North Sails LOFT NEWS

HUR VET MAN NÄR DET ÄR DAGS ATT BYTA SPINNAKER?

Vad du ska titta efter och hur du förlänger livslängden

📸  Cate Brown / BIRW    

I den här artikeln tar vi en närmare titt på nylonduk, förklarar hur du kan bedöma skicket på din spinnaker och tipsar om hur du maximerar dess livslängd.

Om du har haft en ny spinnaker minns du säkert det prasslande ljudet och hur det lite styva materialet skrynklade sig när du packade ner seglet i säcken. De vita panelerna var vita och de färgade panelerna var djupt mättade. När spinnakern hissades och fylldes kändes det i hela båten att den ville framåt. Dina sinnen – synen, hörseln, känseln – registrerade att seglet var nytt, och samma sinnen kan nu hjälpa dig att förstå om den har gjort sitt eller kan användas ett tag till.

Alla segel är förbrukningsvaror, på ungefär samma sätt som däcken på din bil. De slits lite varje gång du använder dem, och till slut är de utslitna bortom räddning. Och precis som med däck är det bra att dels känna till vad du kan göra för att minska slitaget och förlänga seglets livslängd, dels kunna förstå när det faktiskt är läge att skaffa något nytt. Spinnakern är det segel som det är svårast att bedöma skicket på, men det finns några enkla tumregler som tar dig en bra bit på vägen.

En titt i mikroskopet

En spinnaker opererar i relativt låga skenbara vindhastigheter. Duken behöver därför vara lätt, vilket är anledningen till och de flesta spinnakers görs av nylon. Fibrerna är tunna och lätta och väven är inte särskilt tät. Det här varierar i och för sig.  En spinnaker eller gennaker gjord för cruising är vanligtvis gjord i duk med tätare vävteknik. Mikroskop-bilden till vänster visar en traditionell 0.75 oz (i verkligheten 1,1 oz) nylonduk. Lägg märke till hur varpen och väften överlappar varandra utan några egentliga mellanrum. 

Porositet, som är ett begrepp som används för att beskriva mängden luft som kan passera genom ett material, är låg i en spinnaker gjord av den här sortens duk. Låg porositet är förstås en värdefull egenskap i alla segel, men det är extra viktigt vid spinnakersegling, där man ju kämpar för att omvandla varenda liten pust till framåtdrivande kraft.

Samtidigt är låg vikt en lika värdefull egenskap. Duken i en renodlad racing-spinnaker kan vara 40 procent lättare än duken i en mer cruisingbetonad variant. Bilden till höger visar hur en racing-duk kan se ut. Om du tittar noga ser du att varpen och väften bara delvis överlappar varandra och att det alltså finns tomma ytor utan några fibrer. Dessa ytor täcks istället av en tunn “coating”, i det här fallet en uretanbeläggning.

Det är knappast förvånande att denna uretanhinna har sämre hållbarhet än själva väven. Även kostnaden stiger, eftersom nylonduk med coating är dyrare att tillverka än nylonduk utan coating. Precis som med bildäck och en rad andra produkter är det priset man får betala för högre prestanda.

Hur ser jag att spinnakern börjar bli sliten?

De skillnader du kan se över tid är subtila. Men om panelerna nära hornen börjar påminna om korrugerad plåt, så är det ett tydligt tecken på ålder. Likaså den så kallade “elefantrumpan”, det vill säga att det uppstår en vertikalt rynka mitt i spinnackerns övre del. Ytterligare tecken att hålla utkik efter är om ytterpanelerna tenderar att vika över på ett mer abrupt sätt än tidigare när du trimmar spinnakern. 

I takt med att spinnakern åldras kommer du också kunna märka att det blir svårare att nå dina målfarter. Om du förr brukade ha en “extra växel” när du lovade upp för att exempelvis passera en båt i lovart, och den effekten nu verkar ha klingat av, så är det också ett tydligt tecken på att din spinnaker har sett sina bästa dagar.

📸  Cate Brown

Och som sagt, hur duken känns i handen kan säga mycket om dess skick. Om skillnaden är stor jämfört med när den var ny beror det på att duken har börjat tackla av. Här behöver du inte bara förlita dig på minnet. Du kan ju allltid ta med spinnakern till din segelmakare och jämföra med hur en sprillans ny duk känns. Se bara till att du känner på en duk med liknande karaktär, så att du inte jämför äpplen med päron.

Att din spinnaker ofta får hål och revor kan också vara ett tecken på ålderdom – samtidigt som det antyder att du nog bör ta ett varv runt rigg och båt med tejp och kanske till och med fil. En mjuk nylonduk har ingen chans mot vassa spridarnockar, lösa kardeler, saxpinnar och liknande. En helt ny spinnaker är faktiskt mer känslig för den här sortens slitage än en som har använts ett litet tag, så det här är extra viktigt när seglet hissas de första gångerna. Men det är ju under en kort. övergående fas, och det påverkar inte det faktum att en äldre spinnaker tål mindre slitage än en nyare. 

Håll också uppsikt efter färgförändringar. Att vita paneler gulnar eller att färgade paneler mattas av är ett uppenbart tecken på att seglet är ute på sista benet. Och för att återknyta till det där med porositet – om du märker att det går att blåsa aldrig så lite luft genom seglet, så har gränsen passerats för länge sedan.

Tips som ökar din spinnakers livslängd

Vi avslutar med fem snabba råd som hjälper dig att få ut max av din spinnaker:

#5: Vi har nämnt det tidigare men tar det igen: Tejpa eller ta bort alla vassa detaljer ombord som seglet kan komma i kontakt med.
#4: Använd inte ditt segel i högre vindstyrkor än vad det är konstruerat för. 
#3: Försök undvik att “tråla” med spinnakern. Att dra upp den ur vattnet medan båten gör fart framåt utsätter duken för oerhörda påfrestningar.
#2: Håll spinnakern torr, så långt det är möjligt. Lämna aldrig en blöt spinnaker i säcken, utan ta med den hem eller lägg den på ett sätt som gör att den kan torka. Om den har fått saltvatten på sig är det bra att skölja den med sötvatten. Men tvätta den aldrig med någon form av klor-baserat medel. Det är som kryptonit för nylon!
#1: Torka aldrig spinnakern efter segling genom att hissa den på masten och låta den fladdra i vinden. Det skär i hjärtat på varje segelmakare – och ett segel som fladdrar kan åldras mer under en halvtimme än under flera säsongers normal segling. 

Intresserad av en ny spinnaker? Kontakta oss så hjälper vi dig att få mer ut av din undanvind.

 

Request A Quote      Color Code

 

  • #GoBeyond