North Sails LOFT NEWS

December 18, 2018

NYTT SAMARBETE MELLAN NORTH SAILS OCH SSF SKA STÄRKA SVENSK SEGLING

I december blev det klart att North Sails och Svenska seglarförbundet inleder ett formellt samarbete. Det handlar dock inte om ”sponsring” i någon vanlig mening. Syftet är istället att med gemensamma krafter stärka och utveckla svensk segling.

Från vänster till höger: Marie Björling-Duell, Förbundsdirektör Svenska Seglarförbundet, Henrik Ottosson, VD North Sails Sverige, Thomas Hansson-Mild, KAM/PL Svenska Seglarförbundet.

“Vi ser oss inte bara som en segeltillverkare“, säger Henrik Ottosson, vd på North Sails Sverige. “Vi har mycket idéer om hur svensk segling kan stärkas, och ser det här samarbetet som en fantastisk möjlighet att bidra till utvecklingen”.

Seglarförbundet har en vision om att seglingen ska vara ”tillgänglig för alla”, och det är något vi stöttar till fullo. Vi vill göra vad vi kan för att stödja en sport som vi älskar. Vill man vara krass handlar det dessutom om att säkra framtidens kundbas. För det är klart att vi – precis som resten av fritidsbåtbranschen – har allt att vinna på att fler seglar.

Det är uppenbart att svensk segling står inför en del utmaningar. En sådan är att sporten tycks ha svårt att attrahera och behålla yngre seglare. Det här har pågått ganska länge och följden har blivit att vi idag har ett glapp i åldersgrupperna tjugo till fyrtio år.

Vi ska inte påstå att vi sitter på någon enkel lösning på den här problematiken. Men vi tror att de upplevda hindren eller trösklarna för att börja segla, eller att ta steget från nöjessegling till kappsegling, behöver sänkas. Vi behöver också fundera på hur vi kan underlätta för seglare som vill ta nästa steg i sin utveckling.

Kunskap och utbildning är ett område där vi på North Sails tror oss ha en del att bidra med. Vi har tillgång till ett omfattande utbildningsmaterial i både tryckt och digital form, framtaget av några av världens främsta experter. I och med samarbetet med SSF, som är det samlande organet för drygt 340 klubbar, kan detta nu bli tillgängligt för seglare över hela Sverige.

Träning och coachning är något som vi har jobbat med under många år – bland annat i form av ”clinics” – och detta ska vi nu utveckla vidare tillsammans med seglarförbundet. I april kommer vi, SSF och Halmstads Segelsällskap arrangera en träningshelg för entypsklasser med gennacker, och det finns tankar på ett liknande arrangemang för spinnackerbåtar.

Men vi får väl se var vi landar. Det ska hur som helst bli väldigt spännande att få jobba med Svenska Seglarförbundet. VI tror faktiskt att vi tillsammans kan åstadkomma en hel del.

  • #GoBeyond