North Sails LOFT NEWS

European Match Race Tour – stop Tivat

foto: Elena Shu – Porto Montenegro Yacht Club

Druga regata European Match Race Toura za 2019. je odjedrena u Tivtu, domaćini su bili članovi Porto Montenegro Yacht Cluba, a Hrvatski predstavnici su bili ponovno članovi Wave Sailing Centera.

Konkurencija je bila iznimno jaka jer je regata imala kategoriju Grade 2, što bi u prijevodu značilo da donosi hrpu bodova za WS MR ljestvicu. Regata je imala i simboličan novčani fond nagrada, za pobjedu se dodijelilo 400€, za drugo mjesto 300€ i za treće 200€.

U Tivat je stiglo deset kormilara među kojima je bilo onih koji pripadaju samom vrhu dvobojskog jedrenja. Najbolje plasirani među njima su bili Ettore Botticini (ITA) – 4. na rang ljestvici, Mati Sepp (EST) – 6. na ljestvici, Dejan Presen (SLO) – 14. na ljestvici, Szymon Szymik (POL) – 21. na ljestvici…

Među njima su zajedrili i mladi šibenčani s Markom Smolićem za kormilom koji trenutno zauzima 189. mjesto na svjetskoj rang ljestvici.

S obzirom na broj posada program je bio vrlo opsežan, čak 45 matcheva se trebalo odjedriti da se završi kompletan Round Robin i da bi se dobili parovi koji su konačni plasman tražili u King of the Castle, polufinalu i kasnije u finalu.

Što se dešavalo na moru ispričao nam je jedan Denis Marinov, koji je zajedno s Nevenom Baranom direktnim suđenjem na moru presuđivao sporne situacije:

Vrijeme nas je izvrsno poslužilo i napravili smo cijeli program. U petak je puhalo s jugozapoada između 5 i 9 čvorova, dok je u subotu i nedjelju dominirao maestral koji je u dizao i do 20 čvorova. Jedrilo se s tri para jedrilica klase J70, a konkurencija je bila iznimno jaka! Naša posada je bila jedina ispod 100. mjesta na svjetskoj rang ljestvici.

Denis Marinov, jedriličarski sudac

Smolić i društvo prvog dana regate se nisu najbolje snašli. Lako su dobivali penale i u petak gube tri dvoboja (matcha) te dan završavaju bez bodova. U subotu su se malo trgnuli i pobijedili su u tri nova dvoboja i u jednako toliko izgubili, pa im je konačni postotak bio 33%. Posljedica je da su Round Robina završili na 8. mjestu.

Imali su jednak postotak kao Danska posada Emila Kjaera, kojeg su dobro upoznali na match race regatama u Šibeniku ove i prošle godine, ali su danci pobijedili u međusobnom dvoboju pa su na idući stupanj natjecanja išli sa 7. mjesta.

Kao jedna svijetla točka tog dijela regate je bila to što je iza njih završila posada Szymona Szymika koja je imala samo jednu pobjedu, odnosno osvojila je 11% dvoboja i slovenci s Bojanom Rajarom koji su iz kvalifikacijskog ciklusa izašli bez pobjede.

S obzirom na nizak plasman u kvalifikacijama naši su u nedjelju mogli jedriti samo u King of the Castle. Tu su imali šansu izboriti se do dosta dobrog 5. mjesta u generalnom plasmanu.

Tko je koga pobijedio u ciklusu svakog protiv svakog možete vidjeti na ovom linku.

Princip napredovanja s nižih startnih pozicija je bio da su prvi dvoboj jedrili 9. i 10. nakon Round Robina. Tu je pobjedu odnijela poljska posada i u idućem matchu su ih dočekali Smolićevi momci koji (osmi nakon Round Robina). Naši su izvrsno otvorili match i vodili su cijelu regatu, da bi šansu za napad na 7. mjesto izgubili u doslovno posljednjem metru plova.

Slijedeća stepenica koju su trebali prijeći Poljaci bila je s posadom Emila Kjaera. Izgleda da je nedjelja bila dan danske posade jer su glatko pobijedili poljake, kao što su napravili i u svoja iduća dva matcha te regatu završavaju na 5. mjestu.

Vodeća četvorka je imala klasičniji program. U polufinalu je najbolja posada iz Round Robina, Francuzi s Jean-Baptiste Bernazom izabrala svoje protivnike i tako definirala i drugi polufinalni plov. Bernaz i Botticin pobjeđuju u oba polufinalna plova te su se sastali u finalu, dok su u malom finalu jedrila talijanska posada s Roccom Attilijem na kormilu i miješani slovensko-hrvatski sastav koji je okupio Dejan Presen.

Konačni rezultat i poredak nakon regate možete pronaći na ovom linku.

  • #GoBeyond