North Sails LOFT NEWS

Hrvatski Optimisti 4. na ekipnom Europskom

U talijanskim Alpama, na jezeru Ledro, po dvanaesti put za redom organiziralo se Europsko prvenstvo u ekipnom jezeru za klasu Optimist, naravno izuzmemo li 2020. kad zbog općepoznatih razloga ovaj event nije bio organiziran.

Ove godine na regati je nastupilo 15 ekipa, među njima i ekipa iz Hrvatske, a jedrilo se od srijede 25. kolovoza, pa do subote 28.

Kako je riječ o kontinentalnom prvenstvu predstavljala nas je nacionalna vrsta sastavljena od jedriličara i jedriličarki iz svih većih klubova. Iz JK Uljanik nastupila je Ema Grabar, iz JK Uskok Luka Dokoza, a iz JK Split Marta Lolić i Toma Smirčić.

Riječ je o jedrenju koje nije baš nešto posebno popularno u nas, jer su u posljednje vrijeme organizirana natjecanja stvarno u minimalnom broju, odnosno team race se odjedri jedino kao dodatak Prvenstvu Hrvatske. Vjerojatno je i to razlog zašto dugo godina nismo imali zapaženih rezultata na regatama ove vrste u inozemstvu, ali izgleda da su se sad neke stvari počele omicati i u smjeru ispravljanja tog nedostatka. Naime, tim trenera koji se bavi našom najboljom vrstom u klasi Optimist odlučio je formirati tim koji je sastavljen od mlađih jedriličara koji bi trebali jedriti zajedno u ovoj klasi idućih nekoliko godina. To pruža mogućnost boljeg planiranja svih aktivnosti, a u koje spadaju zajednički treninzi, kao i nastupi na nekim drugim regatama u sklopu priprema za nastup na regatama najvišeg ranga.

Do sada su se uglavnom ekipe za team race formirale od jedriličara koji su nastupali na EP ili SP, ali koji se nisu prethodno posebno pripremali za regate u kojima je vrlo važno jedriti kao tim i gdje se koristi skroz drugačija taktika, a ne kao pojedinac kojem je prioritet isključivo brzina i stići u cilj što ranije.

Prvi dan prvenstva bio je stvarno maksimalno iskorišten. Odjedreno je čak 59 matcheva iako nije zapuhalo u vrijeme kad je predviđen prvi plov, već sat kasnije.

Naši su već taj dan vrlo dobro iskoristili vrijeme provedeno na jezeru i otišli na spavanje kao drugoplasirani u generalnom poretku. Odjedrili su ukupno 7 matcheva od čega su pobijedili u njih šest. Bolji su bili od ekipa Španjolske, Danske, Ukrajine, Poljske, Belgije i Latvije, a bod nam je uzela samo ekipa iz Francuske. Rezultate možete pronaći na ovom linku, a pri analizi istih obratite pažnju na to da nisu sve ekipe odjedrile jednak broj matcheva, već je poredak na kraju dana određen rezultatima 7 prvih matcheva koliko je odjedrila svaka nacionalna vrsta.

Idućeg dana morao se završiti kompletan Round Robin. To znači da je tada svaka ekipa morala imati ukupno odjedrenih 14 matcheva svatko sa svakim. Naši iz ove faze natjecanja izlaze s 9 pobjeda i petim mjestom. Na popis pobijeđenih reprezentacija dodali su Sloveniju, Poljsku i Veliku Britaniju, a od koga su izgubili možete pročitati na ovom linku.

U petak se jedrio idući korak natjecanja u kojem su se protivnici birali na osnovu rezultata iz Round Robina. Nazivi tih dijelova natjecanja su “league C” i “league D”

League C jedrilo je osam prvoplasiranih reprezentacija, a među njima i naša. S obzirom na osam ekipa u svakom skupini, svaka je morala odjedriti po sedam matcheva. Naši su nastavili s kvalitetnom prezentacijom i čak uspijevaju napredovati za jedno mjesto u generalnom plasmanu. Omjer pobjeda i poraza ovog puta bio im je 4:3. Bolji su bili od reprezentacija Švedske, Ukrajine, Poljske i Finske, dok su ih nadmašili predstavnici Španjolske, Italije i Rusije. Koliki su bodovi bili u pojedinom matchu možete pronaći na ovom linku.

S ovim rezultatom naši dečki i cure plasirali su se u polufinale zajedno s predstavnicima Španjolske, Italije i Rusije. Po standardnim pravilima match race tipa natjecanja, prvoplasirana ekipa ima pravo biranja protivnika u polufinalu i oni u pravilu uvijek biraju četveroplasirane. Ovog puta ta kombinacija bila je Španjolska – Hrvatska.

Finale i polufinale su se jedrili na dva dobivena matcha. Španjolska vrsta bila je bolja oba puta od naših team racera i tako osigurala nastup u finalu gdje su dočekali Talijane koji su s jednakim rezultatom pobijedili Ruse.

Završnica se odjedrila u subotu, a uz finale u kojem se jedrilo za prvo mjesto, odjedrilo se i malo finale za treće mjesto. Ono nam je bilo zanimljivije jer su u njemu naši protiv Rusa imali šansu za osvajanje medalje. Međutim, ove godine nisu imali sreće i Rusi s glatkih 2:0 dolaze do bronce.


Pripreme jedriličara i jedriličarki za team race natjecanje složenije je od priprema za klasično flotno jedrenje, jer zahtjeva upućenost u kombinatoriku, kao i nešto bolje poznavanje regatnih pravila.

Kombinatorika je važna jer se jedri četiri protiv četiri i mora se znati unaprijed kalkulirati tko će koga pokrivati, tko je najslabija karika kako u našem, tako i u protivničkim timovima. Jedna od mogućih taktika je da svaki tim već na startu mora znati izolirati najjačeg predstavnika protivničkog tima i otvoriti prostor svom najslabijem da se pokuša izvući na čelo flote, a potom ostale protivnike usporiti penalima. Ako to ne prođe, treba ih se pokušati pokrivati i usporavati po svaku cijenu, te pratiti poredak ulazaka u cilj kako svojih timskih kolega, tako i protivničkih.

Uglavnom, kombinacija i taktika ima dosta pa osim treninga na moru ekipe moraju provesti i određeni dio priprema s osvrtom na teoriju. S tim dijelom priprema pomogao im je naš međunarodni sudac Alen Kustić, dok je pripreme na moru odradio Željko Vojvodić, a na put u Italiju odveo ih je Vedran Mandić koji nam je ovog puta bio sugovornik:

Ledro je jezero na kojem je uvijek slab vjetar, tako da su takvi uvjeti bili i ovog puta, a team race je specifičniji od flotnog jedrenja. U pitanju su situacije kad match u jednom trenutku gubiš i onda se odjednom sve okrene u tvoju korist.
Ako netko napravi jednu grešku iskusna ekipa to iskoristi i sve okrene u svoju korist.
Naši su jednostavno, uspješno iskoristili sve što su mogli i u finalu realno nisu ni mogli puno bolje. Tu se nema što kriti, Rusi, Španjolci i Talijani su bili bolji tako da je ovaj naš rezultat stvarno vrhunski. Da ne bi bilo zabune, naša ekipa je izvukla maksimum iz sebe, jer je na regati bilo još bar tri ili četiri ekipe koje su realno iskusnije i spremnije od naše.
U sportu uvijek treba imati i malo sreće, a ovog puta stvarno je bila na našoj strani.
Kad smo se prvi put našli i kad smo pričali tko koliko zna i što možemo očekivati, svi su se složili da ako uđemo među osam najboljih da će to biti super rezultat, ali svejedno kad je finale završilo bilo je par suza razočaranja 🙂
Izbor mene za odlazak na regatu desio se u posljednji trenutak, tako da nisam baš najbolje upoznao svakog od njih, pa ih nisam stigao upoznati malo bolje i vidjeti kako mogu pojedinačno motivirati svakog od njih. Tako da sam im morao pristupati kao grupi, ali na kraju je sve ispalo u redu.
Prvi plan je bio da ih vodi Žele, jer je njegovih dvoje bilo u ekipi, ali zbog osobnih razloga morao je otkazati putovanje. Ni treneri preostalih dvoje nisu se mogli dovoljno brzo organizirati za odlazak, tako da sam se ovog puta ja uhvatio ovog putovanja.
Sama ideja oko izbora ekipe bila je takva da smo ponovno okupili tim koji je team race odjedrio i na Svjetskom prvenstvu. Odlučili smo da ćemo ih gurati koliko možemo, pa ćemo tako već i u listopadu nastupiti na regati u Berlinu te će oni kao ekipa nastavit skupljati iskustva što više mogu do idućeg Svjetskog prvenstva.

Vedran Mandić, trener i vođa puta

 

  • #GoBeyond