North Sails LOFT NEWS

July 5, 2019

NORTH SAILS CLINIC OCH MARSTRAND BIG BOAT RACE 2019

Helgen 1-2 juni avgjordes Marstrand Big Boat Race, för åttonde gången sedan starten 2012.

Vinnare Lilla klassen: Peter Gustavsson, J/111 Blur.

Totalt 66 besättningar från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland var där för att göra upp om placeringarna i de numera tre klasserna. Nytt för i år var nämligen att det förutom en stor och en liten klass även fanns en separat klass för sportbåtar. 

Men egentligen började det hela redan på fredagen. Då arrangerade vi på North Sails en clinicför besättningar som ville slipa lite på formen inför helgens regatta. Den leddes av Henrik Ottosson och Andreas Turesson från Göteborgsloftet, med extraförstärkning av Johan Barne och Thomas Ottosson. Johan är Sveriges kanske meste proffsseglare med meriter från OS och Americas Cup och med VM-guld i allt från Soling och 5.5 meter till TP52. I jämförelse med detta är Thomas meriter av det mer blygsamma slaget, men han har ett tiotal SM-guld i bland annat Express och bred erfarenhet av allt från R6 till CB66 och J/70. 

 En startlinje och en kort bana var utlagd precis utanför Skallens fyr, och en gång i timmen körde vi ett enkelt träningsrace för de som ville känns på timing och manövrar under någorlunda realistiska förhållanden. 

 Det hela gick annars till på så sätt att vi åkte runt med två RIB-båtar, filmade och fotograferade, och hoppade sedan ombord för att ta en närmare titt på trimmet och förhoppningsvis bidra med några små tips. Ett femtontal båtar hade nappat på erbjudandet, och eftersom cirka 45 minuter tillägnades varje båt var det här en aktivitet som höll på till långt inpå eftermiddagen. Men väder och vind var på vår sida, så man kan väl säga att vi fick en bra dag på jobbet. 

Genomgång på morgonen inför North Sails Clinic.

Både lördagen och söndagen inleddes med frukost på Marstrands Havshotell (frukostpaket till hela besättningen ingick i startavgiften), följt av rorsmansmöte klockan 09.00. Man kan möjligen tycka att det här fördröjer schemat men vi hörde ingen som klagade, och själva tycker vi att det är en social och en trevlig del av regattan som andra arrangörer gärna får ta efter.

Själva kappseglingarna ägde rum på Marstrandsfjorden. Här väntade utmanande förhållanden, särskilt under lördagen, med hårda sydvästliga vindar, stark ström och stötig sjö. Klassiska Marstrandsförhållanden med andra ord, och det var mycket riktigt många som sökte strömlä längs land på vänstersidan. Det var länge en vinnande strategi, men mot slutet av andra seglingen vred vinden kraftigt höger, varför de båtar som hade koll på prognosen och höll högersidan under uppsikt kunde göra ett riktigt klipp. 

I samband med vridet ökade vinden ytterligare och enligt prognoserna var ännu mer vind på väg, så tävlingsledningen beslutade att ställa in dagens sista segling. Det var nog klokt. En mast hade redan gått överbord i en gipp, och mer kunde ha hänt; båtarna hann knappt i hamn innan det riktiga busvädret drog in över Marstrand.

Söndagen bjöd på lugnare vindar och till och med lite sol, och dagens tre seglingar kunde genomföras helt enligt plan. Att få igenom fem av totalt sex race känns helt okej, och totalt sett kan man inte säga annat än att det var rättvisa förhållanden från början till slut. Det var således tre värdiga vinnare som till slut kunde koras, om vi nu får säga det med tanke på att Henrik Ottosson och Andreas Turesson från North Sails Göteborg var med ombord på de vinnande båtarna i stora respektive lilla klassen. 

Vi hade mer än så att glädjas över. Mer än hälften av flottan var utrustade med North-segel, och i toppen av resultatlistorna var andelen ännu större: Alla de tre klassvinsterna och totalt sju av nio pallplatser togs av båtar med våra segel. 

Vinnare Stora klassen: Sten Haeger, X-41 Kwanza

Vi gratulerar alla pristagare och tackar Hjuviks Båtklubb och Marstrands Segelsällskap för en mycket väl genomförd regatta. Ett extra stort grattis riktar vi förstås till våra kunder på prispallen: 

Stora klassen

  1. Sten Haeger, X-41 Kwanza
  2. Jonas Grander, Elliot 44 CR Matador

Lilla klassen

  1. Peter Gustavsson, J/111 Blur 
  2. Lars Wikander, FinnFlyer 36 Zlatan
  3. Mattias Wilson, Bavaria 38 match Draklunne 

Sportbåtsklassen

  1. Pär Svärdson, Fareast 28r happyyachting.com   
  2. Carl Fjällman, Archambault Grand Surprise Rebellion   
Vinnare Sportbåtsklassen: Pär Svärdson, Fareast 28r happyyachting.com
  • #GoBeyond