North Sails LOFT NEWS

Oglašena je uvertira za ORC SP u Šibeniku

foto: Hrvoje Duvančić – www.regate.com.hr

U sklopu priprema za D-Marin ORC Svjetsko prvenstvo u 2019. organizatori iz Jedriličarskog kluba Val su odlučili regatu koju tradicionalno organiziraju početkom svibnja, a koja je i inače dio ciklusa regata koje se jedre za CRO ORC D-Marin Cup, podignuti na jedan viši nivo i iskoristiti je kao predigru i posljednji ozbiljni test pred SP.

Ove godine se odustalo od uobičajena dva dana i regata će imati tri natjecateljska dana.

Prijam jedrilica, okupljanje i prijave bit će organizirani u četvrtak 2. svibnja. Sutradan će natjecatelji koji možda stignu tijekom noći imati na raspolaganju još sat-dva vremena za prijave i pripreme, a na more će se izaći oko deset sati, da bi se stiglo na neko od regatnih polja na kojima će se jedriti SP četiri tjedna kasnije.

Regatni odbor će na raspolaganju imati mogućnost da kombinira s dvije zone. Jedna je s jugozapadne strane otoka Zlarina. U principu ista lokacija gdje se jedrila prva regata prošlogodišnjeg TP52 World Series. To je zona koja je poprilično otvorena i prostrana, a u slučaju juga i jačeg maestrala jedriličari mogu očekivati i malo veći val, dok je kurenat malo manje izražen nego u kanalima između otoka.

Druga zona koja je u kombinaciji je u Murterskom moru. Iako je dosta zatvorenija od ranije spomenute može se razviti poprilično jaka bura i maestral. Inače se u tom području jedrila Uskrsna regata dok se organizirala u Vodicama. U svakom slučaju nema problema po pitanju da li će biti dovoljno prostora za flote od 50-60 jedrilica.

Ostaje nam vidjeti da li će RO Šibenik ORC Cupa, a koji je dobio i prestižni aneks “Pre-Worlds”, iskoristiti mogućnost kombiniranja održavanja ove regate na obja regatna polja, a treba napomenuti da su Valovci predvidjeli i mogućnost jedrenja jednog navigacijskog plova.

Inače se na regatama za CRO ORC Cup izbjegavalo jedriti navigacijska jedrenja. Ali u programu Svjetskog prvenstva su predviđena dva navigacijska jedrenja (čiji rezultati se ne mogu odbaciti), pa ako uvjeti na moru za vrijeme Pre-Worldsa ne budu odgovarali za postavljanje kvalitetnog štap polja, jedriličari ipak neće biti besposleni.

foto: Hrvoje Duvančić – www.regate.com.hr

Što se tiče broja sudionika očekuje se da bi ih moglo biti između 20 i 30. Od toga će većinu sudionika sigurno sačinjavati domaće posade koje su se prijavile za nastup na SP, a kojih je trenutno na prijavama čak 18. Također su neki sudionici iz daljih dijelova Europe najavili dopremanje svojih jedrilica što kopnom, što morem, te se očekuje da bi oni uz dio talijanske ORC flote koja je u velikom postotku u Jadranskom bazenu, mogli se odlučiti na testiranje Šibenskog akvatorija u uvjetima koji bi mogli biti čak i jednaki onima koji će vladati u prvom tjednu lipnja.

Svi zainteresirani Oglas regate mogu pronaći na web stranicama Jedriličarskog kluba Val.

 

 

  • #GoBeyond