North Sails LOFT NEWS

DE BESTE ZEILEN OM TE CRUISEN

North Sails heeft een optie voor elk type zeiler

Echte winterrust kennen veel zeilers niet. Ook de cruise zeilers niet. De boot mag dan wel op de kant staan, of ontmanteld in het water liggen; er wordt vaak al vooruit gekeken naar het nieuwe vaarseizoen. Mogelijk dat het tijd is voor een nieuw zeil of een volledige zeilset. Dan is de winterstop het ultieme moment voor cruisers om daarover na te denken.

De belangrijkste vraag hierbij is: wat zijn uw vaardoelen? Vaart u vaak op zee of meer op de binnenwateren? Hoe vaak zeilt u, bij welke weersomstandigheden en hoe bergt u de zeilen aan het einde van de dag op? Allemaal zaken om rekening mee te houden bij de keuze voor nieuwe zeilen. Zeker omdat er zoveel opties zijn op het gebied van cruising. Veel meer dan voor wedstrijdschepen. De North Sails experts denken graag met u mee over de beste keuze. Om u toch alvast te verdiepen in de verschillende zeilmaterialen, tonen we graag alle mogelijkheden.

Welk zeildoek kan ik het beste kiezen om te cruisen?

Voor het grootzeil en de voorzeilen op pleziervaartuigen biedt North Sails de NPC CROSS-CUT, NPC RADIAN en de NPL TOUR serie aan. Daarnaast zijn de 3Di cruisezeilen ook het overwegen waard. De 3Di OCEAN productenlijn bestaat uit drie soorten 3Di materialen, geschikt voor boten van verschillende afmetingen: OCEAN 330, OCEAN 370 en OCEAN 700. De 3Di ENDURANCE lijn bevat zeilen die geschikt zijn voor zowel cruisen als racen.

Voor de voordewindse rakken is er de keuze tussen een asymmetrische of symmetrische spinnaker, gennaker of code zero. Hierbij heeft u de keuze uit geweven nylons, Code laminaten en 3Di zeilmaterialen.

Of het nu gaat om een zeilboot van acht meter of een 22-meter zeegaand jacht, voor ieder schip zijn er geschikte zeilen vervaardigd uit het ideale materiaal. De kunst is om samen met uw zeilmaker de verschillende mogelijkheden voor zeilmateriaal te elimineren tot twee opties op basis van uw wensen. Daarna volgen de keuzes op het gebied van de zeilvorm, de zeillatten, het aantal riffen en de kleur van het zeil. Dat klinkt wellicht overweldigend, maar een nieuw zeil samenstellen is een van de leukste dingen om te doen!

Dingen om rekening mee te houden bij de keuze voor nieuwe zeilen:

  • Uw budget
  • Hoe lang u verwacht dat uw zeil meegaat
  • Uw verwachting van hoeveel jaar het zeil de perfecte ‘vleugelvorm’ blijft houden
  • Het gewicht van het zeil

NPC CROSS-CUT      NPC RADIAN      NPL TOUR + TOUR ULTRA 

 NPL SPORT     3Di OCEAN

Dacron

We starten bij de zogenaamde ‘upwind’ zeilen. Denk aan onder andere het grootzeil en de fok. Als materiaal voor de paneelzeilen wordt vaak geweven polyester gebruikt, ook wel beter bekend als ‘Dacron’. Dit zeildoek is een goede allrounder op kleine tot middelgrote boten. Dacron is redelijk sterk, is niet overdreven rekbaar en UV-bestendig. De prijs van een Dacron zeil is vriendelijk en bevindt zich aan de onderkant van het assortiment. Laten we de verschillende opties puntsgewijs nalopen:

NPC CROSS-CUT – Een volledig Cross-Cut Dacron zeil

Budget: wanneer de prijs zo laag mogelijk moet zijn, is een NPC Cross-Cut zeil de juiste keuze
Levensduur: deze zeilen blijven heel, zelfs na vele seizoenen intensief gebruik
Houdbaarheid van de zeilvorm: blijft redelijk lang als nieuw, maar de ‘vleugelvorm’ verandert wel met de jaren
Gewicht: het is geen lichtgewicht zeil. Op kleinere boten is dit niet zo’n probleem, maar naarmate de lengte van het schip toeneemt, kan het te zwaar worden

cruising dacron sail

NPC RADIAN – Radiaal georiënteerd Dacron zeil

NPC RADIAN is een verbeterde versie van de NPC CROSS-CUT. Bij dit zeil zijn de panelen in het zeil niet recht gesneden zoals bij de CROSS-CUT, maar lopen de panelen onder een hoek naar elkaar toe (radiaal georiënteerd). Dit levert een meetbare verbetering van de vormvastheid van het zeil op.

Budget: de kosten van de NPC RADIAN zeilen zijn hoger dan de NPC CROSS-CUT, maar de prijs blijft vriendelijk
Levensduur: deze zeilen blijven heel, zelfs na vele seizoenen van intensief gebruik
Houdbaarheid van de zeilvorm: behoorlijk goed als de zeilen nieuw zijn, maar de vorm kan wel veranderen met de jaren
Gewicht: niet licht, maar lichter dan de CROSS-CUT. Dit materiaal is niet geschikt voor grotere schepen

North Sails laminaat paneelzeilen

We blijven bij de zeilmaterialen voor ‘upwind’ paneelzeilen. De volgende stap zijn zeilen van gelamineerd doek. Laminaat zorgt voor een vermindering van het zeilgewicht. Daarnaast zijn de vezels in het laminaat sterk met een minimale rek. In combinatie met polyester garen wordt een optimale vormvastheid van het zeil bereikt.

NPL TOUR

De Xi Cruise stijlen zijn gericht op middelgrote pleziervaartuigen die op zoek zijn naar zowel een vriendelijke prijs als verbeterde zeilprestaties. De zeilmaterialen van de Xi Cruise stijlen bevatten polyester geweven buitenlagen en aan de binnenkant polyesterfilm en dynemavezel. De buitenste lagen beschermen het dynema garen, terwijl het dynema gehalte de rek vermindert.

Budget: gemiddeld prijsniveau
Levensduur: het zeil wordt heel geleidelijk ouder
Houdbaarheid van de zeilvorm: zeer goed als het zeil nieuw is, met een matige verandering met de jaren
Gewicht: gemiddeld. Zeker op grotere schepen is de gewichtsbesparing zeer welkom in vergelijking met Dacron

NPL TOUR ULTRA X

Ultra X stijlen zijn beschikbaar voor middelgrote tot supergrote pleziervaartuigen. Het belangrijkste verschil tussen Ultra X en het hierboven beschreven Xi Cruise is het gebruik van de UltraPE vezel in Ultra X. UltraPE is een kwalitatieve, milieuvriendelijke vezel met een hoge sterkte en weinig rek. De UltraPE vezels worden in het gelamineerde doek geweven. Dat is geen goedkope benadering, maar het resulteert wel in verbeterde prestaties en een langere levensduur van het zeil.

Budget: hoger prijsniveau
Levensduur: uitstekend
Houdbaarheid van de zeilvorm: zeer goed, omdat er veel UltraPE in het materiaal zit
Gewicht: gemiddeld

NPL TOUR ULTRA XC

Het recept: neem alles wat hierboven is vermeld over Ultra X en voeg koolstofvezel toe. De voordelen van koolstofvezel zijn inmiddels wel bekend. Racewagens, fietsen en zelfs 80-voet boten die nagenoeg niks wegen. Allemaal dankzij koolstofvezel. North Sails lamineert voor grotere boten al meer dan vijfentwintig jaar UltraPE samen met koolstofvezel in zeildoek. De resultaten zijn nog steeds opmerkelijk.

Budget: het hogere prijsniveau
Levensduur: uitstekend
Houdbaarheid van de zeilvorm: zeer goed, tegen het perfecte aan
Gewicht: gemiddeld (lichter dan Ultra X, maar vanwege de grote hoeveelheid vezels die nodig zijn om lang plezier te hebben van het zeil, is het zeil niet lichter dan licht)

En nu… in 3Di!

North Sails heeft onlangs een nieuwe lijn van 3Di producten ontwikkeld, speciaal voor pleziervaartuigen: 3Di OCEAN. We bekijken wat dit materiaal zo uitermate geschikt maakt voor cruisen, in vergelijking met de zeildoeken die we hierboven hebben beschreven.

De verschillen tussen 3Di en paneelzeilen zijn ook terug te vinden op onze materiaalpagina, waar alle informatie is verzameld over de verschillende zeilmateriaalsoorten. 3Di is complexer en daardoor duurder, maar brengt een significante, technologische verandering met zich mee.

Voor cruisers heeft deze complexiteit duidelijke voordelen: lichtere zeilen, die langer meegaan en hun vorm behouden. Moet elke cruisezeiler de optie om te kiezen voor paneelzeilen nu meteen terzijde schuiven? Zeker niet. Paneelzeilen blijven een goede keuze en zijn voor veel zeilers de beste optie, kijkende naar hun wensen en budget.

3Di OCEAN 330

Dit materiaal heeft alle voordelen van NORDAC polyester zoals hierboven beschreven, maar is geoptimaliseerd met de 3Di technologie. Oorspronkelijk luidt de naam 3Di NORDAC. OCEAN 330 haalt het meeste uit de polyestervezels bij aan de windse rakken.

Budget: gemiddeld prijsniveau vergeleken met Dacron, laag voor 3Di normen
Levensduur: uitstekend
Houdbaarheid van de zeilvorm: goed (zeer goed in vergelijking met geweven polyester zeilen)
Gewicht: medium (niet lichtgewicht, vanwege de grote hoeveelheid vezels die in het doek zijn verwerkt)

3Di OCEAN 370

OCEAN 370 mixt UltraPE met polyester, waardoor de sterkte aanzienlijk wordt verhoogd en de stretchprestaties worden verbeterd. 100% polyester zeilen bereiken op een bepaald moment het punt dat ze te omvangrijk en te zwaar worden. Niet alleen om te tillen, maar ook dat de zeilprestaties eronder gaan lijden. OCEAN 370 gaat verder waar OCEAN 330 stopt. Een kosteneffectieve oplossing, terwijl de zeilprestaties en levensduur mooi in evenwicht blijven.

Budget: gemiddeld
Levensduur: uitstekend
Houdbaarheid van de zeilvorm: zeer goed in vergelijking met direct concurrerende cruise zeilopties
Gewicht: gemiddeld

3Di OCEAN 700

OCEAN 700 is de ideale prestatiegerichte cruise oplossing voor grotere boten. UltraPE is het primaire materiaal dat wordt gebruikt bij het vervaardigen van het zeildoek, waarbij dynema maximaal ondersteund in die zones van het zeil waar de meeste druk ontstaat. De OCEAN 700 is robuust, weinig rekbaar en ontworpen om vele jaren dienst te bieden. Het is de standaard als het gaat om middelgrote pleziervaartuigen en superjachten en alles daartussen.

Budget: gemiddeld
Levensduur: uitstekend
Houdbaarheid van de zeilvorm: zeer goed
Gewicht: gemiddeld

Dit zijn North Sails’ opties als het gaat om ‘upwind’ zeilen, zoals het grootzeil en de fok. Onze experts beschikken over alle mogelijke kennis om samen met u de beste keuze voor materiaalsoort te maken. Mocht u naast het cruisen ook willen racen met dezelfde zeilen, dan is de 3Di ENDURANCE serie een goede optie. Deze beschikt over de zeilvorm, -gewicht en -prestaties die racers nodig hebben. Voor die zeilers die nog een stapje verder willen, is er de 3Di RAW lijn. Deze zeilen leveren snelheid zoals geen ander zeiltype dat kan.

 

CONTACT EEN EXPERT         OFFERTE AANVRAGEN

  • #GoBeyond