North Sails LOFT NEWS

WK zeezeilen Den Haag

Beau Geste pakt de wereldtitel!

Beau Geste wint WK offshore zeilen Den Haag
📸 Sander van der Borch / www.sandervanderborch.com

85 teams streden in juli 2018 op de Noordzee voor de kust van Den Haag tijdens allereerste gecombineerde IRC/ORC wereldkampioenschap zeezeilen. Crew van in totaal 85 zeiljachten, variërend van 9 tot 20 meter, vochten in drie verschillende klassen om de titel. De meeste teams hadden voor het evenement een flinke bak aan ervaring aan boord gehaald, de felle concurrentiestrijd op het water liet weinig ruimte voor fouten. Het evenement startte met enorm licht weer; voor de specialisten op dat gebied een uitgelezen test om te kijken of ze in deze omstandigheden meteen de leiding konden nemen. De start van de race was door deze omstandigheden weinig spectaculair maar daarna werden de uitdagingen voor de teams des te groter.

In klasse A was Beau Geste [boegnummer #07] de hele week al in extreem goede vorm en claimde uiteindelijk ook de winst en titel. “Het was een spectaculaire week hier in Den Haag en we zijn ontzettend blij met ons resultaat,” reageert Karl Kwok, de eigenaar van Beau Geste.

We spraken met North Sails designer Dave Lenz, tacticus aan boord van Karl Kwok’s Beau Geste over het geheim achter dit succes: “Het uitpluizen van de nieuwe handicap IRC/ORC regels en het optimaliseren van boot voor dit WK was echt de basis van ons succes hier. De boot was in optimale conditie gebracht en de voorbereiding was goed. De snelheid van de boot was perfect en het team draaide als een geoliede machine. Hierdoor konden we continu voorin meevaren.”

Beau Geste was uitgerust met 3Di zeilen, Lenz en trimmer Dave Swete waren onder de indruk: “De sterke maar toch lichte zeilen maken de zeilwisselingen aan boord een stuk eenvoudiger tijdens dit soort wedstrijden, heel erg geschikt voor IRC/ORC racing.” Hun geheime wapen voor de offshore races was de Helix Luff Code Zero.

North Sails - Team Van Uden WK Zeezeilen
Team Van Uden – 📸 Sander van der Borch / www.sandervanderborch.com

Het Nederlandse Team Van Uden, ook uitgerust met North Sails werd nipt derde, met één punt voorsprong op de Nederlandse boot Hitchhiker. Gerd-Jan Poortman, ervaren Volvo Ocean Race zeiler, coachte het jonge team samen met Lobke Berkhout naar het podium. Poortman is dik tevreden. “Al hebben we het onszelf nog wel een beetje moeilijk gemaakt vandaag,” geeft hij toe na de laatste race.

“We zeiden vanmorgen nog, je moet zeker niet te vroeg starten en domme dingen doen, wat doen we: te vroeg starten.” Op de van Uden varen voornamelijk jonge zeilers die worden opgeleid op grote boten te varen. Poortman is een van de coaches aan boord. “Die te vroege start is dan toch een beetje de onervarenheid in het team, ze willen te graag winnen en drukken dan te hard. Het mooie is wel dat iedereen vervolgens in de hyerfocus zat, zoals ik dat dan noem. Er werd de hele race geen woord gezegd, het was alleen maar kei en keihard varen.”

Stuurman Hans van Dam zit sinds de start van dit project, begin vorig seizoen, in het team. “Het is heel cool om tussen die professionele zeilers te varen deze week, en ze ook nog eens deels te verslaan. We worden door hen echt gepusht om steeds beter te varen. Deze week hebben we dan ook veel stappen gemaakt, vandaag waren we echt beter dan aan het begin van de week. We gaan steeds harder, de boothandling wordt steeds beter en de starts gaan ook beter. Op die van vandaag na dan…”

Start WK Zeezeilen Den Haag
J Lance 12 – 📸 Sander van der Borch / www.sandervanderborch.com

Gideon Messink, won met de, met North Sails uitgeruste zeilen  J Lance 12 [bow #12] in Klasse C.  De J/112e domineerde de wedstrijd en ging er met de eerste prijs overall vandoor. Voor het team is dit het tweede grote succes nadat ze de Europese Kampioenschappen IRC wonnen een paar maanden geleden (J Lance 12 crowned IRC Europan Champion).

Bekijk hier de highlights van het WK Zeezeilen Den Haag vanuit de lucht door Wiebe de Jager!

Bekijk hier het uitslagen van het WK Zeezeilen Den Haag


			
  • #GoBeyond