North Sails LOFT NEWS

Story Contributors: Nic Bol

EVEN VOORSTELLEN: NIC BOL

North Sails Expert

Nic Bol (56) geeft sinds 2017 als Sales Manager Benelux leiding aan de North Sails vestigingen in Nederland en België. Met zijn enorme zeilervaring in vele verschillende wedstrijdklassen, adviseert hij klanten om hen zo succesvol en plezierig mogelijk te laten varen. Zeilen is voor Nic een ‘way of life’.

Hoe is North Sails op jouw pad gekomen?

Mijn carrière in de zeilmakerij is gestart in 1993. Toentertijd heb ik agentschappen in Nederland opgezet voor het merk wat ik destijds vertegenwoordigde. Toen de productievestiging in 1997 van merk veranderde, ben ik met hen meegegaan en heb ik mijn eigen dealernetwerk opgebouwd in Nederland. In 2017 werden we benaderd door North Sails. Aangezien de missie en visie van North Sails op dat moment veel beter bij het team en mijzelf paste, hebben we besloten om van koers te veranderen.

Je bent zelf geen zeilmaker. Is dat een bewuste keuze?

Zeker! Mijn achtergrond ligt op het gebied van financial management. Waar ik goed in ben, is het verkopen van zeilen en het verzamelen van goede mensen om mij heen. Momenteel hebben we zowel in Rotterdam als in Antwerpen en Almere een topteam. Aan mij de taak om goed voor deze mensen te zorgen.

Wat is het leukste aan jouw baan?

Uit het meevaren met klanten haal ik de meeste voldoening. Het kost veel weekenden en het is vaak ook hard werken, maar wij hebben een zeer bevoorrechte baan. We brengen graag onze expertise over op onze klanten. Op die manier kunnen zij nog beter, sneller en plezieriger varen. Zij geven vaak veel geld uit, dus voor hen is dat heel belangrijk. Dat begrijpen wij en stellen ons als doel om mensen blij te maken.

📸 Sander van der Borch

Zeil je zelf ook nog weleens voor het plezier?

Met klanten varen is ook heel plezierig. Zo staat er een reis met een Swan 58 in het Caribisch gebied op de planning. Daarnaast verheug ik mij op het Europees Kampioenschap ORC in de Middellandse Zee, maar Laser zeilen blijft eigenlijk het leukste. Ik doe vaak mee aan de avondcompetitie op de Kralingse Plas in Rotterdam. De wind is daar meestal minimaal, maar dan is het juist de kunst om zo hard mogelijk te zeilen. In de Laser ligt het allemaal aan jezelf. Dit is echt de basis van het zeilen en dat maakt het zo leuk.

Wat is je mooiste zeilervaring?

Voordat ik de zeilmakerij in ging, was ik ‘gewoon’ professioneel zeiler. Ik heb regatta’s gevaren die als een reizend circus van Key West naar Japan trokken. In de grote klassen van toen, waaronder de one tonners, 50 voeters en J/47. We zijn twee keer Wereld Kampioen geworden in de J/22, waarvan de tweede titel het meest bijzondere was, aangezien mijn zoon ook meevoer. Ook in de X35 waren we heer en meester. Maar voor het eerst met North Sails ORC Wereld Kampioen worden in 2018, was tevens een mooi moment.

Wat is het beste (zeil)advies dat je ooit hebt gekregen?

Mijn vader zei altijd; werk om te leven, leef niet om te werken. Wij woonden in Zuid-Afrika en na een reis naar Nederland, waar mijn vader had gezeild met vrienden, kocht hij bij terugkomst in Kaapstad een toerboot van 22 voet. Het zeilen heb ik dus vanuit huis meegekregen en het was het beste ingrediënt om te kunnen voldoen aan dat advies van mijn vader. Ook al ben ik aan het werk, vaak voelt het niet zo. Toch verlies ik niet uit het oog dat andere zaken, zoals familie en vrienden ook belangrijk zijn. En dat geef ik ook mee aan mijn team.

 

Story Contributors

Even Voorstellen: Nic Bol headshot
Nic Bol

Sail Expert, Sales Manager — Antwerp, Belgium Almere, Netherlands Rotterdam, the Netherlands Goesdorf, Luxembourg

Geboren in 1965 in Nederland, opgegroeid en afgestudeerd in Zuid Afrika is Nic in 1989 terug naar Nederland gekomen om op Europees niveau te kunnen zeilen. Na 3 ½ jaar professioneel te hebben gezeild op bekende schepen als Pro-Motion VII...

  • #GoBeyond