North Sails LOFT NEWS

Otvoreno Prvenstvo Hrvatske za Laser Standard & Laser 4.7

📸 regate.com.hr

Prvenstvo Hrvatske za klase Laser Standard i Laser 4.7, čiji originalni termin je trebao biti od 5. do 7. ožujka, organizirano je u Korona free terminu od 26. do 28. ožujka. Ukupno je sudjelovalo 57 jedriličara i jedriličarki iz Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Italije, Poljske, Rusije, Irske, Češke, Cipra, Srbije i Slovenije.
Juniorski dio flote standardno je bio brojniji i u njoj je jedrilo 11 jedriličarki i 23 jedriličara, dok je u muškoj olimpijskoj inačici jedrilo 23 jedriličara.

Domaćin Prvenstva bio je već tradicionalno JK Mornar na čijem je platou bila smještena većina flote, a zona jedrenja smještena je ispred Splitske luke i otoka Čiova.

Prvi dan natjecanja bio je petak, a osnovna karakteristika nije mu bila izdašna vjetrovitost. Dosta dugo se čekalo na vjetar. Dovoljno vjetra za pozivanje jedriličara na more bilo je tek iza 14 sati. Tada je RO poveo jedrilice prema jugoistoku jer je lagani južin stvarao privid formiranja stabilnih regatnih uvjeta. Međutim, ubrzo okreće u desno i svi mijenjaju kurs za skoro 90° i jedre prema području na kojem se formirao lagani maestral koji je na kraju puhao do zalaska sunca.

Prvi su startali Standardi, a nakon njih su na redu bili njihovi nasljednici. S obzirom da je u zoni startne linije vladao kontrakurenat mlade snage su imale dosta problema sa startanjem, jer ih je morska struja kontinuirano gurala preko linije, pa je naposljetku start uspio tek s crnom zastavom i s desetkovanom flotom. Zbog vremena koje su Laseri 4.7 izgubili za start prvog plova nije bilo smisla da ih se pošalje i u drugi plov jer ne bi ušli u cilj do zalaska sunca, a to se upravo desilo Standardima u njihovom drugom plovu.

Kako su oni prvi startali i na njih nije utjecao gubitak vremena koje su imali Laseri 4.7, a i vjetar je bio zadovoljavajućih 7-8 čvorova, Regatni odbor ih je pustio u drugi plov. Tijekom jedrenja došlo je do slabljenja maestrala, ali procijenjeno je da će ipak imati dovoljno vremena da svi stignu do cilja. Procjena je bila ispravna, a nakon iznimno napete igre živaca do svoje prve pobjede u impresivnom nizu od njih tri dolazi ovogodišnji Prvak Hrvatske, Tonči Stipanović:

Mislim da smo organizacijski stvarno uspjeli izvući maksimum u ova tri dana.
Prvi dan smo, što inače nismo navikli, vratili smo se na kraj po mraku, ali mi u Standardu smo uspjeli odjedriti dvije lijepe regatice.
Već nakon tog dana bio sam poprilično zadovoljan, dok je drugi dan zapuhalo jugo koje mi je stvarno odgovaralo. Bio sam maksimalno koncentriran, kao da se radi o svjetskom prvenstvu. Borio sam se za najbolje pozicije na startu i jednostavno nisam nikome ostavljao prostora da možda starta bolje od mene.
Prvi plov sam na orci bio peti i već kroz krmu sam dolje okrenuo drugi i pametnim jedrenjem tu regatu u cilj ušao kao pobjednik.
Drugu sam, može se reći, rutinski odradio i bez problema stigao prvi do cilja. I treću regatu u subotu bio koncentracija je bila na maksimumu. Ja i Filip stižemo kao prvi i drugi na bovu od orce i imali smo malu borbu u prvoj krmi kad sam ga uspio prijeći i povesti drugu orcu, ali možda sekunda nepažnje ili mali nedostatak sreće… to jugo je otišlo 10-15° stupnjeva u desno i nisam uspio Filipa zatvoriti. On je otišao na tu desnu stranu, a ja sam taj prvi repiket otišao u lijevu, pa sam tu izgubio i od Filipa i od Sergeja, ali sve u svemu prezadovoljan sam jedrenje u tom drugom danu.
A u nedjelju smo imali samo jedan plov. Ja sam imao vrlo dobar start. Ja i Pavlos smo se borili za start na pinu, jer smo vjerovali da će biti više vjetra na lijevoj strani. Također je bio i kurenat u bok, pa smo to iskoristili i došli kao prva dva na bovu od orce. I onda sam ga u zadnjoj krmi uspio prestići.
Inače prezadovoljan sam cijelim svojim izdanjem ovog vikenda. Opremu sam stvarno dobro posložio tako da sam se sva tri dana osjećao i brzo i moćno. Ni u jednom trenu nisam sumnjao u svoju brzinu, a nakon toga je stvarno lako jedriti.

Tonči Stipanović, JK Mornar

Do kraja regate Tonći je skupio tako malo bodova da mu nitko nije mogao ugroziti još jednu, devetu, titulu. Nakon jednog odbacivanja ukupni zbroj bio mu je 7 bodova, a najlošiji rezultat (koji je odbacio) bio je 5. mjesto iz prvog plova, a od šest održanih plovova pobijedio je u čak četiri!

Preostale dvije pobjede odnijeli su drugo i treće plasirani.

Na drugom mjestu završio je lanjski prvak Hrvatske, Filip Jurišić. Popularni Gašo, također je dosta kontinuirano jedrio cijelu regatu i jedini ozbiljniji kiks imao je u nedjelju s osmim mjestom. Ukupno je osvojio 17 bodova, a koliko je vrijedno njegovo srebro najbolje govori podataka da su svi jedriličari između drugog i šestog mjesta bili raspoređeni sa po jednim bodom međusobne razlike.

Inače, na trećem mjestu završava Ruski reprezentativac Sergei Komissarov.

Prvi idući hrvatski jedriličar bio je Stipe Gašpić na desetom mjestu, s dva boda prednosti ispred brata mu Bruna na 11. mjestu. Zanimljivo je da su u regati jedrila još dva brata, ali ne Hrvati, već Mađari. Rijeć je o Jonatanu i Benjaminu Vadnaiju koji su završili kao 7. i 8. također s dva boda međusobne razlike.

U floti je inače bilo deset jedriličara s CRO oznakama na jedrima.

Možda malo iznenađuje da je olimpijski medaljonoša i dvostruki svjetski prvak, Pavlos Kontides, završio na 6. mjestu. Razlog je što nije bio u 100 postotnom izdanju, jer se tek oporavio od Korone i za vrijeme PH još je bio u fazi vraćanja u formu nakon dvotjedne izolacije.

Brojnija flota, juniori u Laseru 4.7 odjedrila je jedan plov manje, ukupno pet. Međutim i taj broj bio je dovoljan za jedno odbacivanje. Zanimljivo je da je pobjednik ove flote imao jednak broj bodova kao Stipanović, a sa zlatom u apsolutnoj konkurenciji ovjenčao se Crnogorski jedriličar Nikola Golubić.

📸 regate.com.hr

Nikola je svoju pobjedu osigurao u drugom dijelu natjecanja kad je dva puta osvojio plov i jednom bio drugi, dok je u prva dva plova s dvije pobjede izrazito dominirala Petra Marendić, aktualna Europska prvakinja u konkurenciji U16. Na kraju je Petra bila četiri boda iza Nikole.

Također vrlo dobro je jedrio i trećeplasirani jedriličar, jedini talijanski predstavnik, Raffaele Milano. Broncu je osvojio s tri boda više od Petre. Istina, Raffaele nije startao u posljednjem plovu, pa mu sigurno ostaje žal za možebitnim boljim konačnim rezulatom, ali i taj DNS je dio natjecanja.

A što se tiče ranije spomenute crne zastave na startu prvog plova, na kraju se s BFD oznakom nije bodovalo samo sedam natjecatelja i natjecateljica!

Konačne rezultate za obje flote možete pronaći na ovom linku.


Uobičajeno je da se na ovakvim regatama sudionici dijele u različite dobne i spolne skupine. Tako je bilo i u Splitu ove godine, a dobavljači odličja sigurno su bili zadovoljni nakon narudžbe iz JK Mornar, jer su se nagrade dijelile u deset različitih kategorija. O kojim kategorijama je riječ i tko su slavodobitnici možete vidjeti na ovom popisu:

 

Laser Standard Otvoreno PH

 1. Tonči Stipanović, JK Mornar
 2. Filip Jurišić, JK Mornar
 3. Sergei Komissarov, GBUMO

 

Laser Standard PH

 1. Tonči Stipanović, JK Mornar
 2. Filip Jurišić, JK Mornar
 3. Stipe Gašpić, JK Labud

 

Laser Standard Otvoreno PH U21

 1. Bruno Gaspić, U21, 2001, JK Mornar
 2. Ilija Marković, U21, 2002, JK Delfin
 3. Theodor Middelthon, U21,2004, SSF

 

Laser Standard PH U21

 1. Bruno Gaspić, U21, 2001, JK Mornar
 2. Božidar Golubić, U21, 2001, JK Mornar
 3. Anton Tomašević, U21, 2004, JK Labud

 

Otvoreno PH Laser 4.7 M

 1. Nikola Golubović, 2004, JK Delfin
 2. Raffaele Milano, 2005, RYCC SAVOIA
 3. Bendeguz Nagy, 2004, BYC

 

PH Laser 4.7 M

 1. Tedi Leonardelli, U16, 2006, JK Vega
 2. Max Gjidera, 2004, JK Mornar
 3. Jere Bakotić, U16, 2007, JK Split

 

Otvoreno PH Laser 4.7 Ž

 1. Petra Marendić, U18, 2005, Mornar
 2. Carla de Carina, U18, 2004, Val Crikvenica
 3. Helena Jakšić, U18, 2005, Mornar

 

PH Laser 4.7 Ž

 1. Petra Marendić, U18, 2005, JK Mornar
 2. Carla de Carina, U18, 2004, JD Val Crikvenica
 3. Helena Jakšić, U18, 2005, JK Mornar

 

Otvoreno PH Laser 4.7 M U16

 1. Igor Mirowski, U16, 2006, AZS
 2. Tedi Leonardelli, U16, 2006, JK Vega
 3. Jere Bakotić, U16, 2007, JK Split

 

PH Laser 4.7 M U16

 1. Tedi Leonardelli, U16, 2006, JK Vega
 2. Jere Bakotić, U16, 2007, JK Split
 3. Niko Jakelić, U16, 2006, JK Mornar

 

Čestitke svima, od organizatora do natjecatelja, a posebno društvu s titulama!

Što se tiče Laser Radiala, njihovo Prvenstvo Hrvatske također će organizirati JK Mornar, ali za sada je datum održavanja još uvijek nepoznat. Do tada će sigurno biti organizirano više “običnih” regata, a prva koja je na redu je kriterijska regata u Betini za dva tjedna, dok će za to vrijeme naš najbolji dvojac otputovati u Villamouru u kojoj će se pripremati i čekati veliku regatu koja se inače trebala jedriti u Hyeresu. Na njoj će se podijeliti dva posljednja mjesta za Europske jedriličare koji žele jedriti u Tokiju, tako da se očekuje vrlo jaka konkurencija, što će sigurno rezultirati i vrlo dobrim jedrenjem.

 • #GoBeyond