North Sails LOFT NEWS

Najmasovniji Sv.Nikola do sada!

FOTO: ELVIS MALAGIĆ

Čak šest regata se prošlog vikenda jedrilo što u čast Sv.Nikole, zaštitnika pomoraca, što u vikendu koji se datumski poklopio s ovim blagdanom. Jedina od tih regata koja je organizirana za “male klase” bila je u Puli i riječ o tradicionalnom međunarodnom eventu koji 28. put okupio iznimno velik broj natjecatelja u klasama Optimist, Laser 4.7, Laser Radial i Laser Standard.

Datumi rezervirani za jedrenje su bili od 6. do 8. prosinca, ali pripreme za ovaj jedriličarski megadogađaj, bar u hrvatskim okvirima, počeli su tjednima ranije. Pripreme su krenule tjednima ranije, od uređivanja okoliša kluba, pripreme slipova i pontona, administrativnih sadržaja, logistike… a sve to bi bilo mnogo teže da se članovi JK Vega nisu složno udružili i zajedno s roditeljima svojih klinaca posao odradili zajedničkim snagama!

Ovaj njihov pristup i stil rada je prepoznat od strane svih sudionika, a dobar glas se uvijek vrlo daleko čuje i to je svake godine rezultiralo sve većim brojem sudionika. Trend se nastavio i ovaj put, pa je u Pulu stiglo ukupno 576 jedriličara i jedriličarki!

Kao i uvijek, najbrojni su bili kadeti u klasi Optimist. Njih je je jedrilo čak 393, dok su Laseri bili zastupljeni sa 102 natjecatelja u klasi 4.7, 68 u Radialu i 13 u Standardu. A sad ćemo riječ malo prepustiti članici Organizacijskog odbora Gei Damjanić:

Bilo je odlično! Najviše smo odjedrili u nedjelju, tri plova. U petak nismo ništa napravili, a u subotu samo jedan plov. Grozno je krenulo i u nedjelju… ujutro magla, neki su se već počeli pakirati, ali onda se magla dignula i zapuhao je neki slabi zapadnjak, slabašnih 5-6 čvorova. U petak su laseri uspjeli startati, odjedriti orcu, a Optimisti nisu niti to uspjeli napraviti. U subotu smo uspjeli dati start tek oko 13 sati, a to vrijeme nam je stvarno velik problem jer je zima i dan je prekratak. U 14 sati nam mora krenuti posljednja predstartna procedura, tako da se svi startevi na svim poljima odsviraju do 14:30, pa da posljednji u cilj uđu do 15:30 i da svi budu na kopnu do 16 sati. Eventualno petnaestak minuta duže, ali nema tu puno mogućnosti… U subotu nam je isto puhalo sa zapada, ako nekakav maestral, ali ne toliko jak, više kao nekakav propuh 🙂 Inače su flote bile odvojene na dva regatna polja. Optimisti su bili na jednom, a Laseri na drugom. Optimisti su zbog ogromnog broja sudionika bili podijeljeni u četiri skupine od po stotinjak natjecatelja u skupini. Laseri su također bili podijeljeni u grupe. I 4.7 i Radiali su bili podijeljeni u dvije, dok je Standarda bilo premalo za takav potez. A što se tiče Radiala njihova podjela nije bila na mušku i žensku flotu. Jedne godine smo to pokušali, ali zbog kriterijske ljestvice na kojoj nema takve podjele morali smo odustati od tog poteza. S druge strane ovakva podjela omogućuje formiranje zlatne i srebrene skupine, ali kako nije bilo dovoljno odjedrenih plovova prva dva dana to nismo mogli napraviti. Što se tiče kurenta najgore je bilo Optimistima u subotu, ali sreća je bila što je smjer bio u smjeru vjetra, pa ih je držao ispod startne linije, a mala panika je bila pred zadnji start kad je kurenat oslabio, da će biti izlijetanja ali srećom je su svi i taj start dobro odradili. MOram se pohvaliti da smo ove godine oborili rekord u broju natjecatelja. Lani smo ih imali 529, a ove godine 47 više i do sada smo imali 14-15 nacija, a obe godine 20, a među njima jednog Australca i jednu Amerikanku… predstavnici tri kontinenta! Amerikanci su čak najavili da će ih dogodine doći više. Ove godine smo napravili i jednu super stvar. Pronašli smo djecu koja su imala rođendane tih dana, pa smo ih obavijestili da moraju doći u ured Regatnog odbora. Naravno, nisu znali zbog čega i možete zamisliti njihovo iznenađenje kad su tamo došli u panici, a dočekali su ih pokloni 🙂

Gea Damjanić, JK Vega

Što se tiče protesta, s obzirom na broj natjecatelja nije ih bilo previše, može se čak reći i zanemariv broj. U nedjelju su tako bila samo tri protesta. Po pitanju ostalih kazni najviše su se dijelili penali zbog nedopuštenih aktivnosti s kormilima na startnoj liniji. Također je i dosta manje UFD-ova bilo dodijeljeno u odnosu na prošlu godinu, možda po 2-3 u prosjeku. Inače se na ovoj, a i drugim regatama koje su s ogromnim brojem natjecatelja, vrlo brzo primjenjuje crna zastava, jer nema dovoljno vremena za mnogostruko ponavljanje starteva. Još jedan od razloga zašto se to brzo koristi na regati u Puli je što stranim natjecateljima ova regata nije u kriterijska i na starteve ulaze opušteniji i skloniji rizicima, pa često povedu flotu preko linije. Na ovaj način ih se ipak bar malo “disciplinira”.

Natjecatelji koji su u svojim karijerama sigurno odjedrili najviše regata u Puli su najstariji momci, natjecatelji u Laser Standardu. Od njih 13 samo 5 je bilo iz Hrvatske, ali su zato vodili glavnu riječ. U četiri odjedrena plova najbolji je bio Božidar Golubić (JK Mornar), a do pobjede je došao s tri prva mjesta i jednim 5. koje je mogao odbaciti. Borba za drugo mjesto je bodovno bila mnogo zanimljivija. Bolji prosjek je imao Marko Smolić (JK Val, Šibenik) koji je tako ponovio plasman osvojen u Opatiji tjedan dana ranije, dok je bod iza njega završio talijanski jedriličar Elia Stocco. Kompletne rezultate ove klase možete pronaći na ovom linku.

Radiali su bili malo manje uspješni za našu flotu, ali svejedno imamo jednu medalju. Prva dva mjesta su otišla u Grčku i na Cipar, a brončani je bio Matija Reljanović (YC Croatia). On je imao jednak broj bodova kao klupski mu kolega Roko Stipanović koji ej završio na četvrtom mjestu i kao najbolja djevojka među Radialima, talijanska jedriličarka Sara Savelli. Matiji je prevagu donijela pobjeda u trećem plovu.

Naša najbolja jedriličarka je bila Karla Šavar (YC Zagreb). Ona je završila odmah iza gđice. Savelli i predvodila je skupinu od još dvoje natjecatelja s jednakim brojem bodova. Njen adut je bio isti kao kod Matije Reljanovića, jedno prvo mjesto, a osvojila ga je u prvom plovu.

Plasmane ostalih 18 CRO jedara možete pronaći na ovom linku.

 FOTO: HRVOJE DAMJANOVIĆ

Najbrojnija podskupina klase Laser je bila kategorija Laser 4.7. Na moru su bila čak 102 jedra ove kvadrature, a od toga je hrvatskih bilo 39. Oni su odjedrili tri plova s mnogo većim uspjehom za strane natjecatelje nego za naše. Naša perjanica je ovog puta bio mladi zagrebački jedriličar Luka Fatović. Prvi plov ga je dosta vratio unatrag, ali su drugi i treći pokazali njegov potencijal i najavili bolje rezultate u budućnosti. Na koncu je završio kao 12.

Prva iduća CRO jedra su bila od dvije djevojke. Na 14. mjestu je završila članica JK Mornar, Petra Marendić, djevojka koja je u rujnu jedrila svoju posljednju regatu u klasi Optimist. S 12., 10. i 12. mjestom ostavila je iza sebe mnogo iskusniju Eleonore Borgin (JK Tijat) koja je bila lošija za 6 bodova i dva mjesta na ljestvici.

Tek od 19. pa do 25. mjesta pronalazimo veću skupinu naših jedriličara u većoj koncentraciji, dok su se preostali više manje ravnomjerno rasporedili do dna rezultatskog popisa.

Što se tiče klase Optimist tu smo imali udio od oko 25% flote. Kadetkinje i kadeti su odjedrili po četiri plova, a veliku zadovoljštinu domaćinu za uloženi trud donio je njihov mladi jedriličar Tristan Tol. Ujedno je njegov rezultat ostavio upitnik iza sebe, jer je fenomenalno krenuo s pobjedom i drugim mjestom, a potom u trećem plovu biva diskvalificiran… srećom nije posustao duhom i u posljednjem jedrenju završava dosta dobar 6.

Prvi idući naš predstavnik je član JK Jugo, Grigor Pettener. Iz Pule odlazi s 24. mjestom.

Što se tiče djevojčica, najbolja naša predstavnica je bila Ema Grabar (JK Uljanik plovidba). Regatu završava na 38. mjestu, ali zato je bila najbolja u kategoriji djevojčica do 12 godina!

Kompletni rezultati klase Optimist nalaze se na ovom linku.

Prva iduća, a ujedno i posljednja ovogodišnja hrvatska regata za Optimiste i Lasere je Novogodišnja regata na Hvaru. Jedrit će se od 28. do 30. prosinca.

 

  • #GoBeyond