North Sails LOFT NEWS

Enia i Mihaela, srebrene na Prvenstvu Italije za 49erFX

FOTO: GIOVANNI MITOLO

Od 17. do 20. rujna na zapadnoj Talijanskoj obali u mjestu Follonica, malo južnije od Toscane, jedrilo se Prvenstvo Italije za olimpijske klase. Na njemu je sudjelovala i naša najbolja ženska posada u klasi 49erFX, Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi.

Dok su im se kolege iz JK Sv.Krševan vraćale s regate u Kielu, ove dvije članice JK Uskok otišle su na ovu nešto bližu lokaciju i zajedrile s talijankama. Nakon dugog perioda bez regata u ovoj klasi i njima je ovo bio dugo očekivani povratak na regatna polja s ipak nešto brojnijom i ozbiljnijom konkurencijom nego što su je imale na treninzima tijekom ljeta.

Ukupno je sudjelovalo 8 posada. Osim naših djevojaka sve ostalo su bile posade s ITA registracijama na jedrima. Među njima najviše se isticala posada Jana Germani i Giorgia Bertuzzi koje su prije ovog prvenstva sudjelovale i na regati u Kielu, tako da su stigle na start svog nacionalnog prvenstva već dobro zagrijane i u visokom natjecateljskom modu.

Naše djevojke su unatoč izostanku s regate u Njemačkoj bile na visini i u skladu sa svojim statusom na međunarodnoj sceni, a više o tome saznat ćemo od Enie koju smo uhvatili za vrijeme opremanja jedrilice u Austriji u koju je naša posada otputovala direktno na Europsko prvenstvo:

Za odlazak u Italiju smo se odlučili u posljednji tren. Jedrilo se na moru i uvjeti su bili stvarno izvrsni.
Prva dva dana puhalo je iz otprilike 225°, nekakav njihov maestral… sea breeze od 16 do 20 čvorova. Imali smo po četiri plova svaki dan… prekrasni uvjeti! Šteta što nije tamo Europsko 🙂
Tako da su ta prva dva dana bilo ono pravo “muška”. Tih dana smo uglavnom završavale kao druge. Ispred nas je bila samo Jana Germani koja je u Kielu osvojila 6. mjesto. Tako da samo je tih dana uglavnom hvatali.
Treći dan nismo jedrili, pokušali smo startati dva puta, ali je svaki put bilo prekinuto.
A zadnji dan smo odjedrili dva plova po nekom južiniću. Na početku su bili srednji uvjeti, ali je kasnije vjetar pao.
Nakon deset odjedrenih plovova, nakon dva odbacivanja koja su se kalkulirala nakon 9 plovova, Jana i Giorgia bile su ispred nas za dva boda, ali i s jednim odbacivanjem su bile bolje jer su imale više prvih mjesta. Tako da je bilo napeto od početka do kraja i stvarno se svaka greška naplaćivala.

Enia Ninčević, JK Uskok

FOTO: GIOVANNI MITOLO

Što se tiče prvih mjesta koja je Enia spomenula, naše djevojke su četiri puta pobijedile, dok su talijanke to uspjele napraviti 5 puta, a u generalnu sumu nakon odbacivanja ušla su im još tri druga mjesta i jedno treće, a talijankama samo druga.

Tako da se može reći da je u regati presudno bilo otvaranje po jakom vjetru, odnosno prvi dan jedrenja kad se domaća posada mnogo bolje snašla.

Kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku.


Iz Follonice je naš kombi za Austriju otputovao preko Milana, gdje je u tvornici obavljeno popunjavanje opreme. U Austriju su stigle u ponedjeljak navečer i do srijede ujutro su morale vrijeme provesti zatvorene u apartmanu jer su čekale rezultate testa na Koronu koji su obavile u utorak ujutro. Rezultati su dobri i sad su u tijeku posljednje pripreme za predstojeće Europsko prvenstvo na kojem će još jedriti i braća Fantela, te posada Igor Marenić – Anđela de Micheli Vitturi u floti Nacri 17.

  • #GoBeyond