North Sails LOFT NEWS

Molo Longo i NS za 7 i pol sati oko Krka

Ponovno vrlo dobro posjećenu regatu s 24 jedrilice na startu organizirali su u suradnji JK Jadro iz Selca, te JK Burin i Mitan marina iz Novog Vinodolskog.

Ove godine su na redu za start bila Selca, a cilj se organizirao u Novom Vinodolskom ispred Mitan marine, a ruta na kojoj se ove godine jedrilo je vodila u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, odnosno prvo prema Krčkom mostu, pa na jug kroz Senjska vrata i prema cilju.

Dugo se raspravljalo o smjeru obilaska, na svim organizacijskim instancama. Razlog razmjeni mišljenja bili su vremenski uvjeti. Nekoliko dana pred start vremenska prognoza za Senjska vrata je bila nepromijenjena. U najavi je bila umjerena do jaka bura u toj zoni, pa je glavna tema tih diskusija bila da li je bolje Vrata proći na početku regate u noćnim satima ili po dnevnom svjetlu u završnoj fazi regate.

Na kraju je odlučeno da to bude pred finiš, ali tri vodeće jedrilice su kroz taj tjesnac ipak prošle po noći. Razlog je bila vrlo brza regata.

Naime, na startu je puhalo oko 15 čvorova, naravno bure, tako da je start u Selcima bio s vjetrom u bok. Sve jedrilice su to iskoristile maksimalno i odmah se moglo naslutiti da će rekord regate biti oboren. Osim standardnih sudionika većine prethodnih izdanja, svoj drugi nastup je imala i najveća jedrilica Kvarnera, Molo Longo Tutta Trieste.

Startnu liniju je presjekla u punoj brzini i odvojila se od ostatka flote već od samog starta, a u tom dijelu regate, ispred Crikvenice, ostvarivala je brzine oko 15 čvorova!

DSK, Extreme 37 i mali openaš Joker su bili najbliži posadi Rajka Kujundžića, ali ipak u samoj blizini ostatka flote tako da u slučaju bilo kakvog posustajanja doslovno za desetak sekundi bi bili preteknuti od jedrilica iza njih.

Ostatak potjere, s nekoliko desetaka metara prednosti ispred ostalih, vodili su Cocoon i Trogir. Jedini koji su zaostali odmah nakon starta su bili Senjani na Vještici (Striga del vento) jer su imali problema sa sustavom za kraćenje. Problem su riješili za oko pola sata, a u to vrijeme je Molo Longo bio već između Jadranova i Krčkog mosta.

U ovoj zoni brzina flote malo pada, tako da i vodeća jedrilica jedri brzinama oko 5 čvorova, ali zato sad do izražaja dolaze i performanse ostalih bolida, pa se DSK značajno odvaja od ostalih, dok lagani Cocoon dolazi na svoje i izbija na treće mjesto. Jednako tako jedina jedrilica u regati koja je stigla s Kariba, Wild Devil Baby – Melges 24, zajedno s Blu Labelom koji je trenutno na trećem mjestu i s My Wayom prelazi Jokera i Trogira koji se trenutno može samo pohvaliti pozicijom najbržeg od tri JOD-a na regati.

Otprilike ovim rasporedom jedrilice prolaze ispod Krčkog mosta između otočića Sv.Marko i Krka. I dalje su im u toj zoni brzine u prosjeku 5 čvorova, osim Molo Longa koji je Omišalj obišao u širokom luku i nastavio jedriti s brzinama većim od 10 čvorova!

Glavnine flote i dalje nastavlja jedriti u grupi i svi prate rutu vodećih, te su u jednom dijelu regate čak i bliže Cresu nego Krku. Razlog tomu je izbjegavanje sjene vjetra koju stvara Krk između Omišlja i Malinske, a očito je na ostvarenim brzinama koje sad dosta padaju u odnosu na jurnjavu nakon starta.

Tri i pol sata nakon starta Molo Longo već dolazi do otoka Plavnika i tu kreće rodeo. Ova posada prvi put od kad su na ovom bolidu, regatu jedri s kratom! Nagli udari bure koji su od 5 čvorova puhali do preko 40 su tražili i dizanje olujnog floka da bi se jedrilica mogla kontrolirati. Tu su im brzine u prosjeku oko 8 čvorova.

Za to vrijeme ostali biraju rutu bliže Krku da bi što manje bili izloženi buri. To im djelomično uspijeva, ali sviju čeka “čistina” ispred Krka i Punta.

Malo iza ponoći, pet sati nakon starta, Molo Longo je stigao do otočića Prvića, desne vratnice Senjskih vrata.

Kako je ova zona tradicionalno najizloženija udarima bure, a i po njoj je nadaleko poznata, sa zanimanjem se očekivao izbor jedriličara o strani obilaska. Jedan dio publike je očekivao prolazak kroz vrata s povećim brojem viravanja, a drugi dio je kalkulirao da li će se posade odlučiti na rute starih Senjskih kapetana koji su u burno vrijeme tradicionalno birali obilazak Prvića s istočne strane.

Na kraju svi koji su ušli u ovaj završni dio regate izabrali su kraću rutu, direktno kroz Senjska vrata. Molo Longo ih je čak odradio sa samo dvije vire i nakon prebacivanja na desne uzde imao je samo na istim uzdama jedriti do cilja.

Dok je bio na nekoliko milja od Mitan marine DSK stiže do Vrata, a najbliži pratioci, Cocoon, Sjena vjetra i Trogir bore se s burom nasuprot Punta.

Ekipa Cocoona tada zbog sigurnosti jedrilice donosi odluku o prekidanju regatnog jedrenja i povratku u Rijeku. Procijenili su da su premali i prelagani za forsiranje orce po tim uvjetima. Osim njih slične poteze je povukla većina manjih jedrilica, te jedan dio odlazi u Krk i Punat, dok se neki odlučuju za čekanje na otvorenom dok bura ne oslabi.

Jedini koji u to vrijeme nastavlja jedriti dalje je Trogir. Solidna gradnja i relativno velika masa osigurali su mu i dosta dobar prosjek brzine jedrenja u orcu po ovim teškim uvjetima, te uspješno zadržava vrlo visoko treće mjesto do samog kraja regate!

Do kraja regate u cilj ulazi još osam jedrilica, a kako je koja ulazila u cilj i na koje načine su izbjegavali buru možete pronaći u playbacku na ovom linku. A osim bure koja je natjerala većinu flote da potraži zaklon, regata će dobiti svoj poseban status jer je Molo Longo postavio novi rekord regate od 07:32:56!

Za razliku od ranijih 5 izdanja ova regata je pomaknuta za dva tjedna kasnije. Taj pomak je napravljen u dogovoru s organizatorima regate na Malom Lošinju koja je organizirana tjedan ranije i s organizatorima Galijole koja će se odjedriti vikend kasnije. Na ovaj način se omogućilo jedriličarima iz daljih klubova da svoje jedrilice ostave na mjestima održavanja idućeg eventa, te da se im se tako pruži mogućnost sudjelovanja na ovom vrlo kvalitetnom jesenskom ciklusu.

  • #GoBeyond