North Sails LOFT NEWS

Nu har Pär Larsson mönstrat på!

Vi har fått förstärkning

Vi har fått förstärkning: Sedan 1 december 2021 är Pär Larsson serviceansvarig på North Sails i Göteborg. Efter 23 år som segelmakare och ännu längre som framgångsrik kappseglare är han ett välkänt namn i seglingskretsar. 

Pär är 58 år och har seglat sedan han var fem, då han fick en optimistjolle av sin pappa Tore. När han växt till sig lite började han segla kölbåt med pappa. 

Familjen Larsson började, som så många andra under sjuttiotalet, med Maxi 77, men när kraven på seglingsegenskaper ökade byttes den mot en NF. Bara några år senare byttes den i sin tur mot en Smaragd, och man kan säga att det var nu Pär började kappsegla på allvar. 

I mitten av åttiotalet var Smaragd en stor och aktiv kappseglingsklass. SM brukade samla mellan 40 och 50 båtar – ibland ännu fler. Bara i hemmahamnen, KMS Nordön några sjömil innanför Marstrand, fanns en handfull Smaragder så det var full kubbning på tisdagarnas klubbkappseglingar. 

En av Smaragderna i klubben seglades för övrigt av familjen Ottosson, med det då unga brödraparet Thomas och Henrik i besättningen. Ja, det är samme Henrik Ottosson som idag är chef för North Sails Sverige och som nu alltså har anställt Pär. 

Ett roligt minne var SM i Smaragd 1986. Regattan seglades i Smögen med 54 båtar på startlinjen och familjen Larsson slutade fyra, alldeles efter OS-seglaren Magnus Holmberg. Det kändes som en stor framgång. 

Pär kom att ägna nästan tjugo år åt Smaragden. Han har varit med på ett tiotal SM och fått med sig ett par silver och ett brons hem till prisskåpet. Det har fyllts på med åtskilliga bucklor och medaljer sedan dess. 

Pär har alltid varit en flitig kappseglare. Mest hemma på västkusten men även internationellt. Han har varit med på fyra ORCi-EM, sju Gotland Runt och 44 Tjörn Runt. Han har två totalsegrar i West Side Cup och har varit med om att vinna ORCi B-klassen i Gotland Runt. 

Men kronan på verket är ändå de två VM-medaljerna, ett guld och ett brons, från VM i IOD. Guldet bärgades 2009, då VM gick på hemmaplan i Stenungsund, med Urban Ristorp – också det en gammal Smaragd-seglare – som skeppare och rorsman. 

Segelmakare av en slump

Pär började jobba som segelmakare ganska sent i livet – och att han alls kom kom in i yrket berodde mest på en slump. Det var som så att Pär skulle börja kappsegla med en First 40.7. Det var ett ganska ambitiöst projekt med segelmakaren Bengt Falkenberg som frontfigur. Bengt drev då som nu Albatross Segel, och i upplägget ingick att seglen skulle tillverkas på lediga tider och att någon eller några i besättningen skulle bistå Bengt i arbetet. Pär kände sig manad och kom att ägna i stort sett varenda helg under en hel vår på Bengts loft i Göteborg. 

Man kan beskriva det som en lång praktikperiod som innebar att han fick lära sig att göra segel från ax till limpa. Pär tyckte det var kul och Bengt tyckte väl att han hade fallenhet för yrket, så det hela slutade med att Pär började jobba heltid på Albatross. För att göra en lång historia kort blev han kvar i sjutton år innan han tog steget över till Lundh Sails vid Nya Varvet i Göteborg. Och nu i december började han alltså hos oss på North Sails i Göteborg.

På Albatross och Lundh jobbade Pär huvudsakligen med produktion och service men även försäljning. Någon produktion blir det inte för Pärs del framöver. Det var länge sedan vi tillverkade segel i Sverige. Däremot är båda våra loft fullt utrustade för service, och Pär är nu ansvarig för service och reparationer i Göteborg. 

Det som blir nytt för Pärs del  är att han får en ny ”bibel” – North Sails Bluebook – att följa. Han kommer också få lära sig att att jobba med delvis nya material. Våra 3Di-segel innehåller ju inte någon film utan bara fibrer och resin, och de byggs och repareras på helt annat sätt än andra typer av segel. Man kan förenklat säga att de ”plastas” ihop på samma sätt som ett glasfiberskrov eller en kolfibermast. 

En minst sagt flitig seglare

Pär och hans fru har en First 40 döpt till La Veuve Noire. Man kan inte säga annat än att båten utnyttjas. I somras kombinerade de semester med barnledighet, och hela familjen – två vuxna, två barn och en katt – var ute med båten i åtta veckor.

Båten ligger i Skärhamn och trots att familjen bor i Göteborg, runt 70 km därifrån, nyttjar de båten nästan varje helg under den någorlunda varma årstiden.. Det brukar bli sisådär 55 till 65 övernattningar om året, säger Pär. 

Då har ändå familjen Larsson trappat ner lite på seglingen. Pär och hans fru har seglat 505 i drygt fem år, men nu är båten såld. Med två små barn gick livspusslet helt enkelt inte ihop. 

  Det betyder inte precis att Pär tänker sluta kappsegla. La Veuve Noire är en fantastisk kappseglingsbåt, utrustad med bland annat kolfibermast, och lär luftas en del även framöver på västkustens kappseglingar. 

Och så har han ju IOD:n. Och en Drake. 

Med tanke på att Pär har seglat Smaragd i tjugo år, IOD lika länge och nu alltså är delägare i en Drake kan man möjligen ana en viss förkärlek för klassiska, långsmala båtar. Må så vara. Men det här med Draken är i första hand ett resultat av att han, Urban Ristorp och några till i IOD-gänget i Stenungsund tyckte att det efter tjugo år hade börjat gå lite rutin i IOD-seglandet. 

De sökte kort sagt nya utmaning, och inför Dragon Gold Cup i Marstrand införskaffades en Drake. Mer att skruva på jämfört med en IOD, en kul och växande klass på hemmaplan och oerhört hård internationell konkurrens med välbetalda proffs i var och varannan sittbrunn.

Exakt vart det där Drake-projektet tar vägen är ännu inte riktigt bestämt. Men om man – som Pär Larsson – verkligen älskar segling och kappsegling så öppnar sig här nya möjligheter:  Om man trailar ner Draken till Medelhavet över vintern kan man faktiskt kappsegla i stort sett året runt… 

  • #GoBeyond