North Sails LOFT NEWS

Prvenstvo Hrvatske za klasu Optimist – Josip Tafra najbolji

📸 regate.com.hr

U odnosu na finale prošlogodišnjeg Prvenstva Hrvatske klase Optimist, na vrhu smo svjedočili rošadi – Josip Tafra (JK Labud) i Tristan Tol (JK Vega) samo su zamijenili mjesta. Na postolje se skupa s njima popeo Ukrajinski jedriličar Sviatoslav Madonich (SC Zatoka), dok je na četvrtom mjestu generalnog poretka, a na trećem u zatvorenom PH, završio Roko Čepić Zokić (JK Labud).

Regatu su udruženim snagama organizirali članovi i volonteri Clivo Sailing Cluba i JK Uljanik, a mjesto svih zbivanja bilo je u i ispred auto kampa u Medulinu.

Riječ je o lokaciji koju već neko vrijeme koriste članovi CSC-a za organiziranje svojih aktivnosti, a prednosti lokacije su višestruke. Krenuvši od onog osnovnog što se tiče jedrenja, a to je odličan akvatorij za postavljanje regatnog polja, kako sa strane Regatnog odbora, tako i sa strane natjecatelja koji imaju samo 5-10 minuta laganog jedrenja za dolazak od plaže na kojoj su smještene jedrilice do startne zone, pa do smještajnih mogućnosti kampa u kojem se svi mogu smjestiti po vrlo pristupačnim cijenama i izbjeći kasnije transfere do apartmana. Takvim okruženjem sigurno najviše profitiraju klinci koji u tim uvjetima naporan dan na moru mogu završiti ugodnim druženjem sa svojim sportskim kolegama i produbiti međusobna prijateljstva.

Da je teorija takva i u praksi najbolje su mogli vidjeti svi koji su ove godine boravili u kampu jer je vesela vika zaigrane djece odjekivala sa svih strana, a ujutro bi nakon doručka laganom šetnjom svi bili kod svojih jedrilica za samo par minuta. Tako da je ideja mini olimpijskog sela kojeg od početka guraju Tina i Dario Kliba nešto što treba nastaviti promovirati u svim idućim izdanjima ove regate.

Prvenstvo Hrvatske službeno je započelo u četvrtak 1. travnja, a trajalo je do nedjelje 4. travnja. Ove godine termin se preklopio s Uskrsom. Razlog uskakanja u ovaj termin je trenutna nesigurnost zbog povremenih zabrana raznoraznih aktivnosti zbog zabrana iz Stožera CZ, pa kako je već izgubljen dio normalne natjecateljske sezone svi nastoje preventivno izvući što se može iz trenutno raspoloživih termina.

📸 regate.com.hr – zlatni, Josip Tafra, CRO 919

Vremenske prilike u Puli bile su sveobuhvatne. Prva dva dana jedrilo se po laganim vjetrovima sa zapada i juga, trećeg dana po vrlo jakoj buri, a u nedjelju se nije niti izašlo na more zbog bure koja nije pokazivala nikakve namjere smirivanja. Ali u svakom slučaju Medulinski zaljev, konkretno pozicija okružena rtom Kašteja i otočićima Trumbuja, Ceja i Bodulaš, bila je jednako kvalitetna po svakom od vjetrova koji je puhao.

Detaljnije izvješće iz prve ruke dobili smo od Petre Klibe, članice Organizacijskog odbora ovog velikog jedriličarskog eventa:

Prva dva dana imali smo praktički ljetne uvjete, proljetne definitivno, kratke hlačice i sav pripadajući outfit… Po takvim uvjetima uspjeli smo odjedriti ukupno četiri plova, po dva svaki dan. U četvrtak se jedrilo po maestralu koji je dosta bolje vukao od južina koji je puhao u petak. Nije ni njega bilo pretjerano, ali 5-6 čvorova, na momente i 8 bilo je sasvim dovoljno. Zato smo u petak stalno imali manjak vjetra, a na kraju pogotovo.
U ta dva dana napravljen je minimum planiranih regata da bi se moglo prijeći u drugi, finalni, stadij natjecanja za koji su bili rezervirani subota i nedjelja.
U subotu se dugo čekalo da bi se izašlo na more. Prvi plov je odjedren po još uvijek dobrim uvjetima. Puhalo je od 18 do 20 čvorova, ali je zato u drugom plovu “pomelo”. Startala je zlatna grupa, pa iza nje srebrena, a potom RO odlučuje brončanu grupu poslati na kopno. Međutim tu nije kraj, jer kad prvi iz srebrene grupe stižu do bove od orce donosi se odluka da se i njih pošalje na kopno.
Tada je nastala mala pomutnja. Treneri su uletjeli u polje pomagati svojim klincima, također i neki od brodova RO-a, pa su greškom i neki iz zlatne grupe poslani doma umjesto da ih se ostavilo da jedre. Pa smo zbog toga imali i redrese.
Tu opet nastaje problem jer je cijela “oglasna ploča” bila online. Među svim njenim mogućnostima je i online prijavljivanje protesta, a tome još uvijek nisu svi vični, pa nažalost neki zahtjevi za redresima nisu prijavljeni na vrijeme.
Što se tiče nedjelje, prvotna prognoza bila je mnogo povoljnija. Najavljivala se bura od oko 15 čvorova, međutim, taj dana 20-24 čvora s udarima preko 28 čvorova. Brod RO-a je isplovio već oko 10:30 i bio na moru do 15:00. Usidreni su bili oni i bova od orce i cijelo vrijeme su pratili stanje. Čekalo se da bar padne na konstantno ispod 20 čvorova, da se ne bi ponovio scenario od subote. Ali nije bilo promjena pa je u 15 sati proglašen kraj regate.
Inače, za našu uobičajenu regatu u ovom akvatoriju, Clivo Sailing Cup, napravili smo stvarno malo regata. U tri dana znali smo napraviti i po 12 plovova, ali ovog puta vrijeme nas nije poslužilo.

Nakon flotnog na redu je bilo timsko Prvenstvo Hrvatske koje se trebalo nastaviti jedriti odmah u ponedjeljak i završiti u utorak.
Već nekoliko dana ranije najvljivala se vrlo loša prognoza za utorak, tako da smo znali da sve što planiramo moramo i završiti u jednom danu.
Prognoza za ponedjeljak bila je jugo u jačanju, a već u 10 sati bilo ga je taman koliko treba i dan je bio savršen! Puhalo je od 6, pa do 12 čvorova. Dan je bio sunčan i stvarno neusporediv s prethodna dva, a jedrili smo dublje u zaljevu, ispred samog Medulina.
Flota je bila sastavljena od 12 ekipa koje su jedrile po Round Robin sistemu. RR smo uspjeli odjedriti kompletan i još je ostalo vremena da odjedrimo polufinale i finale. Možda najbolje o tome koliko se jedrilo govori to da smo posljednji plov finala odjedrili oko 19:30. Moram reći da su djeca bila fenomenalna!
Stvarno svaka čast Bilom i sucima, oni i djeca su odradili izvrstan posao.
Moram još reći da sam ja osobno na kraju ekipnog dobila malu satisfakciju za cijeli uloženi trud, jer je ekipa iz mog kluba odnijela pobjedu, a vjerujem da su se jednako tako dobro osjećali i svi volonteri, njih dvadesetak, koji su zbog ove regate svoje obitelji i sve ostalo stavili sa strane u ovo Uskrsno vrijeme.

Petra Kliba, JK Uljanik

Ukupno je na ovom PH bilo prijavljeno 211 jedriličarki i jedriličara. Za kvalifikacijska jedrenja bili su podijeljeni u zelenoj, plavoj i crvenoj skupini. Za one koji nisu upoznati sa skupinama, na početku regate radi se inicijalna podjela na skupine u kojima se jedri prvi dan do kraja, a za idući se formiraju nove na osnovu rezultata prvog dana. Zato je vrlo važno da se provjere svi rezultati na kraju dana, kao i da se riješe svi eventualni protesti koji mogu unijeti promjene u generalni poredak. Što se tiče Oglasa regate on je predviđao da se odjedri najviše 6 kvalifikacijskih jedrenja nakon kojih će se formirati tri jakosne skupine: zlatna, srebrene i brončana. Ali vjetar prva dva dana natjerao je RO da aktivira klauzulu minimalnog broja mogućih kvalifikacijskih jedrenja, a to je bilo četiri plova u dva dana.

📸 regate.com.hr – srebreni, Tristan Tol, CRO 1220

Treba obavezno naglasiti da je ova regata imala izraziti međunarodni karakter. CRO jedara bilo je tek nešto više od pola. Ukupno njih 130. Ostali sudionici bili su iz Ukrajine, Njemačke, Švicarske, Češke, Slovačke, Italije i Srbije, a o kvaliteti flote najbolje govori podatak da je u zlatnoj skupini, koja je brojila 71 natjecatelja, jedrila tek 33 CRO jedra.

Rezultatski gledano Tafra je definitivno zasluženo osvojio zlato. Ako se zanemari jedan kiks, kojeg su uzgred rečeno imali svi u uvjetima ultra laganog vjetra, najlošiji ulasci u cilj su mu bili na 4. mjestu. U konačnici je skupio sretnih 13, te pobjegao Tolu i Madonichu za 6 kaznenih bodova.

Tol i Madonich su finiš učinili vrlo zanimljivim jer su regatu završili s jednakim brojem bodova. Obojica su imala po 19, a srebro Tolu donose dvije pobjede u odnosu na samo jednu koju je ostvario Ukrajinac.

📸 regate.com.hr – brončani, Sviatoslav Madonich, UKR 101

Možda najveći žal na kraju regate ima četveroplasirani u generalnom plasmanu, Roko Čepić Zokić. On je do posljednjeg plova bio vodeći u poretku, ali 15. mjesto u posljednjem jedrenju zaustavilo ga je na korak do rezultata karijere. O kojim je rezultatima konkretno riječ možete pročitati u rezultatima zlatne grupe na ovom linku.

U zlatnoj supini završili su i svi ostali nagrađeni na regati. U konkurenciji djevojčica najbrža je bila Ema Grabar (JK Uljanik). Ona je vrlo dobro jedrila cijelu regatu, a vrlo lako je moguće da je plasman među deset najboljih izgubila zahvaljujući tome što se našla u skupini koja je u posljednjem plovu poslana s mora zajedno sa srebrenom skupinom. Na kraju je završila na 13. mjestu s 50 kaznenih bodova, a samo 4 boda su je dijelila od top ten plasmana.

Čak 50% više bodova od nje imale su joj kolegice na postolju. Sa 73 boda, kao drugoplasirana djevojčica završila je Švicarka Svenja Muller, a bod više imala je Čehinja Beata Dokoupilova.

Što se tiče najmlađih (U12), daleko najbolji među svojim vršnjacima bio je Toma Smirčić iz JK Split. Završava na 15. mjestu, dok je u konkurenciji djevojčica mlađih od 12 godina najbrža bila Ukrajinka Olga Lubianska na 47. mjestu.

Konačni raspored ostalih sudionika OPH možete pronaći na ovom linku za srebrenu, odnosno na ovom linku za brončanu skupinu, dok je popis svih nagrađenih dostupan na ovom linku.

Online Oglasna ploča korištena je i na regati Optimista u Crikvenici, kao i na nekim regatama u prošloj godini. Uglavnom, sad to već postaje i standard koji ima svoje brojne prednosti, pa ako niste do sada otvorili svoj račun na ovoj web adresi, onda je vrijeme da to napravite i pripremite se za budućnost.

Što se tiče ekipnog Otvorenog prvenstva Hrvatske, na njemu je nastupilo 12 ekipa, dvije iz Ukrajine i ostalih 10 iz Hrvatske, odnosno iz 8 hrvatskih klubova s obzirom da su neki imali po dvije ekipe.

S obzirom da je sustav jedrenja bio Round Robin jedne zajedničke flote, a odjedren je kompletan, svaka ekipa je jedrila 11 kvalifikacijskih matcheva, jedan na jedan. Niti jedna ekipa nije ostvarila maksimalan učinak od 11 pobjeda, ali su bile dvije sa skorom 10:1. Riječ je o prvim ekipama Ukrajinske reprezentacije i JK Uljanika. S obzirom da je u međusobnom srazu Ukrajinska ekipa bila bolja oni su ujedno i zauzeli prvo mjesto nakon završetka Round Robina.

Plasman nakon Round Robina ujedno je bio i raspored na Otvorenom PH.

Konačni raspored na zatvorenom dijelu ekipnog PH dobiven je nakon polufinalnih i finalnih jedrenja. Kako se približavala noć dogovoreno je da se ide na dvije pobjede, a parovi u polufinalu su određeni klasičnim match race načinom, odnosno, vodeća ekipa je dobila mogućnost izbora svojih suparnika.

S obzirom da su iz jednadžbe maknuti Ukrajinci, raspored polufinalista izgledao je ovako:

  1. JK Uljanik – 1
  2. JK Vega
  3. JK Labud
  4. JK Split

Sasvim logično, ekipa Uljanika izabrala je najlošije plasiranu ekipu, a to je u ovom slučaju bila ekipa JK Split. Da oni na kraju nisu bili lak zalogaj govori rezultat od 2:1, dok su Labudaši, bar rezultatski, imali nešto lakši posao za plasman u finale jer su ekipu JK Vega pobijedili s 2:0 i tako se s trećeg mjesta izborili za mjesto u finalu.

I na kraju, u velikom finalu, jedre JK Uljanik – 1 i JK Labud, a u malom finalu JK Vega i JK Split. U oba sraza konačni rezultat bio je 2:0, a konačni raspored svih ekipa i rezultate međusobnih matcheva možete pronaći na ovom linku, a sastave ekipa možete pronaći na ovom linku.


Čestitke svim sudionicima, a pogotovo organizatorima PH koji su se morali nositi s malo više izazova nego što je to uobičajeno u normalnim okolnostima. Možda samo za kraj da spomenem da se na polovici natjecanja otvorila mogućnost napuštanja regate od strane Njemačke reprezentacije s obzirom da je u petak Hrvatska označena crveno na Covid karti Europe, pa su se suočili s obavezom odlaska u karantenu ako ne uđu u Njemačku na vrijeme.

Uglavnom, iako su intenzivno razmišljali o pakiranju u petak navečer, ostaju do kraja i nadamo se da nisu imali problema prilikom povratka u svoju domovinu.

  • #GoBeyond