North Sails LOFT NEWS

Otvoreno PH neolimpijskih klasa

Jedriličarski klub Marina Kaštela je od 13. do 15. rujna organizirao drugo ovogodišnje Prvenstvo Hrvatske za “male klase”. Nakon ekipnog jedrenja za klasu Optimist ovog puta je bila riječ o Otvorenom PH za neolimpijske klase.

Jedrilo se u Laser 4.7, Laser Radialu, 420 i Techno 293, a uz domaće jedriličare nastupili su predstavnici Crne Gore i Slovenije.

Uvjeti na moru su bili takvi da su samo svestrani natjecatelji mogli računati da će se popeti na postolje. U petak se jedrilo u Kaštelanskom zaljevu po laganom burinu i sve klase su na kraju dana napravile konto sa po dve plova.

Subotnja prognoza je obećavala puno više vjetra sa zapada, pa je RO flotu pozvao na regatno polje s druge strane Čiova. To se pokazalo punim pogotkom jer su tamo odjedreni puni programi za sve flote po uvjetima koji su uključivali jedrenje po malom i umjerenom valu, kao i laganom, te umjerenom vjetru.

Jedino se nije jedrilo u nedjelju jer je vladala bezvjetrica s obje strane Čiova.

Sve flote su jedrile na istom regatnom polju postavljenom u trapez, samo su surferi imali štap varijantu, a startali su po redu koji je predvodio dvosjed 420, a iza kojeg su slijedile 4.7, pa Radiali i na kraju daske.

Pravu renesansu na ovom PH je doživjela klasa 420. Konkurencija je imala 11 posada iz 5 klubova od Istre do Splita. Posade su bile u svim kombinacijama, djevojke, momci i kombinirano, a od petka su liderski status preuzele članice Uskoka, Antonia Kuštera i Maris Bašić. One su prvenstvo započele s dvije pobjede, a u istom stilu su nastavile i u subotu kad su nastavile idealni niz.

Ove dvije djevojke su ujedno jedrile u kategoriji U19. U mlađem razvrstanju, U17, najbolje su bile klupske im kolegice Eva Šiško i Marta Mavar. Njih dvije su inače zauzele 4. mjesto u generalnom poretku.

Što se tiče laseraša, te dvije flote su bile najbrojnije. Lasera 4.7 je bilo ukupno 46, a prvog dana je najbržio bio gost iz Crne Gore, Nikola Golubović. On je regatu otvorio s dva prva mjesta, dok je oba puta prva iza njega bila naša trenutn najbolja jedriličarka u ovoj klasi, Ursula Balas.

Idućeg dana situacija se okrenula i njih dvoje su zamijenili mjesta, a svoje pozicije su zadržali unatoč tome što je Ursula dobila BFD u 4. plovu, a Nikola što nije startao u 3. pa je dobio DNC. Srećom, zbog ukupno odjedrenih 5 jedrenja mogli su odbaciti ove rezultate.

Zanimljiv podatak je i da je Nikola imao jednak broj bodova kao Lovre Bakotić koji je završio kao brončani, ali za konačni plasman je presudilo to što je Nikola pobijedio u dva plova, dok je Lovre uknjižio samo jedno prvo mjesto. Također je zanimljivo da su Nikola i Lovre, jednako kao i četveroplasirani Luka Fatović, u kategoriji U16.

Na 5. mjestu je finiširala jedriličarka Eleonore Borgin koja je vikend prije osvojila Europa Cup u svojoj kategoriji na Balatonu, a iza nje je završila pobjednica u skupini U16, Lea Rakovac.

Lasri 4.7 su u subotu imali i najproblematičnije starteve. Vjerojatno je razlog što je ovo bila prva ozbiljna regata mnogima koji su izašli iz klase Optimist i još uvijek nisu svladali ovu jedrilicu dovoljno dobro da je mogu staloženo kontrolirati na startnoj liniji. S druge strane veseli činjenica da neki od novopridošlih su se odmah ugurali u sam vrh klase i to sigurno obećava rezultatski zanimljivu jesen.

I Laseri s većim jedrom, Radiali, imali su jednako efektivno otvaranje regate kao i dvije prethodne klase, bar po pitanju lidera. Dva prva mjesta u petak je napravio Roko Stipanović. Jednako dobro je nastavio jedriti i u subotu, ali mu je poziciju na vrhu ugrozio Božo Golubić koji regatu završava s jednakim brojem bodova, ali Roko u svojoj rubrici ima tri pobjede, dok je Božo imao “samo” dvije. U svakom slučaju vrhunsko nadmetanje za zlatnu medalju.

Na vrhu ljestvice su dominirali stariji jedriličari. U prvih 7 svi osim Luke Vukovića su bili U19, dok je jedini senior u klasi, Krešimir Buneta, završio PH na desetom mjestu.

I za kraj su ostali surferi, jedini koji su odjedrili 4 plova na prvenstvu. I ovdje je situacija definira prvog dana regate. Na vrh su se odmah smjestili naš Nikola Stipčić i mlada slovenka, Marina Vrščaj.

Posebnost ove klase u odnosu na ostale je što je ovdje bilo i nekoliko natjecatelja u stvarno najmlađoj kategoriji, U13! To je i glavni razlog zašto je u subotu nije bila cijela flota na moru, jer je vjetar za najmlađe bio stvarno prejak.
U nedjelju, na proglašenju pobjednika, podijeljeno je ukupno 17 kompleta odličja! Tko je sve nagrađen i u kojoj kategoriji možete pronaći na ovom linku.

Ukupne rezultate Otvorenog PH za neolimpijske klase možete pronaći na web stranicama organizatora, fotogaleriju subotnjih jedrenja možete pogledati ovdje, dok se video izvještaj može pronaći u video galeriji.

  • #GoBeyond