North Sails LOFT NEWS

Buba Pulek – prvak Hrvatske za 2019.

Prvenstvo Hrvatske za klasu Optimist u apsolutnoj kategoriji, odjedreno je prošli vikend u Starom Gradu na Hvaru, a domaćini su bili članovi JK Helios.

Flota se sastojala od 117 kadetkinja i kadeta podijeljenih u bijelu i crvenu skupinu, dok je regata trajala puna četiri dana. od četvrtka 29. kolovoza pa do nedjelje 1. rujna.

Vremenska prognoza se svih dana pokazala točnom i jedrenja je bilo točno onoliko koliko ih se predvidjelo na prvom sastanku Regatnog odbora. NAjviše je puhalo prvog dana regate i tada su odjedrena maksimalna 3 dopuštena plova. Na moru je taj dan bilo fenomenalno vrijeme, sunčano, vjetrovito i jedini problem je bio s brodom na pinu koji je imao problema sa sidrenjem.

Srećom tramuntane je bilo do 20 čvorova tako da je jedrenje išlo brzo, pa se vrijeme koje se trošilo na sidrenje brzo nadoknađivalo.

Idući dan nije bio toliko sunčan, već je izmaglica najavila manje vjetra nego što je puhalo u četvrtak. Tako je i bilo, tramuntana je bila u rasponu od 6 do 18 čvorova, ali dovoljno da se odjedre i ovaj put maksimalna tri jedrenja.

Subota, treći dan regate, donio je jugo koje nije okretalo na zapad. Na kraju se posljednji plov regate odjedrio po uvjetima za koje domaćini kažu da se rijetko kad desi u Starigradskom zaljevu, 90° okrenuto u lijevo u odnosu na prethodna dva dana.

Dosta duže su mladi natjecatelji čekali da ih se pozove na more nego prethodnih dana. Na kraju je prvi start signaliziran oko 14 sati. Vjetra je bilo oko 10 čvorova i uspjela su se odjedriti još dva plova. I u principu to je bilo sve za ovo prvenstvo.

Naime, u nedjelju, posljednjeg dana, posljednji mogući start je bio predviđen za u 14:30, ali sreće nije bilo. Flota je nakon 13 sati pozvana na more, ali vjetra ipak nije bilo dovoljno.

Suma sumarum, 8 odjedrenih plovova uz dominaciju jednog jedinog jedriličara. Član JK Uljanik plovidbe iz Pule, Buba Pulek, odjedrio je maestralno i osvojio 7 prvih mjesta!

Rezultatski najbliži mu je bio Omišanin Josip Tafra, 6 bodova iza, dok je treći na postolju, Bepo Duplančić iz Splitske Zente ujedno i najbolji jedriličar do 12 godina.

Najbolja djevojčica je bila Mornarevka Petra Marendić koja je u generalnom plasmanu završila na 5. mjestu, dok je Bubina klupska kolegica Ema Grabar najbolja djevojčica do 12 godina.

Pomalo škrt izvještaj, ali zato se puni doživljaj regate u Starom Gradu može osjetiti u foto galerijama na slijedećim linkovima:

PH klase Optimist – prvi dan

PH klase Optimist – drugi dan

PH klase Optimist – treći dan

PH klase Optimist – četvrti dan

kao i u video izvješćima koje možete pronaći u video galeriji.

  • #GoBeyond