North Sails LOFT NEWS

FOTO: PIERRICK CONTIN

Nakon tri regate Europa Cupa za 2019. godinu naši momci čvrsto drže svoje položaje na vrhu Laser Standarda i djevojke na vrhu Lasera 4.7, dok imamo još i predstavnike na postolju u obje kategorije Laser Radiala.

Stvarno impresivni rezultati ove generacije naših juniorki i juniora. Do kraja ciklusa ostalo je još sedam regata. Nama najbliže se jedre u Italiji i Mađarskoj, a posljednja će se tradicionalno jedriti na Hvaru. Za očekivati je da će naši laseraši preskočiti Europa Cupove u Norveškoj, Nizozemskoj, Bugarskoj i Njemačkoj, ali s nastupima na 6 od maksimalnih 10 regata sigurno mogu i dalje konkurirati za sami vrh.

Ali vratimo se regati u Hyèresu. Vrijeme im je bilo netipično za ovu lokaciju. Prva tri dana je bilo poprilično oblačno i bilo je i nešto kišice. Zadnji dan se razvedrilo, bilo je sunčano, a čak je u prognozi bio i nešto jači vjetar u odnosu na prve dane kad je puhalo uglavnom do desetak čvorova. Ali i posljednjeg dana je vjetar ostao jednake snage. Konkurencija u sve tri vrste lasera je bila stvarno brojna. U Standardima je nastupio 51 natjecatelj, u Radialu 197 i u Laseru 4.7 151. Stvarno impresivna slika, a jedan od aduta za masovnost je i činjenica da će se na istom regatnom polju za oko mjesec dana jedriti Europsko prvenstvo za 4.7.

Na regati smo imali 21 jedriličara i jedriličarku, od toga ih je četvero bilo u standardima, šestero u radialima i čak jedanaest u 4.7.

FOTO: PIERRICK CONTIN

Flota 4.7 je bila podijeljena u tri skupine. I u četiri dana regate ukupno su odjedrili 7 plovova. Od toga ih je 5 bilo kvalifikacijskih, a finalnih samo dva. Naši predstavnici su se ravnomjerno raširili po cijeloj floti, tako da smo u finalu imali po pet predstavnika u zlaznoj i srebrenoj floti i jednu jedriličarku u brončanoj.

Sad već tradicionalno, najbolja naša predstavnica je bila Ursula Balas. Kvalifikacije je otvorila pobjedom u svojoj skupini, a jednom ih je završila i na drugom mjestu. Najlošiji rezultat kvalifikacija joj je bilo 13 mjesto koje je na kraju mogla odbaciti. Svi ostali rezultati su joj bili unutar deset najboljih, od čega je u finalu završila kao 3. i 4. U konačnici je zauzela izvrsno treće mjesto u generalnom plasmanu, a u ženskoj konkurenciji regatu završava na drugom mjestu.

FOTO: PIERRICK CONTIN

Samo jedno mjesto iza nje, četvrto u genearalnoj sumi bodova, je finalno mjesto Roka Stipanovića. On i Ursula završavaju regatu s jednakim brojem bodova, a presudila je jedna Ursulina pobjeda. Njegov najlošiji rezultat u Hyèresu je bilo deseto mjesto!

Slijedeća naša predstavnica je po svom plasmanu bila Nika Manestar. Ona je završila na 18. mjestu. Vrhunsko jedrenje u kvalifikacijama i finiše unutar top ten zamijenila je s nedovoljno dobrim rezultatima u finalu. Nažalost po jedno 32. i 23. mjesto su je poprilično udaljili od vrha ljestvice.

Prvi idući junior je Antun Tomašević, ujedno i jedan od najmlađih predstavnika Hrvatske. Rezultatski gledano jedrio je dosta stabilno. Osim bljeska u drugom plovu kad je završio 6. i odbačenog rezultata, prosjek bodova mu je bio 17. mjesto, ali matematika ga je postavila na 28. mjesto.

Posljednja naša predstavnica u zlatnoj floti, Dora Gomerčić, doma se vratila s 38. mjesta. Analizirajući njene pojedinačne rezultate također se može reći da je pokazala kvalitetu i da nije slučajno jedrila s najboljima. Na kraju ju je od Antuna koji je završio deset mjesta bolje dijelilo samo 9 bodova.

Najbolji predstavnik u srebrenoj skupini je Luka Vuković. U ovoj konkurenciji završava na četvrtom mjestu, odnosno kao 55. generalno. Između njega pa do idućeg našeg jedriličara smjestilo se 26 jedriličara iz drugih država, 82. je završio Luka Fatović. Više bodova od njega su imali Roni Bobovnik (90. mjesto), Luka Hagenauer (94. mjesto) i Eleonore Borgin (97. mjesto), te Petra Mastelić (132. mjesto).


U najbrojnijoj floti, Laser radialu, također je bila podjela na tri skupine i odjedrili su jednak program kao mlađi i laganiji kolege. U jakoj međunarodnoj konkurenciji imali smo samo dvoje predstavnika u zlatnoj skupini. 63. je završio Frano Šestan, a dva mjesta iza njega povratnica u klasu, Karla Šavar. Frano je imao neloše rezultate u kvalifikacijama, ali kad se koncentrirala flota u finalu zauzeo je svoja dva najlošija mjesta na regati.

Karla je na kraju regate imala 5 bodova više od Frane, a dojam da je mogla mnogo bolje ostavljaju po jedan UFD i DNF ali i činjenica da je posljednji dan jedrila pod temperaturom.

Za razliku od zlatnih, srebreni i brončani su jedrili jedan finalni plov manje. Pri sredini srebrene skupine, na 102. mjestu završava Ivona Ercegovac, a na 110. mjestu Krešimir Buneta. Malo niže, u brončanoj skupini, kao 133. završava Mare Milić, te Nik Pivalica na 145. mjestu. Kao mala utjeha Mari može joj poslužiti podatak da je bila najbolja među brončanima.


I na kraju je ostala skupina čiji članovi u svojim planovima možda imaju i nastupe na olimpijadama, naravno, riječ je o Laser Standardu. U floti od 51 standarda jedrila su naša 4 jedriličara. Dvadeset drugi nakon osam jedrenja (s obzirom da je bila samo jedna skupina nije bilo kvalifikacija i finala) završava Alec Cvinar. Uglavnom su se svi finiši nalazili oko tog mjesta, a najbolji rezultat mu je 6. mjesto u četvrtom plovu.

Na sedamnaestom mjestu završio je najmlađi u ovom kvartetu, Antonio Lukšić. Najbolje jedrenje je pokazao u šestom plovu kad je završio 9. a u konačnici za 27 bodova bolji od Aleca.

Osam mjesta iznad njega, na 9. mjestu završava najveći tragičar ove regate, Mario Novak. Momak koji je apsolutno dominirao u floti, pobijedio dva puta i dva puta bio treći, a od postolja su ga udaljila dva UFD-a za redom.

FOTO: PIERRICK CONTIN

kvaliteti njegovog nastupa slažu se svi, od njegovog trenera, pa do ostatka hrvatskog tima:

Jedrilo se četiri dana i prevladavao je lagani vjetar do desetak čvorova. Mario Novak mi je jedrio fenomenalno, trenutno je u vrhunskoj formi. Pobijedio je na Europa Cupu u Kopru, na Palmi je prvi put u karijeri bio u zlatnoj skupini, do sada je uvijek jedrio u brončanoj. I evo sad je trebao pobijediti u Hyèresu, ali je napravio dva UFD-a. U jednom od ta dva plova je pobijedio, a u drugom je završio peti i eto da je regularno završio ta dva plova bio bi prvi. S obzirom na broj standarda na regati ni 9. mjesto nije loše, mislim, nije konkurencija bila kao na grade 1 regati, ali bila je stvarno dosta dobra. Dominik Perković iz Labuda je također izvrsno jedrio. On je na kraju pobijedio regatu. Jedrio je baš lijepo, konstantno, bez većih grešaka. Inače, sad smo se vratili s puta nakon mjesec i dva dana! Cijelo to vrijeme smo van Splita bili ja i Mario, a ostali su dolazili i odlazili ovisno o regati.

Ante Ćesić, trener JK Split

A Dominik Perković, na kraju najbolji u Laser Standardu, u principu je jedrio jednako kvalitetno kao i Mario Novak, samo što je bio oprezniji na startevima. Konačni zbir mu je dobiven od dva prva, tri druga, jednim trećim i jednim desetim mjestom, a DNF iz posljednjeg plova mu se odbacio.

Većinom je bio lagan vjetar koji je dricavao i lijevo i desno. Regatni odbor se maksimalno trudio i kao jedriličar sam stvarno zadovoljan trudom koji su ulagali u to da nam regatno polje bude kako treba, ali nekako je većinom uvijek vukla desna strana. Trebalo je startati uz brod Regatnog odbora. Imali smo i nešto kurenta, obično je bio nešto više lijevo od vjetra i bez vala. Ja i Mario smo dominirali i stalno bili među vodećima. Nažalost on je imao dva UFD-a i to je mene na kraju u ukupnim rezultatima diglo i u zadnjem plovu nisam ni trebao jedriti, ali nisam jedrio zbog jednog udarca, ne zbog bodova. Inače, bilo je i dosta penala, trebalo je stalno paziti gdje su suci i što radimo. Ja sam bio dobar pa nisam bio među kažnjenima. I moram još jednom reći da mi je žao Marija jer je stvarno vrhunski jedrio!

Dominik Perković, JK Labud

FOTO: PIERRICK CONTIN

I za kraj je par riječi od Dominikova trenera Vedrana Mandića:

Jedrilo se po laganom vjetru. Prva tri dana je bio problem što je vjetar stalno bio promjenljivog smjera. Zadnjeg dana je bilo malo više vjetra, ali Dominik je stalno jedrio bez greške. Konkurencija je uglavnom bila u obliku natjecatelja do 21 godine, a posljednjeg dana ju je pojačao nastup Švicarca (Meerceron Eliot) i Novozelanđanina (Deegan Luke). Inače je ta mlada konkurencija nama važna jer planiramo nastup na Europskom i Svjetskom prvenstvu za Standarde do 21 godine, a Dominik je jedrio superiorno u odnosu na sve te konkurente. Fizički je spreman, a jedino nije odjedrio posljednju regatu, jer se raniji plov udario u koljeno koje ga je počelo boljeti. Pa sam ja kao trener odlučio, znači ne zbog toga što je osigurao pobjedu, da se zbog udarca i otekline koja se pojavila povuče iz jedrenja i preventivno stavi led na koljeno. Na kraju se pokazalo da je srećom damo jedan udarac, ali nije bilo potrebe ulaziti u rizik. Što se tiče Antuna Tomaševića on je još mlad, a i više bi mu odgovaralo da je bilo par čvorova više vjetra, a konkurencija je bila izrazito jaka jer im je EP na istom mjestu za mjesec dana.

Vedran Mandić Baki, trener JK Labud

Konačne rezultate klase Laser Standard možete pronaći na ovom linku.

Idući tjedan u Betini će se organizirati službeni kamo HJS-a. Najviše se očekuje sudjelovanje jedriličara u Laseru 4.7, dok će se stariji natjecatelji koji su u završnim razredima srednjih škola možda malo više uhvatiti školskih obaveza da bi mogli rasterećeno otići na seniorsko Europsko prvenstvo u Porto.

A što se tiče uvoda u kojem smo spomenuli vodeće pozicije naših jedriličara na zajedničkim ljestvicama Europa Cupa, njih možete pronaći na ovom linku.sukošan

  • #GoBeyond