North Sails LOFT NEWS

Posada Marinović – Zelić najbolje na Split Snipe Pre-European Test Eventu

Kombinacija znanja i sreće donijela je slatku pobjedu domaćoj posadi na regati za koja je bila uvertira za Europsko prvenstvo klase Šljuka koje je zakazano za točno godinu dana.

Organizatori regate su članovi JK Split, može se reći trenutno najaktivniji po pitanju klase Šljuka u Hrvatskoj. Na ovoj regati su imali čak tri svoje posade od čega su se dvije popele na postolje!

Ukupno je sudjelovalo 15 posada iz 6 Europskih država. Stvarno impresivan podataka s obzirom da je bila riječ o dvodnevnoj regati. Naime, planirano je bilo da su subota i nedjelja, 7. i 8. rujna, natjecateljski dani.

Ali vrijeme nije baš bilo naklonjeno jedrenju, pa je subota prošla bez i jednog održanog plova. Lijepo sunčano vrijeme i nestabilan vjetar su jedino dozvolili sunčanje koje su spremno dočekale članice posada sa sjevera Europe.

Zato je nedjeljna prognoza ispunjena u potpunosti i uvjeti na moru su riješili eventualne frustracije zbog izostajanja natjecateljskog segmenta prethodnog dana.

Zapuhalo je jugo koje je dozvolilo jedrenje u Kaštelanskom zaljevu. Baza RO-a sa startnom linijom je postavljena ispred Kaštel Kambelovcai jedrilo se u kurso 160°, a snaga je oscilirala između desetak pa do 17-18 čvorova.

Tijekom prve predstartne procedure jugo je vrlo brzo eskaliralo do svojih najjačih refula, a za vrijeme nastavka jedrenja je polako slabilo, da bi ponovno pojačalo za vrijeme trećeg plova, ali tada je stigao i oblak koji je donio pljusak koji je dosta ugušio vjetar.

S obzirom na ove oscilacije postavljači regatnog polja su imali dosta posla s promjenama duljine regatnog polja, ali srećom dubine mora u ovoj zoni nisu pretjerane pa je taj posao bio obavljan na vrijeme.

Što se tiče jedrenja na polju je dominirala španjolska posada Damian Borras – Jordy Triay Pons. Damian Borras je inače jedan od najboljih svjetskih jedriličara u Šljuci, a već je bio u Splitu početkom srpnja kad je bila organizirina klinika za naše jedriličare. Tada je svojim bogatim iskustvom i znanjem optimizirao sisteme na njihovim jedrilicama, poboljšavao postojeće sisteme, a također i treninzima na moru usavršavao njihove manevre i vještine.

U nedjelju je na regatnom polju pokazao zašto je najbolji, ali u žaru borbe napravio je prijestup na drugom startu i unatoč dvije pobjede u preostala dva plova ipak ostao bez mjesta na postolju.

Pobjednici regate, domaća posada Marko Marinović – Ana Zelić, svoj rezultat su ostvarili s jednim bodom prednosti ispred drugoplasirane i trećeplasirane posade koje su imale jednak broj bodova. Marko i Ana su najmanje bodova skupili u prva dva plova kad su završili na 2. i 3. mjestu, dok su u trećem plovu finiširali na 6. mjestu.

Drugo i treće plasirani su imali po 12 bodova, pa je presudila pobjeda u drugom plovu posade Manli Hens – Maj Kristin Hansen Borgen.

Na treće mjesto postolja popela se druga Splitova posada, Luka Jerčić – Josipa Prosinečki. U prvom plovu su imali najlošiji rezultat. Završili su ga kao 7. ali zato su u preostala dva plova u cilj ušli na 2. i 3. mjestu.

Prva iduća naša posada je bila braća Grego iz YC Galeb, a zbog UFD-a u trećem plovu završavaju na 9. mjestu. Gdje su završili ostali, a ujedno i konačne rezultate regate, možete pronaći na ovom linku.

Regata u Splitu je bila treća regata iz ciklusa 2019 Adriatic Snipe Series. Na početku godine su se još jedrile regate u Trstu i u Moščenićkoj Dragi, a njihovi zajednički rezultati su iznjedrili konačen pobjednike u posadi Jerčić – Prosinečki. Prigodno proglašenje je napravljeno u sklopu proglašenja pobjednika Split Snipe Pre-European Test Eventa.

Uz klasu Šljuka, koju još nazivaju i malom Stellom, veže se i zanimljiv podataka s kojim možda nisu svi upućeni, a to je da se njihovi rezultati boduju vrednuju za globalnu ljestvicu koja se zajedno s ljestvicama nekih drugih klasa može pronaći na web stranicama Star Sailors League.

Foto galerije s regate možete pronaći na ovom linku, a video izvještaj možete pronaći u video galeriji.

 

  • #GoBeyond