North Sails LOFT NEWS

Europsko prvenstvo klase Zvijezda

FOTO: SVEN JURGENSEN

Naša najaktivnija posada u klasi Zvijezda, Marin Mišura i Tonko Barač, nastupili su na Europskom prvenstvu klase koje se jedrilo između 13. i 19. svibnja.

Čak 90 posada je nastupilo na ovoj regati koju je organizirao Fraglia della Vela Riva iz Riva del Garda, a među njima je bilo toliko svjetskih i olimpijskih prvaka i nositelja medalja, da bi se s tim podatkom rijetko koja regata na svijetu mogla nositi!

Naši momci su nastupili neopterećeni plasmanom, jer osim povremenih izleta u inozemstvo u nas imaju priliku jedriti samo na jednoj do dvije regate godišnje, a na njima su redovito dominantni.

Unatoč malo ležernijem pristupu ipak su ostvarili izvrstan rezultat i regatu završili na vrlo dobrom 12. mjestu.

Odjedreno je 9 plovova, a glavni cilj naše posade je bio plasman među najboljih deset. Razlog tome je što je ova regata dobila status “grand slama”, kategorije koju Star Sailors League želi dodijeliti određenim regatama, a koji za sobom nosi i poseban princip jedrenja završne faze natjecanja. U tom sustavu ako se plasirate u taj vršni dio bodovne liste imate velike šanse da se probijete do samog vrha, a detaljan opis jedrenja po tom sustavu je opisan na kraju ovog članka.

Više detalja o nastupu naše posade dobili smo iz prve ruke od kormilarskog dijela našeg dvojca:

Generalno gledajući jedrili smo dobro. Pogotovo s obzirom na vremenske uvjete. Bilo je hladno, prosjek vjetra je bio veći od 15 čvorova. Uvjeti po kojima je važnije “stiskanje” broda od tehnike jedrenja. A kako se nismo nešto posebno trenažno spremili za regatu to sam zadovoljniji s 12. mjestom. Moram reći da sam za ono jedno 34. mjesto najodgovorniji ja, jer sam pogriješio stranu. Znao sam da treba ići desno, ali nešto me je odvuklo lijevo… stvarno nemam opravdanja. Da smo taj plov završili među prvih 15-16 sigurno bi završili među najboljih 10. To je bilo bitno jer se onda kasnije jedri sistem eliminacije u kojem se sve može dogoditi. Ritam jedrenja nam je bio po dva plova u danu s tim da smo jedan dan odjedrili samo jedan plov, ali smo zatim to nadoknadili s tri plova idući put. A taj dan kad smo imali tri jedrenja svi smo se vratili na kopno maksimalno umorni. Inače, na regati je bilo toliko svjetski prvaka i olimpijskih pobjednika da regata spada u sam vrh po svakom pogledu. Generalno gledajući bilo je u rangu svjetskog prvenstva. Tako dobar sastav sigurno se može pripisati i činjenici da je nagradni fond regate bio 100.000 USD, a podijelio se na 20 najboljih od čega su pobjednici dobili 25.000 USD.

Marin Mišura, JK Split

Za ovako impresivan nagradni fond (bar u svijetu jedrenja) zaslužan je pokretač SSL-a, ruski poslovni čovjek sa švicarskom adresom. Koliku strast ima prema jedrenju i koliki je mecena govori i podatak da je osim nagradnog fonda i za ovu regatu osiguran tracking sustav koji je osim klasičnog GPS praćenja uključivao i direktan video prijenos sa svake jedrilice i distribuciju svih medijskih sadržaja u živo putem interneta.

Osim spomenutog 34. mjesta naši momci su imali još jedan lošiji rezultat, 33. mjesto u prvom plovu. Ostali ulasci u cilj su bili mnogo bolji. Najlošiji rezultat im je bilo 17. mjesto, a čak 3 plova su završili u top deset.

O snazi i kvaliteti flote možda najbolje govori podatak da je na drugom mjestu završio legendarni Robert Scheidt, ovaj put s flokistom Henry Boeningom. Pobjedu je odnio par Mateusz Kusznierewitz i Frederico Melo. A Frederica se možda sjećate od prošle jeseni kad je bio flokist našem Tonću Stipanoviću na finalu SSL-a na Bahamima.

Iduća regata na koju planira ići naša posada je Svjetsko prvenstvo klase u Porto Cervu. Na put kreću 14. lipnja i zadovoljni su što je ove godine SP u Europi jer tada mogu sudjelovati s vlastitom jedrilicom, što je u svijetu Stella vrlo važno jer u samom vrhu presuđuju nijanse, a previše detalja vezanih uz trim konkretne jedrilice može biti presudno.

  • #GoBeyond