North Sails LOFT NEWS
FÖRSNACK INFÖR BOHUSRACET OCH SHORTHAND-SM
Vem tar hem det allra första SM-tecknet i shorthand-kappsegling? Det avgörs under Pantaenius Bohusracet 2022.

På fredag förmiddag går startskottet för 2022 års upplaga av Pantaenius Bohusracet. Det som gör årets tävling till något utöver det vanliga är att den i år har officiell status som svenskt mästerskap.
Totalt är snudd på hundra båtar anmälda till Bohusracet och över fyrtio är med och kämpar om SM-medaljerna. För att få segla SM krävs verifierat SRS-mätbrev, tävlingslicens och medlemskap i Svenska Havskappseglingsförbundet, och med tanke på detta är fyrtio båtar en bra siffra. Det kan faktiskt bli årets största SM-klass för kölbåtar.
Det finns många anledningar till att Pantaenius Bohusracet blivit så populär. För en del är det totalsegern – i år dessutom toppad med en SM-plakett – som hägrar. För andra är det äventyret och utmaningen som är det viktiga; bara att ta sig runt den 170 sjömil långa banan är en bedrift. Trevlig samvaro med regattamiddag dagen före start och fisksoppa efter målgång får man på köpet. Plus varsin exklusiv T-shirt som bevis för att man fullföljt det långa, krävande racet.
Starten går i Uddevalla och därifrån seglar tävlingsbåtarna söderut mot Marstrand. De rundar Hättebergets fyr och viker sedan norrut. Efter avstickare runt märken i Fjällbacka och Strömstad seglar de upp till Tresteinene i Norge, innan de vänder tillbaka mot målet i Smögen.
Till skillnad från exempelvis Gotland Runt är det inte någon havskappsegling utan en skärgårdssegling, så säkerhetskraven är modesta. Det finns exempelvis inte några krav på mantåg, vilket öppnar upp för ett brett spektrum av båtar. Man kan delta med nästan vilken båt som helst.
North Sails representeras i år av Andreas Turesson från North-loftet i Göteborg. Han kommer segla en X332:a tillsammans med sin pappa Dan. Far och son har framskjutna placeringar sedan tidigare och har siktet högt inställt.
“Men det är ett svårt race”, säger Andreas. “Det brukar alltid finnas många tillfällen där det kan gå fel.”
Att man någon gång under racet blir liggande i bleke är regel snarare än undantag. Var detta inträffar, och hur man klarar sig igenom det, blir ofta avgörande för slutresultatet.
Vill du följa kappseglingen så är kappseglingens Facebook-sida en bra början.