North Sails LOFT NEWS

January 10, 2018

MEET MR HODGSON

Matt Hodgson kan kanske beskrivas som en klassisk sailbum. Han har i vart fall fört ett ganska kringflackande liv, och segling och segel är egentligen det enda han har ägnat sig åt sedan han lämnade skolan. Men nu börjar han närma sig de trettio och är stabilt parkerad på landbacken, åtminstone under veckodagarna. Sedan februari 2017 jobbar han nämligen som säljare på vårt Lidingöloft. Man kan säga att cirkeln därmed är sluten. För det var just här hans karriär började för nästan exakt elva år sedan.

Sydney-Lidingö på enkel biljett
Matt är född i Melbourne och uppvuxen på landet utanför Sydney. Det är inget dåligt ställe om man gillar att segla, men han bestämde sig redan i tonåren för att han skulle till Europa. Ambitionen var att bli professionell seglare och han trodde att möjligheterna för det var större här än i Australien.

Så vid 18 års ålder satte sig Matt på ett plan – och hamnade hos oss på Lidingö. Han hade ingen erfarenhet av branschen och kunde inte ett ord svenska. Men att bli segelmakare ingick i planerna för proffskarriären, och det faktum att vi strax därefter fick i uppdrag att göra seglen till Team Ericsson i Volvo Ocean Race gjorde inte saken sämre.

Det blev 21 ganska intensiva månader hos oss. Men så småningom ebbade Ericsson-projektet ut och Matt sökte sig vidare i både världen och karriären. Det var nu livet i kappsäck tog fart på allvar.

Sedan dess har han varit med om lite av varje, både som professionell seglare och segelmakare. Som seglare har han exempelvis slagit alla tänkbara hastighetsrekord med den franska foilande trimaranen l´Hydroptére. Ett särskilt minnesvärt datum är den 4 september 2009 då de seglade 500 meter med en snittfart på 51,36 knop, vilket innebar världsrekord. De slog även rekordet över en sjömil (50.17 knop).

Andra meriter som ligger Matt nära om hjärtat är en silvermedalj i classic-klassen på R8-VM 2014, ett antal guld på finska mästerskap och en andraplats i Tour de France 2011, som i Frankrike rankas som en av de absolut mest prestigefyllda seglingstävlingarna.

Tekniskt sett är en foilande flerskrovsbåt och en klassisk R-båt ungefär så långt ifrån varandra man kan komma inom seglingen, och däremellan har Matt täckt in det mesta, från superyachts och TP 52:or till entyp och mindre IRC- och ORCi-båtar. Han har seglat mycket i Frankrike, Finland och Italien, men en hel del även i Sverige och Australien.

Segling med livet som insats
Segling är inte någon särskilt farlig sport men Matt har varit illa ute ett par gånger.

Som när han 2008 gjorde sitt första Gotland Runt. Racet tog slut utanför Hoburgen när trimaranen han seglade – en SeaCart 30 – började brinna. Hela mittskrovet försvann, och i det låg all säkerhetsutrustning, inklusive livflotte, flytvästar och nödraketer. De fem personerna i besättningen blev sittandes på ena sidoskrovet i sju timmar innan de plockades upp av en av Gotland Runt-deltagarna. ”Kändisadvokat hjälte i sjödrama” löd rubriken i Aftonbladet, ty i besättningen som undsatte de nödställda ingick advokaten Claes Borgström. Det är tydligen seglare av den kalibern som krävs för att massmedia ska intressera sig för kappsegling.

Det där kunde slutat riktigt illa. Än värre var när han blev upphissad i l´Hydroptéres 27 meter höga mast och schackeln till båtmansstolen plötsligt brast. Han föll fritt någon meter men lyckades mirakulöst få armarna om förstaget.

Allting gick oerhört fort, men när Matt tänker tillbaka på händelsen är det som att se en film i ultrarapid. Ögonblicket när han hängde i förstaget och tittade ner på däck är nästan som en stillbild. ”Jag kommer aldrig glömma ansiktsuttrycken på killarna nere på däck”, säger han. ”De var övertygade om att jag skulle dö.”

På något sätt lyckades han ändå fira sig ner genom att glida längs förstaget och landade förhållandevis välbehållen på däck. Men det tog på krafterna och chocken satt i länge. ”Jag darrade som ett löv och har aldrig varit så utpumpad i hela mitt liv.”

Ärmarna på jackan han hade på sig var full av brännmärken och händerna blodiga. Ärren är kvar än idag och utgör en ständig påminnelse om att ingen är odödlig.

Massor av branschrutin
Äventyren i segelbranschen har varit betydligt beskedligare. Matt har varvat professionell segling med jobb som segelmakare och har som sådan varit runt lite varstans. Efter den första vändan hos oss på Lidingö gick han till North Sails på Palma de Mallorca, ett loft som är specialiserat på superyachts. Han har jobbat på Doyle i Melbourne och ett tag var han på Gransegel i Stockholm.

Den längsta perioden har han annars ägnat åt Doyle Sails i Helsingfors, som han ägde och drev under tre-fyra år. Det var en rolig men intensiv tid med otroligt mycket jobb. Kanske lite väl mycket, framför allt med tanke på att han vid det här laget hade bildat familj.

Så han avslutade sitt engagemang i Helsingfors och började titta sig runt efter alternativ. När så Björn Österberg slutade på North Sails Lidingö för att ta hand om skidshopen i Funäsdalen blev det en position ledig, och sedan februari i år är Matt tillbaka på loftet där allting på sätt och vis började.

Skillnaden är att han nu är elva år äldre och betydligt mer erfaren – och att han numera faktiskt pratar riktigt bra svenska.

  • #GoBeyond