North Sails LOFT NEWS

INGEN VET HUR LÄNGE ETT 3DI NORDAC-SEGEL HÅLLER. MEN RACINGVERSIONEN KLARAR MINST ETT VARV RUNT JORDEN.

3Di-segel är lättare och stummare än alla andra typer av segel. Men den viktigaste fördelen är att de har en oslagbar slitstyrka och en livslängd som inget annat prestandasegel ens kommer i närheten av.

2016 seglade Thomas Coville ensam runt jorden på 49 dagar och tre timmar och krossade rekordet i Jules Verne Trophy. Båten, en trimaran på 105 fot, var utrustat med ett tre år gammalt 3Di-storsegel, byggt i kevlar och dynema. Totalt har seglet tillryggalagt över 75.000 sjömil och är fortfarande i användbart skick. .

3Di-segel är lätta och töjer sig minimalt, vilket är exakt vad kappseglaren eftersträvar. Men de är framför allt hållbara på ett helt annat sätt än exempelvis våra 3DL-segel, som ändå får betraktas som ledande inom kategorin membransegel.

Och det är inte några små skillnader vi talar om. 2008-2009 var sista gången någon använde membransegel i Volvo Ocean Race. Vi på North Sails levererade seglen till samtliga båtar, och hade bullat upp med det absolut bästa som gick att få fram. Ändå krävdes det tre storsegel för att ta sig varvet runt – och det första var slut efter två etapper.

I den senaste upplagan var samtliga båtar istället utrustade med 3Di-segel. Den här gången klarade man sig med ett enda storsegel under hela racet. Dessutom såg det nästan oförskämt bra ut efter målgång. Det som hade slitits mest var faktiskt inte själva strukturen utan de påmålade sponsorlogotyperna. Bouwe Bekking, skipper på Team Brunel, konstaterade efteråt att det det nog hade kunnat klara ett varv till om så krävdes:

Give it a new paint job and I bet if you would ask somebody he/she would say this is a brand new main. Same for the other sails. You can see theyve been used but they are still in good shape.

Då ska vi betänka att båtarna pressades oerhört hårt, och att storseglen inte fick en minuts vila under hela racet. De satt uppe i ur och skur och utsattes för allt från stormvindar och snöglopp till stekande sol under drygt 3.500 timmar.

Det kan å andra sidan verka nästan kännas futtigt i jämförelse med vad seglen till den 105 fot långa katamaranen ”Sodebo Ultim” fått utstå. Båten användes när Thomas Coville hösten 2016 seglade ensam runt jorden på 49 dagar och 3 timmar, och därmed putsade det tidigare Jules Verne-rekordet med över åtta dagar. Det intressanta i sammanhanget är att han gjorde det med ett storsegel som var tre år gammalt redan vid starten. Idag har seglet gått över 75.000 sjömil – vilket motsvarar tre jorden runt-seglingar – och är fortfarande i användbart skick.

I båda fallen handlar det om racingsegel där fibern framför allt består av kevlar och dynema. Livslängden för 3Di Nordac, som ju är ett likadant segel fast med fibrer i polyester, lär knappast bli kortare.

Under Volvo Ocean 2008-2009 behövde varje båt tre 3DL-storsegel för att sig runt jorden, och det första var slut efter två etapper. I den senaste upplagan 2015 var alla båtar utrustade med 3Di-segel, och då räckte det med ett enda. Och när man inspekterade seglen efter målgång såg de ut att kunna klara ett varv till.
  • #GoBeyond