North Sails LOFT NEWS

North Sails još jednom slavio na Latinskom idru!

22. regata tradicionalnih brodova s latinskim idrom odjedrena je u nedjelju 29. rujna i na najljepši mogući način završila ovogodišnji ciklus navigacijskih jedrenja drevnim stilovima.

Čak 79 kaića, gajeta i leuta, zajedno s jednom batanom, okupili su se na ovom festivalu jednog nostalgičnog i mnogima više nedohvatljivog stila života. Naravno, dio sudionika ovakve regate shvaća i izrazito natjecateljski, pa su im u prvom planu rezultati, priprema, oprema, taktika… sve ono što regatu čini regatom.

S obzirom na značaj Murterskog okupljanja već u petak su počeli pristizati i sudionici iz udaljenijih krajeva Jadrana. Uz standardne sudionike iz svih mjesta s otoka Murtera, te susjeda iz Šibensko-Kninske i Zadarske županije, na rezultatima se mogu pronaći još i jedriličari iz Rovinja, Moščenićke Drage, Opatije, Cresa, Raba, Trogira, Hvara, Jelse i Splita.

Regatno polje je bilo prilagođeno vremenskim uvjetima, nešto kraća varijanta nego na lanjskom izdanju. Start u uobičajenih 15 sati bio je postavljen “na lancanu”, konop rastegnut između lanterne na murterskoj rivi s jedne strane i usidrene koče. Svi sudionici su se krmom vezali na lancanu, a prije toga bacili sidra ispred prova.

Nakon signala starta krenulo je povlačenje po sidrenim konopima, otvaranje jedara i jedrenje u krmu prema izlazu iz Murterske luke. Iduća ključna točka na ruti je bila kardinalna oznaka pored otočića Arta mala. Nju je trebalo ostaviti lijevim bokom i zajedriti natrag istim putem prema cilju u Murteru.

Već na startu su se izdvojili brodovi koje smo u istim ulogama naučili viđati na ostalim regatama latinskog idra, a poprilično ispred sviju se izdvojio dvojac koji je i lani predvodio cijelu flotu. Riječ je bila o gajeti Trtuša braće Turčinov i kaiću Marinka obitelji Fržop.

Vrhunsko jedrenje oba tima bilo je izjednačeno sve do obilaska kardinalne oznake gdje je razlika među njima bila svega dvadesetak metara, ali u povratku Trtuša uspijeva napraviti malo veću razliku i u ulasku u Murtersku luku držati desnu, malo vjetrovitiju stranu regatnog polja. Taj odlazak prema Vinicima je prevagnuo, jer Fržopov kaić nije imao izbora već otići lijevo prema Murterskom groblju i pokušati iznenaditi s te strane, ali zavjetrina koju je radila marina Hramina i,ala je svoj negativan utjecaj.

Iza njih u cilj je dojedrila ekipa gajete Sirotice, još jedan favorit regate.

Analizom rezultata može se primijetiti jedna bitna razlika između Trtuše i Sirotice, s obzirom da su obje gajete, a to je da je Trtuša u kategoriji “BM – bez motora”. Jednako tako je i Marinki u rezultatima naglašeno da je u istoj toj kategoriji, pa se može vidjeti u kolikoj prednosti je prvi dvojac bio u odnosu na ostale po uvjetima laganog vjetra koji je puhao tu nedjelju u Murteru.

Fotogaleriju s ove regate možete pronaći ovdje, dok su ukupni rezultati dostupni preko ovog linka.

22. Latinsko idro u Murteru je manifestacija koja traje cijeli mjesec, a završetak joj je u nedjelju 6. listopada na sportskoj regati “Gajeta kup”.

  • #GoBeyond