North Sails LOFT NEWS

Elena Vorobeva, najbrža na PH za Radiale

📸 regate.com.hr

Prvenstvo Hrvatske za klasu ILCA 6 organizirao je JK Mornar iz Splita za vikend od 17. do 19. rujna, a odazvalo se 36 jedriličarki i jedriličara, što pravih “radiala”, a što gostujućih iz standarda i 4.7.

U petak, prvog dana regate, puhalo je jugo. Regatni odbor je zbog toga flotu poveo u smjeru Žnjana, a polje je postavljeno niže od komunalne bove. Zona u kojoj se razvija veliki val, a kako je vjetar bio poprilično jak moralo se visjeti i natjecatelji su morali pokazati dobru fizičku spremu. Generalno, može se reći da su to bili uvjeti koji su prvenstveno odgovarali jedriličarima koji su se za ovu regatu prebacili iz ILCA 7 klase, odnosno iz ex. laser standarda.

Čak nekoliko jedriličara čija imena smo čitali u izvještajima s velikih regata za ILCA 7 klasu nalazi se i na ovoj startnoj listi, a u skladu s uvjetima koji su vladali na moru u tom prvom plovu svi su taj “vitraški” plov završili u samom vrhu.

Pobjedu je ipak odnijela naša trenutno najbolja jedriličarka u ovoj klasi, olimpijka Elena Vorobeva (JK Split). U tom plovu, kao i u trećem, koji se jedrio sutradan, odnijela je pobjedu, a iduća dva mjesta zauzimaju Alec Cvinar (JK Orsan), Božidar Golubić (JK Mornar) i Stipe Gašpić (JK Mornar), momci koji već par godina treniraju isključivo u muškom olimpijskom samcu.

A iskonski radialci taj plov završavaju od 5. mjesta pa dalje, dok su im laganije kolege iz 4.7 ostali u drugom dijelu rezultatske tablice.

Nakon završetka ovog plova jugo počinje slabjeti i pokušava se s još jednim startom, ali vjetar odlazi u desno i maestral se pokušava formirati, ali ipak ga nije bilo dovoljno da bi se mogao organizirati još jedan plov tog dan.

Za subotu prognoza nije bila baš idealna, ali maestral uspjeva probiti u svoj svojoj raskoši. Kako je dan odmicao bivao je sve jači i u posljednjoj regati je puhalo oko dvadeset čvorova. U svakom slučaju ponavljaju se “vitraški” uvjeti i natjecatelji s većom masom ponovno dolaze na svoje.

Odjedrila su se tri plova i to je na kraju bilo sve što se jedrenja tiče, jer u nedjelju nije održan niti jedan plov.

Što se tiče najbržih u subotu, uz Eleninu drugu pobjedu, po jednu su ostvarili Roko Stipanović iz JK Croatia i Božidar Golubić. Ostali su pokazali dosta sličnu formu i stvarno se nije moglo prognozirati tko će na kojem mjestu završiti u pojedinom plovu. Jedino konstantno dobro jedrenje pokazala je Elena koja je na taj način dokazala da nije bez razloga bila Hrvatska predstavnica u ovoj klasi na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Bodovno najbliži bio joj je Božidar Golubić. Njemu se desio jedan ozbiljan kiks u vidu 22. mjesta u drugom plovu, ali imao je sreću što se mogao odbaciti najlošiji rezultat, pa regatu završava s dva kaznena boda više od Elene.

Na trećem mjestu regatu je završila najbolja Mornareva radialka, Snadra Lulić. Njen najbolji plasman je 2. mjesto u posljednjem plovu, dok su joj broncu osigurala još dva peta mjesta. Ona je ujedno i na početku niza od petero jedriličara koji su završili unutar pet bodova razlike.

Sličan niz krenuo je od Ursule Balas (JD Val), koja je za jedan bod pobjegla potjeri u kojoj su bili Tea Peteh (JK Uljanik), Max Gjidera (JK Mornar) i Petra Mastelić (JK Labud).

Koliko je ovo bila jaka regata i vrlo ozbiljna konkurencija govori da je drugoplasirana na SPN klase ILCA 4, Petra Marendić završila na 12. mjestu. Istina, ona je iz skupine koja je za ovu regatu prešla iz jedrilice s manjim jedrom, ali njene mogućnosti su neosporne.

U svakom slučaju regata je bila naporna i zahtjevna, te kao takva izvrstan trening za mnoge iz flote koji će za dva tjedna nastupiti na seniorskom Europskom prvenstvu za klase ILCA 6 i ILCA 7 što će se jedriti u Varni u Bugarskoj.

Kompletne rezultate po generalnom plasmanu možete pronaći na ovom linku, dok ovdje možete pronaći popis nagrađenih po različitim kategorijama.

 

  • #GoBeyond