North Sails LOFT NEWS

CRO JEDRA FENOMENALNA NA EUROPA CUPU U KOPRU

foto: Franjo Jurić

Čak pet medalja na tri postolja u generalnom plasmanu su hrvatski jedriličari donijeli iz Dežele! Sve tri kategorije klase Laser su zastupljene u ovoj brojci, a riječ je o prvoj ovogodišnjoj regati iz ciklusa Europa Cupa.

Pa da krenemo po redu:

Laser Standard – ukupno 24 natjecatelja:

– Mario Novak (JK Split, Split) – 1. mjesto generalno

– Marko Smolić (JK Val, Šibenik) – 2. mjesto generalno i 1. mjesto U21

– Dominik Perković (JK Labud, Split) – 2. mjesto U21 i 4. mjesto generalno

– Juraj Radačić (JK Val, Šibenik) – 1. mjesto U19 i  15. mjesto generalno

– Lukšić Antonio (JK Opatija, Opatija) – 2. mjesto U19 i 20. generalno

Laser Radial – ukupno 88 natjecateljki i natjecatelja:

– Karmen Perković (JK Labud, Split) – 1. mjesto generalno i 1. mjesto U21

– Roko Copić (JK Val, Šibenik) – 3. mjesto generalno i 2. mjesto U19

Laser 4.7 – ukupno 101 natjecateljka i natjecatelj:

– Ursula Balas (JD Val, Crikvenica)- 1. mjesto generalno i 1. mjesto U18

– Nika Manestar (JD Val, Crikvenica) – 2. mjesto U18 i 4. mjesto generalno

 

Ovako velik broj natjecatelja je izgleda pozitivna posljedica promjene sustava bodovanja. Ranije se koristio sustav koji je u obzir uzimao i nacionalne regate u pojedinim državama, pa su se koristili koeficijenti u kojima je značajan element bio i broj sudionika na njima, pa su u konačnici najviše profitirale države s velikom bazičnom flotom poput Italije, Francuske, Njemačke. To je bilo vrlo nepovoljno za one s manjim brojem jedriličara u klasi, pa je zbog toga jedno vrijeme Europa Cup gubio na popularnosti.

Sadašnji sustav boduje vrednuje samo regate Europa Cupa i to na način da se uzimaju po tri najbolja rezultata. Posljedica je da se prije održavanja natjecanja poput Europskih i Svjetskih prvenstava dobije mnogo realnija slika o formi natjecatelja, a i općenito o očekivanjima na tim velikim regatama. A kako je Hrvatska domaćin jednoj od regata iz ciklusa, kao što je i postojanje nekoliko regata u susjednim nam državama, to je odlična prilika za mlade natjecatelje koji tek stupaju na međunarodnu scenu da na njima skupljaju iskustvo natjecanja u velikim flotama.

U tri dana regate standardi su uspjeli odjedriti 5 plovova, dok su radiali i 4.7 odjedrili po plov manje. Lako razumljivo s obzirom da su ove dvije skupine zbog broja jedriličara bile podijeljene u po dvije grupe.

Vrijeme ih nije posebno mazilo, jednako kao što ni na ostatku sjevernog Jadrana vrijeme nije bilo baš bajno za jedrenje. U isto vrijeme se u Opatiji trebalo odjedriti Prvenstvo Hrvatske za klasu IOM, ali nisu imali nikakve sreće s vjetrom. Za to vrijeme na srednjem i južnom Jadranu je puhalo umjereno i jako jugo.

Ali prepustimo riječ treneru šibenske ekipe, inače tajniku juniorskih klasa, Teu Piasevoliju:

Kopar je područje u kojem su uvijek prevladavali lagani vjetrovi, uglavnom sa zapada. Slična prognoza je bila i za ovu regatu, lagani zapadnjak i jugo u dolasku. A s druge strane jugo u Kopru nije baš dobra prilika zbog geografskog položaja. Ne puše paralelno s obalom kao kod nas, već na svom putu nailazi na Istru preko koje treba prijeći, pa se ne uspijeva probiti. Tako da je to jugo tamo specifično, promjenjivog smjera, rupičasto, različitih pritisaka na različitim mjestima regatnog polja. U tim uvjetima je ključ ostati stabilan, održavati koncentraciju i izdržati to u glavi. Ovaj put je dodatna otežavajuća okolnost bilo i to što se prvi dan nije napravio niti jedan plov, a drugog dana samo jedan plov po termičkom zapadnjaku. Tek trećeg dana je prevladalo jugo koje je imalo snagu oko 5-6 čvorova, pa do refula od petnaestak čvorova. Na kraju se ipak uspjelo napraviti 4 i 5 plovova, jer je vrlo važno imati odbacivanje u takvim uvjetima jedrenja da bi se dobila što realnija slika. Ja sam super zadovoljan nastupom mojih jedriličara. Marko, Juraj i Roko su mladi i u naponu snage, a ovaj rezultat im je došao kao vrlo lijepa nagrada za naporne treninge koje smo imali tijekom ove zime. A što se tiče hrvatskog jedrenja mogu reći da smo apsolutni pobjednici ove regate jer smo odnijeli pobjede u svim kategorijama! Mislim da program rada sa sustavom kampova i zajedničkim treninzima svih laseraša pokazuje svoje rezultate. Npr. u Radialu je vrhunski doživljaj vidjeti da u jednom plovu u grupi pobijedi Copić, onda idući plov pobijedi Bruno Gašpić, pa plov odnese Božo Golubić… stvarno vrhunski za gledati to sa strane. A opet, iza jedrenja svi dolaze jedan do drugog i sportski i prijateljski čestitaju jedni drugima. Mišljenja sam da tako trebamo nastaviti i dalje i da se naši jedriličari još više zbliže, zajedno treniraju. Uvjeren sam da je to jedini način da naši jedriličari ostanu u vrhu i budu među najboljima u svijetu. Ako se zatvorimo u sebe i svatko krene individualno trenirati imat ćemo regate samo između nas samih a to nigdje ne vodi.

Teo Piasevoli, JK Val – Šibenik

U Laser Standardu bodovna situacija je bila takva da su se već od starta naša tri jedriličara našla na vrhu. To su bili Mario Novak, Marko Smolić i Dominik Perković. Između njih se još ubacio i slovenac Matej Valič i samo su nijanse odlučivale. Najbolji primjer je da su Novak i Smolić nakon 5 jedrenja imali jednak broj bodova, a odlučilo je to što je Novak uknjižio jedno prvo mjesto, dok je Smolić samo imao dobar bodovni skor, a da bi drama bila još veća do uspoređivanja rezultata na taj način je došlo u posljednjim metrima posljednjeg plova:

Uvjeti su bili baš teški i stvarno je bilo teško održavati konstantne rezultate, pogotovo u nedjelju. Vjetar je mijenjao smjer doslovno po stotinjak stupnjeva. Svaka orca je bila drugačija, ali često sam jedrio u Kopru pa sam očekivao takve uvjete i odluke Regatnog odbora da će puštati regate po svemu. Tako da sam bio spreman na to i to sam pokazao tog posljednjeg dana regate. Koncentracija mi je bila na odgovarajućoj razini u cijeloj regati. Posebno mi je drago što sam značajno popravio starteve. Na svakom startu sam se uspio pozicionirati u vodećoj grupi i tijekom jedrenja ići naprijed u poretku. Jedini kiks se desio u zadnjem plovu kad smo se zadnju orcu spojili s flotom Lasera 4.7. Taj plov sam bio vodeći i kad smo se spojili s tom drugom flotom ostao sam u vakuumu između dvije jedrilice i tu su me dvojica uspjela prestići. Moram pohvaliti i konkurenciju. Znao sam da je Dominik po ovim uvjetima vrlo opasan, Mario je isto bio vrlo konstantan, samo je jedan plov loše otvorio ali mu se to na kraju odbacilo. A zadnji dan je Valič napravio dva prva mjesta i dodatno zakomplicirao situaciju na vrhu.

Marko Smolić, JK Val – Šibenik

Osim spomenutih jedriličara u ovoj grupi treba spomenuti i solidan nastup Jurja Radačića i Antonia Luksića, najmlađih jedriličara u floti Standarda.

U floti Laser Radiala Karmen Perković je bila neprikosnovena. Izuzevši drugi plov (koji se odbacio), do pobjede je došla s jednim trećim mjestom i dvije pobjede. Koliko je dobro jedrila govori i podatak da je ona u kategoriji U21, a u floti je bilo i vrlo iskusnih seniorki.

Na drugom mjestu je završio finski jedriličar Otto Dahlberg, a na trećem mjestu član JK Val iz Šibenika, Roko Copić:

Bili su dosta zeznuti uvjeti. Prvog dana nismo jedrili jer je bila bonaca, a drugog dana jedva jedan plov. Polje je tada bilo vrlo teško. Vladali su različiti pritisci na različitim mjestima, a tek trećeg dana po dosta težim uvjetima uspio sam biti konstantan i dobro jedriti. Konkurencija je bila vrlo jaka. Svatko je mogao naći uvjete koji su mu odgovarali, od teškaša pa do laganijih jedriličara. Karmen je regatu vrhunski odjedrila. S njom sam zadnji dan bio u istoj grupi. Prvi plov dana kada sam ja pobijedio ona je otvorila 17. mjestom, ali je nakon toga složila dvije pobjede za redom. Bila je stvarno konstantna na čelu flote i stvarno je zasluženo prva.

Roko Copić, JK Val – Šibenik

A među najmlađima, u inačici 4.7 jedrilo je čak 20 CRO jedara. Slično kao i na hrvatskim regatama, najbolja je i ovaj put bila Ursula Balas, a klupska joj je kolegica Nika Manestar završila na 4. mjestu s jednakim brojem bodova kao i trećeplasirani talijan. Koliko je matematika nemilosrdna pokazuje detalj da je Nika, nakon odbacivanja, na četvrtom mjestu završila samo s trećim mjestima.

Zato je Ursula imala lakšu jednadžbu i do pobjede dolazi s dva prva mjesta i jednim drugim.

Naš najbolji momak u skupini bio je Luka Vuković (JK Labud, Split) s 8. mjestom u generalnom poretku. Ostali naši juniori su se većinom ravnomjerno rasporedili po ljestvici.

Slijedeća regata Europa Cupa se jedri u Švicarskoj u Luganu.

 

 

  • #GoBeyond