand Prix-teams till vanliga semesterseglare. Med dessa två produkter tar North Sails nu nästa steg i vidareutvecklingen av denna banbrytande innovation. För North Sails är Helix en nyckelteknologi som inte bara bekräftar företagets vetenskapliga arv utan också ger det en rejäl skjuts in i framtiden.

Utvecklingen av Helix

Helix togs ursprungligen fram för kappsegling på Grand Prix-nivå, men har nu utvecklats till ett generellt designkoncept som förbättrar ett segels aerodynamik och breddar dess register. Helix unika DNA-liknande förlik är konstruerat för att ta upp mycket höga krafter, vilket ger dig helt nya möjligheter att justera formen i skiftande förhållanden. Prestandamässigt innebär detta att du får ytterligare en växel offwind.

Ett grundläggande genombrott i utvecklingen gjordes under senaste Americas Cup, då Helix för första gången användes på kryssegel – vilket gav Emirates Team New Zealand, Luna Rossa Prada Pirelli och INEOS Team UK prestanda och trimmöjligheter på en helt ny nivå.

”Idag är Helix mer än bara en prestandahöjande speciallösning”, förklarar JB Braun, North Sails Director of Design and Engineering. ”Det är en helt ny designfilosofi som radikalt förändrar hur segel konstrueras, byggs och används. Med en skräddarsydd, datadriven process som bas konstruerar North Sails designers varje segels struktur för att optimera dess aerodynamik.”

Fördelarna

I de flesta fall sänker Helix krafterna på rigg och annan utrustning, med de fördelar som det ger i form av minskat slitage. Men den primära och absolut viktigaste fördelen – och det gäller såväl Offwind som Upwind – är att Helix resulterar i mer mångsidiga segel med bredare register, vilket i sin tur innerbär att antalet segel i segelgarderoben kan minskas.

Helix Offwind

Helix Offwind reducerar krafterna på flygande segel, förbättrar den aerodynamiska formen och vidgar seglets användningsområde. Helix kan appliceras på såväl 3Di- som panelsegel. Med sitt unika, kraftupptagande förlik och en extremt vridstyv förlikscord, speciellt framtagen av North Sails systerföretag Future Fibres, resulterar Helix Offwind i ökad stabilitet, förbättrad förliksprojektion och lägre krafter i fall- och halshorn.

Helix Upwind

Helix Upwind är exklusivt tillgängligt för North Sails 3Di-segel och kompletterar kompositstrukturen på ett sätt som dramatiskt förbättrar möjligheten att kontrollera seglets form och anpassa den efter olika förhållanden. Med sitt dynamiska, kraftupptagande förlik trotsar Helix Upwind alla tidigare kända begränsningar för segeldesign och segeltrim. Seglet är utvecklat för Active Camber Control™️, vilket innebär att du genom att justera spänningen i fall eller cunningham kan förändra formen och djupet på hela seglet – inte bara förliket. Resultatet är ett försegel som kan planas ut i takt med att vinden ökar.

Helix

 

Helix Offwind- och Upwind-segel går att beställa nu för leverans till sommaren.
Kontakta ditt närmaste North-loft.

 

REQUEST A QUOTE   TALK TO AN EXPERT   MORE ON HELIX

 

  • #GoBeyond