North Sails LOFT NEWS

Otvoreno Prvenstvo Hrvatske za klasu Šljuka

U Mošćeničkoj Dragi završeno je Otvoreno prvenstvo Hrvatske za klasu Šljuka na kojemu se natjecalo osam domaćih i deset stranih posada. Riječ je uglavnom o talijanskim posadama koje sve češće odmjeravaju snage s hrvatskim jedriličarima u ovoj klasi. Dobrosusjedski odnosi tomu nisu jedini razlog. Dogodine je Hrvatska domaćin Europskog prvenstva klase Šljuka u Splitu.

Tijekom tri dana Otvorenog prvenstva Hrvatske za klasu Šljuka odjedrena su svega tri od predviđenih devet plovova i to tek posljednjeg dana regate po slabom južinu jačine 5-9 čvorova. U Mošćenici se okupila većina hrvatskih posada, a konkurenciju su dodatno zaoštrili Talijani i jedna njemačka posada.

Naslov državnih prvaka drugu godinu zaredom osigurala je posada Luka Jerčić i Josipa Prosinečki iz JK Split.

Regata se bodovala i za Adriatic Snipe Series kup u kojemu su prvaci Hrvatske zauzeli šesto mjesto iza vodećih talijanskih posada. Drugo mjesto OPH za klasu Šljuka pripalo je posadi Marko Marinović – Vedrana Polić iz JK Split, a treće posadi Milko Volarić – Dean Pavlak iz JK Galeb Kostrena. Dok kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Mošćenička draga je poznata po dobroj organizaciji i zato nam uvijek dođu i talijani u velikom broju. Jedino što nije ispalo kako se očekivalo je bilo to što smo prva dva dana imali bonacu. Inače uvijek u poslijepodnevnim satima zapuše maestral, ali eto ove godine ga nije bilo. Ali Draga ipak nije iznevjerila, pa je treći dan poslijepodne ipak zapuhalo. Uspjeli smo odjedriti prava tri plova i na kraju se sve posložilo. Inače su glavni organizatori regate Nikola Dešković i Igor Staraj iz JK Orion i još jednom ih želim posebno pohvaliti, ali ove godine je posebno priznanje za dugogodišnji trud i angažman otišlo u ruke g.Tone, koji je dugogodišnji član JK Orion i jedan od idejnih začetnika ove regate. Ove godine je regata imala i jednog visokog gosta, koji je ujedno i natjecatelj s dugim nizom gostovanja u Moščenićkoj dragi, ali ovaj put je stigao u svojstvu komodora klase, talijanski jedriličar Pietro Fantoni.

Damir Vranić, tajnik klase

Spomenute klubove povezuje i priča o “slavnim danima” klase Šljuka u Hrvatskoj. Jedriličarski klub Galeb bio je organizator slavne Riječke međunarodne regate za klase Šljuka, Laser, Flying Dutchman, a kasnije i 470, koja je tijekom 60-ih i 70-ih godina znala okupiti i stotinjak brodova na Mošćeničkoj plaži Sipar. Tamo je 1970. godine održano i prvo europsko prvenstvo klase Šljuka u Hrvatskoj.

Kada je Jedriličarski savez sredinom sedamdesetih godina odlučio klasu Šljuka zamijeniti klasom 470, uz već prisutnog Flying Dutchmana, broj jedrilica i aktivnih jedriličara u klasi Šljuka na Jadranu postupno se smanjivao sve do prestanka održavanja regata.

2006. godine Damir Vranić i Bojan Grego doveli su nove Šljuke u Kostrenu, a četiri godine kasnije, ovi entuzijasti u Omišalj su doveli i Južnoeuropsko prvenstvo klase, na kojemu se okupilo tridesetak jedriličara iz čitave Europe, ali i dalekog Brazila. Danas je u Hrvatskoj petnaestak brodova od kojih se devet redovito natječe na regatama u zemlji i inozemstvu. Obnovljena flota s ambicijom daljnjeg rasta odlučila je Klasi predati kandidaturu za organizaciju Europskog prvenstva 2020.
Organizacija Otvorenog europskog prvenstva za klasu Šljuka 2020. svečano je dodijeljena Jedriličarskom klubu Split na prošlom europskom natjecanju u finskom gradiću Poriju.

Očekuje se dolazak osamdesetak posada iz Europe i svijeta. Svoj dolazak u Split već su najavila neka od najvećih imena Klase, svjetski prvak Alexandre Tinoco iz Brazila, jedriličarska legenda Augie Diaz, dvostruki svjetski prvak u klasi Šljuka i svjetski prvak u klasi Zvijezda, američka posada Ernesto Rodriguez i Kathleen Tocke, osvajači zlatnog odličja zapadne hemisfere, posade iz Kanade, Argentine, Engleske, Španjolske, Belgije, Poljske, Norveške…

Bit će to najveća regata klase u Hrvatskoj još od šezdesetih i sedamdesetih kada se na regatama u Mošćenici znalo okupiti pedesetak Šljuka.

PRIPREMILA: JOSIPA PROSINEČKI
  • #GoBeyond