North Sails LOFT NEWS

Jedrenje s timom X-cite, na njihovoj X-41 jedrilici s North Sails jedrima, kroz Nacionalni park Kornati. Posada Angelina pobijedila je sve, a ova regata nije bila iznimka.

Kup Kornati se održava već više od 30 godina; dobro organiziran i uvijek popularan, ova regata privlaći jedriličare iz cijele Europe. Ove godine bilo je prijaviljeno preko 100 brodova, svaki s posadom od otprilike osam članova. Kornati kup jedna je od najvećih regata u Hrvatskoj. Većina natjecateljskih brodova su charter jedrilice, međutim, članovi posade su cjeloživotni jedriličari i postoji ista glad za pobjedom koju biste našli na bilo kojoj regati višeg ranga.

U ponedjeljak smo uživali u dvije regate jedrene u štapu po laganom vjetru od oko 5 do 8 čvorova ispred Pakoštana nekon kojih su posade uputile u Marina Piškera kako bi prenoćili.

Utorak je donio 10-15 čvorova sa sjeverozapada te je jedrena navigacija u Kornatskom i Žutskom kanalu. Po dolasku u Marina Žut te večeri, svi natjecatelji bili su zadovoljni s dvije pristojne utrke.

U srijedu su posade prvo čekale vjetar pored Žuta, da bi se regatni odbor se zaputio put otoka Gnalić u iščekivanju istog. Na tom putu mnogi brodovi su bili vezani zajedno, neki su se lovili ribe, a sa sigurnoj udaljenosti svjedočio sam kupanju jednog natjecatelja potpuno golog. Po laganom vjetru od oko 7 čvorova, oko otoka Ošljak Mali, Ošljak Veli, Gnalić, Artica Vela i Mala održana je navigacijska regata. Ciljna linija nalazila se pored pristaništa u Biogradu. Večernja proslava uključivala je natjecanje u stand-up-paddleboard i glazbu uživo.

Izvješće o vjetru za četvrtak nije bilo obećavajuće. Iz različitih smjerova i ne više od 5 čvorova. Utrke su zakazane i pokušane; Bavaria 41 su uspjeli prijeći cilj, sve ostale klase su napuštene. Atmosfera je bila neodoljiva na dodjeli nagrada i mnogi su se odmah registrirali za sljedeću godinu.

Luka Šangulin, vlasnik Angeline Yacht Charter, http://www.angelina.hr, je bio korimilar jedrilice X-cite na ovoj regati. Imenovana po Lukinoj baki, obiteljska charter tvrtka posjeduje s preko 120 različitih jedrilica i motornih jahti, a 2015. godine dobila je nagradu za najbolju charter tvrtka u Hrvatskoj. Oni su regularni sudionici Kornati kupa i bili su ponosni s još odvojanjem još jedne regate u nizu. Ručak na brodu X-cite nije bio uobičajeni pre-made sendviči, već mali piknik. Drvena pasarela namještena popreko koja je glumila stol s hrvatskim mesnim prerađevinama i sirevima. Posada koja jede, ostaje zajedno … i očito jako pobjeđuje.

North Sails Hrvatska sretni su što imaju Team X-Cite i Angelinu Yacht Charter kao kupce. Pružamo osobne usluge i kvalitetne proizvode, podržavajući lokalne tvrtke i održavajući hrvatsko gospodarstvo u prvom planu.

Like Facebook za više.

  • #GoBeyond